Welkom in Koksijde - Oostduinkerke

vakantie-of-wonen-aan-de-kust-koksijde-oostduinkere

Koksijde en omgeving

Koksijde ligt tussen De Panne en Nieuwpoort en bestaat uit 4 deelgemeenten: familiebadplaats Koksijde, vissersbadplaats Oostduinkerke, kunstenaarsoord Sint-Idesbald en het pittoreske, landelijke Wulpen. Elke deelgemeente heeft zijn eigenheid en uitstraling.

Wist je dat in Koksijde de hoogste duin van de kust te vinden is? De Hoge Blekker is 33m hoog en ligt in het oogstrelend waterwinningsgebied de Doornpanne. De meer dan 700 ha natuurgebieden maken van Koksijde een echt wandelparadijs. Het educatief doe-centrum Duinenhuis dompelt zeeklassen, verenigingen of vriendengroepen onder in alles wat onze kust te bieden heeft.

Een culturele streling voor het oog zijn de vele musea waaronder het Paul Delvauxmuseum, het Abdijmuseum Ten Duinen (archeologie en 3D bezoek), het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum en Museos. Fans van hedendaagse kunst moeten een bezoekje brengen aan kunstencentrum Ten Bogaerde, waar ook de collectie van G. Grard uitgestald staat. Met meer dan 400 plaatsen is het cultureel centrum c.c.CasinoKoksijde een hotspot voor podiumkunsten.

Oostduinkerke bruist van het authentieke vissersleven. Probeer zeker de garnaalvissers te paard te spotten! Door UNESCO tot Immaterieel cultureel erfgoed benoemd. De enige plaats ter wereld waar de trekpaarden het garnaalnet urenlang achter zich slepen om garnalen te vangen.

Koksijde is de heimat van de Hotelschool Ter Duinen en telt dan ook enkele gastronomische topzaken en een sterrenrestaurant. In de 3 winkelstraten is het uitgebreid genieten van terrasjes en winkels.

Zin om even de rust op te zoeken? Kan! Fiets langsheen de verdoken, landelijke weggetjes naar Wulpen.

Leuk weetje… ook Koksijde heeft een Manneke Pis. Echt! Het is een replica van het beeld in Brussel en staat op het Bad Schallerbachplein. Er is trouwens nog een boeiende geschiedenis aan verbonden. Zeker het opzoeken waard!

vastgoed-koksijde-oostduinkerke-garnaalvissers
garnaalstoet-waardebepaling-immo-oostduinkerke-of-koksijde

Aantrekkelijk voor jong en oud

Net als alle andere kustgemeenten heeft Koksijde een bijzondere aantrekkingskracht bij senioren. Het is er rustig, ontspannen toeven buiten de vakanties.

Maar er is voor elk wat wils, in de vakantieperiodes en weekends organiseert Koksijde ook heel wat evenementen: Night of the Proms, Garnaalstoet, UCI wereldbeker cyclocross, wielerwedstrijden, Koksijde kids, Oostduinkerke kids, markten, kerstmarkt, ijsbaan, bijzondere kerstverlichting, kerstparade, Halloweenstoet, halloweendoolhof, landelijk feest in Wulpen,..

In de zomer zorgen de beachbars op het strand voor zuiderse sferen.

Qua activiteit en sportiviteit ook geen gebrek. Van kleuterschool tot secundair onderwijs, van jeugdbeweging tot academie, … in Koksijde kan je werkelijk alles! Er zijn 2 sportcomplexen met 2 sporthallen, 2 zwembaden (een overdekt Hoge Blekkerbad en het strandbad in open lucht = uniek aan de kust), Sunparks (aquapark), een hockeyveld,...

Paradepaardje is beslist Koksijde Golf ter Hille. Met een overdekte driving range, chipping green, enkele oefenbunkers en een putting green. Met een 9 holes (Short course) en 18-holes (Championship course): 2 terreinen van topniveau. Langs het clubhuis ligt daarenboven een croquetterrein.

Even verder in Wulpen kan je een elektroboot huren voor een pleziervaartochtje op het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke.

Watersportliefhebbers worden hier verwend met dé grootste watersportzone aan de kust. Je kan er terecht bij welgeteld 3 clubs: KYC (St. Idesbad); SYCOD (Oostduinkerke) en Windekind (Oostduinkerke).

TOT SLOT, voor mensen met vastgoedplannen:

Vooraleer je werken overweegt aan, in of rond jouw woning moet je je goed informeren bij het gemeentebestuur op de dienst stedenbouw en ruimtelijke ordening. Check ook zeker of je geen recht heb op premies of tegemoetkomingen

Golf Ter Hille zalig genieten aan 't zeetje ERA Servimo