Welkom in De Panne - Adinkerke

De Panne en omgeving

Gelegen tussen Bray-Dunes (FR) en Koksijde, telt De Panne twee deelgemeentes. Aan de kust ligt De Panne zelf. Drie kilometer landinwaarts ligt Adinkerke, langs het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke.

De gemeente is vlot bereikbaar via de E40 (Oostende/Brugge – Brussel) en de rechtstreekse afrit ‘Adinkerke’. De kusttram heeft er zijn begin- en eindstation alsook meerdere haltes. Met de trein spoor je tot in het station van De Panne, vandaar uit is er een rechtstreekse verbinding met de kusttram. Via de bus kan je ook doorreizen naar Frankrijk.

Wist je dat De Panne het breedste strand van de kust heeft? Ideaal om er te strandzeilen. Stap in een zeilwagen en zoef over het strand!  En kom alles te weten over de zee, het strand en de duinen in het bezoekerscentrum Duinpanne.

Naast het brede strand is er de prominente aanwezigheid van de natuur en de vele sportieve mogelijkheden. Naar De Panne ga je om uren te wandelen. In de Sahara bijvoorbeeld… het zanderige Westhoekreservaat, het oudste natuurreservaat van Vlaanderen met een ongerept duinengebied en 11 km wandelpaden. Of ontdek het Calmeynbos met zijn kronkelende paadjes.

immo-verkoop-of-schatting-adinkerke
wonen-dumontwijk-depanne

Zin in een vleugje cultuur? De architecturaal interessante en geklasseerde Dumontwijk refereert naar de typische cottagestijl, maar bevat ook een kenmerkend regionaal karakter met de baksteenarchitectuur. De wijk geeft een indruk van het verblijftoerisme in de 19e – 20e eeuw.

Er is ook een koninklijke link! Het statige Leopold I-monument aan de imposante Esplanade herinnert aan de eerste voetstappen van Koning Leopold I op Belgisch grondgebied. Ook de nabijgelegen Koninklijke Kapel onderstreept de band die De Panne had met het Koningshuis.

Qua gastronomie heeft De Panne een topper in de rangen. Sterrenrestaurant ‘Le Fox’ lokt bezoekers van ‘heinde en verre’.

Wie wil kan over de grens een kijkje nemen of zich wagen aan de oversteek Calais-Dover en zo een kort bezoek aan de andere kant van het kanaal meepikken.

Aantrekkelijk voor jong en oud

Net als alle andere kustgemeenten heeft De Panne een bijzondere aantrekkingskracht bij senioren. Het is er rustig en ontspannen toeven buiten de vakanties. De wekelijkse zaterdagmarkt is een topper in de regio.

Maar er is voor elk wat wils, in de vakantieperiodes en weekends organiseert De Panne ook heel wat evenementen. Vooral in de zomer vinden er bijna dagelijks festiviteiten plaats (markten, folklore, muziekoptredens, sportieve evenementen,…) Maar ook de rest van het jaar is rijk gevuld (Open Monumentendag, kerstmarkt en ijspiste, oudejaarsavond, kerstboomverbranding, Driedaagse wielerwedstrijd Brugge – De Panne,…)

depanne-of-adinkerke-zaliggenieten
genieten-van-plopsaland-adinkerke-eraservimo

In Adinkerke ligt Plopsaland, het familiepark bij uitstek. Een droomwereld voor de kinderen. Ze kunnen er op bezoek bij hun favoriete Studio 100-vriendjes of los gaan op de talrijke attracties voor jong en oud(er). Plopsaqua zorgt dan weer voor het nodige waterplezier!

Qua activiteit en sportiviteit ook geen gebrek. Van kleuterschool tot secundair onderwijs, van jeugdbeweging tot academie, … in De Panne kan je het vinden! In de polyvalente zaal ‘De Boare’ gutst het van de activiteiten. Er is ook een sporthal, klimmuur en zwembad (onderdeel van Plopsaqua).

Watersportliefhebbers vinden hun gading in de Royal Sand Yacht Club (één van de grootste zeilwagenclubs aan onze kust) of bij de Side Shore Surfers. 

TOT SLOT, voor mensen met vastgoedplannen:

Vooraleer je werken overweegt aan, in of rond jouw woning moet je je goed informeren bij het gemeentebestuur op de dienst stedenbouw en ruimtelijke ordening. Check ook zeker of je geen recht heb op premies of tegemoetkomingen!