ERA Blog

Waarom is een rookmelder in elke woning verplicht?

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen beschikken over voldoende rookmelders. Diezelfde basisregel geldt al langer voor Wallonië en huurwoningen in het Brussels Gewest. We leggen graag uit waarom dat een goede zaak is en waaraan je dan precies moet voldoen.

Waarom is een rookmelder in elke woning verplicht?
Black Immo Friday - ERA Key One - Immo Wemmel - Vastgoed Wemmel - huis te koop Wemmel

29 november: Black Friday, ook in vastgoed

Nee, het heeft niks met zwart geld, rode cijfers of een blauwe maandag te maken: Black Friday is een uit Amerika overgewaaide koopjesdag die stilaan ook in Europa voet aan grond krijgt. ERA geeft er een eigen interpretatie aan!

Voor alle duidelijkheid: een soldenperiode bestaat vooralsnog niet op de vastgoedmarkt en het zijn vaak andere, externe factoren die voor impulsen zorgen. Denk aan de lage woonlening of het verdwijnen van de woonbonus.

Dat vrijwel elke sector stilaan Black Friday heeft ontdekt, is evenwel een feit. Nochtans ontbreekt het ons in Europa eigenlijk aan de feestdag die er voor de Amerikanen onlosmakelijk mee verbonden is. Black Friday is de vrije vrijdag na Thanksgiving, een feest dat we hier niet vieren. Dat die ‘Friday’ – die altijd na de vierde donderdag van november valt – uiteindelijk ‘black’ geworden is, ligt trouwens aan het gewriemel en gewoel van de mensenmassa die ze meteen van bij de start op de been bracht.

Wat als er ook in de vastgoedsector echt met kortingen gestrooid zou worden op Black Friday? Je ontdekt het hier.

Black Immo Friday

Kortingen kunnen we alleen in ludieke filmpjes bieden. Een bod doen en vol spanning het tegenbod afwachten, het maakt deel uit van de charme. Dat wil niet zeggen dat de liefhebber van zwarte gebouwen of woningen zijn of haar hart niet kan ophalen. Je vindt hieronder een aantal panden met zwarte accenten uit de actuele ERA portefeuille. Huizen met een zwarte voorgevel, appartementen met een zwart interieur of andere, mooie, zwarte wooncombinaties … keuze genoeg.

Bij ERA Immpuls vind je dit zwart-witte duplexappartement, in Jezus Eik, op een boogscheut van het Zoniënwoud. Bij ERA Vastgoed Ryckaert hoeven ze al helemaal niet ver te zoeken: hun nieuwe kantoor in Gavere heeft niet enkel de juiste kleur voor Black Friday, hun team begeleidt je graag in je zoektocht naar je (zwarte) droomwoning.

ERA Housing heeft dit high-end gelijkvloers appartement met prachtige privétuin in de portefeuille zitten en ook deze duplex in Wijnegem heeft duidelijk iets met ‘zwart’. ERA Vandille pakt uit met een pand van een ander kaliber: deze prachtige Brugse herenwoning met mooie zwarte ramen en stijlvolle zwarte binnenmuren is pure klasse. 

In Sint-Niklaas wordt op de voormalige kloostersite van de Karmelietessen ondertussen aan 33 wooneenheden gebouwd en daar zit het contrast tussen de historische locatie en de hedendaagse woningen net zo goed als het contrast tussen zwart en wit. ERA Wonen hoefde het trouwens niet bij één voorbeeld te houden, of wat dacht je van deze schitterende zwarte woning in Steendorp?

Het moet ook niet altijd zwart of wit te zijn. Nee, in Zaffelare staat deze woning met polyvalente ruimte en die gooit het over een rood-zwarte boeg. In Temse vind je dan weer dit instapklare en goed gelegen appartement met twee slaapkamers. In stijlvol zwart.

Ook bij ERA Immo Noord is ‘stijl’ naast ‘zwart’ het kernwoord. Of bestaat er een andere term die deze sfeervolle instapklare villa op ruim perceel beter samenvat? En wat gezegd over de gerenoveerde herenwoning met vier slaapkamers in de Noorderkempen.

En bij ERA Janssens & Janssens vind je in Aarschot een opbrengsteigendom of projecteigendom bestaande uit 2 appartementen met een zwarte façade.

Onthoud vooral dat dit slechts een heel kleine greep is uit het indrukwekkende ERA aanbod. En geniet vooral van Black Friday!


 

Alles wat je moet weten over de (bijna) verdwenen woonbonus !

“Koop maar, een eigen huis is altijd goed. En het is voordelig voor de belastingen.” Het was voor generaties Vlamingen – baksteen in de maag – de laatste duw, net voor er getekend werd. En het klopte ook. Tot nu. Vanaf 1 januari 2020 liggen de zaken er anders voor.

Een eigen huis is nog altijd een goed gegeven. Dat je daardoor ook minder belastingen betaalt, is niet langer zo. De geïntegreerde woonbonus – en vooral de afschaffing ervan door de nieuwe Vlaamse regering – is onderwerp van veel nieuwsitems en nog meer meningen. Niets sluit uit dat er nog een vervolg op deze blog komt maar op dit moment, begin oktober 2019, is dit de stand van zaken.

Verliest iedereen nu de fiscale voordelen van de geïntegreerde woonbonus?

Niet iedereen, nee.

ERA - Woonbonus

De woonbonus laat je – of liet je - toe de betaalde intresten, kapitaalaflossingen en premies voor de schuldsaldoverzekering fiscaal in te brengen. Wie de woonbonus al geniet, blijft die genieten. Vooral nieuwe – jonge – toekomstige kopers zullen het dus voelen. Niet op de dag dat ze effectief een huis kopen, in januari 2020, maar de opgetelde belastingvoordelen lopen in de loop van een leven wel op. Op het eind van ‘de rit’ (de duurtijd van de lening) zullen kopers na januari 2020 een heel pak minder fiscaal voordeel hebben genoten dan iedereen voor hen.

Concreet? Een gemiddeld huis met een waarde tussen 250.000 euro en 300.000 euro levert vandaag een fiscaal voordeel op van 10.000 tot 20.000 euro. De verlaagde registratierechten daarentegen bedragen – eenmalig – 2.500 tot 3.000 euro.

Nieuwbouwers zijn nog slechter af omdat ze geen registratiekosten betalen. Jambon I verlaagt die van 7 naar 6 procent “in ruil voor de afschaffing van woonbonus” maar nieuwbouwers betalen btw, geen registratiekosten. Geen compensatie dus. En ook geen belastingvoordeel meer.

De afschaffing geldt niet voor tweede woningen (dat is federale materie) en strikt genomen is ook een herfinanciering ‘een voortzetting van de oorspronkelijke lening’. Een wederopname daarentegen (het opnieuw aanvullen van het al terugbetaalde kapitaal bij een verbouwing) geldt wel als een nieuwe lening en valt onder het nieuwe fiscale regime. Wie een nieuwe woning koopt, kan via een ‘pandwissel’ zijn oude lening dan weer laten doorlopen.

Het antwoord op de eerste vraag maakt dus meteen iets duidelijk: het blijft complex. De praktische mogelijkheid om zowel de verlaagde registratiekosten als de woonbonus te missen, leidde tot een lichte vorm van paniek bij de bevoegde politici. Laat je dus bijstaan. Vraag raad.

Is er een overgangsfase?

Nee, er komt géén overgangsfase. Dat benadrukte Vlaams minister voor Wonen Matthias Diependaele nog eens. Alleen aktes die voor 1 januari 2020 ondertekend werden, genieten nog van de woonbonus. Bij een vorige aanpassing aan de woonbonus was er wel een overgangsperiode, maar nu moet de leningsakte bij de notaris getekend worden, uiterlijk op 31 december 2019.

Er ontstond vervolgens onduidelijkheid rond de precieze situatie van wie dit jaar nog de zogenaamde compromis zou ondertekenen en pas volgend jaar de notariële akte. Die kopers dreigen én de woonbonus te missen én de verminderde registratierechten. Niet dus. Jan Jambon bevestigde in ‘De Zevende Dag’ van 6 oktober: het is één van beide. Punt.

Over hoeveel geld gaat de afschaffing van de woonbonus?

Het afschaffen van de geïntegreerde woonbonus is ‘een afschaffing van een belastingvoordeel’. Netto betekent dat: een belastingverhoging. Je betaalt dus uiteindelijk meer voor een woning, omdat je – in de jaren waarin je die aan het verwerven bent – geen belastingvoordeel meer geniet. Hoeveel precies, dat hangt onder andere af van de looptijd van je woonlening en je gezinssamenstelling, maar het loopt wel op tot maximaal 944 euro per belastingplichtige per jaar. Bedragen van dertig-

tot veertigduizend euro zijn, weliswaar gespreid over een paar decennia, geen uitzondering.

Moeten we nu snel nog een huis kopen?

Wel … ja. Eigenlijk wel. Strikt genomen gaat het natuurlijk over de lening maar als je die lening nog voor 1 januari 2020 aangaat, de compromis nog in oktober getekend wordt en de akte bij de notaris nog voor 1 januari 2020 ondertekend raakt, scheelt het dus een pak centen. Als je twijfelt, of je overweegt het, dan maak je er beter nog werk van, voor de woonbonus verdwijnt.

Anderzijds: een huis is natuurlijk niet iets wat je zo even snel tussendoor aankoopt. En: er ‘snel werk van maken’ is in deze context ook niet zo simpel als het lijkt. Tussen de ondertekening van het compromis en het verlijden van de krediet- en aankoopakte bij de notaris gaan de maanden snel voorbij. Maximaal zijn het er vier, dus garanties zijn er al niet meer. Al lijken de notarissen de woonbonus-dossiers wel voorrang te gaan geven.

Hoe zit het in Wallonië of Brussel? Heb ik daar nog voordelen als ik een huis koop?

In Wallonië heet de woonbonus eigenlijk "wooncheque" of "chèque habitat". Die wordt berekend op uw inkomen en het aantal kinderen ten laste en dus niet op uw kredietaflossingen. Het voordeel is er wel beperkt in de tijd: je kunt er maximaal 20 jaar gebruik van maken.

In Brussel is de woonbonus al in 2017 afgevoerd. Dus ook daar kan u uw hypothecaire lening niet meer inbrengen in uw belastingaangifte. Maar in Brussel is daar een korting op de registratierechten voor in de plaats gekomen. Wie een Brusselse woning voor zichzelf koopt, betaalt op de eerste schijf van 175.000 geen registratierechten. Bij huizen die meer dan 500.000 euro kosten, betaalt u wel de 12,5 procent registratierechten.

Beter vandaag dan morgen, dus?

Stel het bezoek aan je ERA makelaar in elk geval niet uit. Een vrijblijvend gesprek is altijd een mogelijkheid en met een ERA database van duizenden beschikbare panden kan het snel gaan. Misschien staat dat droomhuis gewoon al op je te wachten?

Met de daadkracht en efficiëntie van de ERA makelaar wordt ook de administratieve looptijd beperkt en komen alle handtekeningen zo snel mogelijk op de juiste plaats te staan.

Het is het waard.


 

Het Renovatiepact 2050

Eind 2014 kwam de Vlaamse overheid met het Renovatiepact 2050 op de proppen. De eindbedoeling – en de vooropgestelde einddatum zit in de naam – is om de bestaande woningen in Vlaanderen energiezuiniger te maken. Maar welke lading dekt de vlag precies?

 

ERA Barometer 2019: EPC heeft grote impact op woningprijs

Op 17/01/2019 presenteerde ERA Belgium samen met de KU Leuven de resultaten van een studie naar de prijsontwikkeling van woningen in 2018. Opvallend is de invloed van energiekosten op de verkoopsnelheid en prijs. Lees het volledig persbericht hier.

 

Wegwijs in het nieuwe EPC (1 januari 2019)

Het EPC of energieprestatiecertificaat ziet er sinds 1 januari 2019 anders uit. We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rijtje en vertellen meteen nog eens wanneer je precies een EPC nodig hebt.

 

Ook het ERA netwerk steunt volop De Warmste Week en Music for Life 

De Warmste Week is gestart! Ook het ERA netwerk steunt volop de Warmste Week en Music for Life. Voor deze acties gingen we the extra mile!

 

Duurzaam wonen: van tips tot cradle to cradle

Duurzamer wonen ☘ kan je al met kleine acties bereiken, zoals efficient ruimtes indelen. En hoe zit het met cradle to cradle, waardoor producten eindeloos gebruikt kunnen worden? >> Lees deze blogpost hier.

 

ERA Key One - Immo Wemmel - agences wemmel - vastgoed wemmel
ERA KEY ONE WEMMEL

De belgische woonidentiteit of waarom we niet graag verhuizen

Een eigen woning hebben is voor de meeste Belgen belangrijk. Bovendien vereenzelvigen vele landgenoten zich met hun woning. Resultaat? We wonen graag in de buurt van waar we opgroeiden.

 

Toegankelijke woningen: verhuizen of aanpassen?

Belgen blijven decennialang wonen in een huis. Als ze ouder worden, verhuizen ze vaak naar een kleinere woonst. Een andere optie is de woning aanpassen. En ooit al gehoord van zorgdomotica? >> Lees hier de blogpost !

 

Klein maar fijn: compact wonen is de trend

De Belgische bevolking groeit, en bouwgrond wordt schaarser. Omdat de meerderheid van de Belgen toch nog liefst een eigen woning koopt, wint compact wonen aan belang. Gelukkig gaat compact tegenwoordig hand in hand met comfort en energiezuinigheid.      >> Lees er hier meer over !

Wat zijn de voor- en nadelen van convectoren, radiatoren en vloerverwarming?

Het wordt kouder en kouder buiten. Hoe kunnen we ons huis het beste verwarmen? Met convectoren, radiatoren of vloerverwarming? of radiatoren? Ontdek hier de voor-en nadelen.

 

#BlackImmoFriday : Tijdloos zwart blijft populair ! 

Black Friday is een trend die uit Amerika is overgewaaid, en kondigt het begin van het seizoen voor kerstaankopen aan. Bij ERA geven we er een eigen interpretatie aan: Black Immo Friday! Want zwart is tijdloos, ook in woningen. >> Laat je hier inspireren.

 

ERA Barometer 2018 : Woningen goedkoper dan 10 jaar geleden

ERA Belgium, het grootste netwerk van vastgoedmakelaars in België, presenteerde samen met de KU Leuven, de resultaten van een studie naar de prijsontwikkeling van woningen in 2017 en de voorgaande jaren. De studie toont aan wat vastgoedprofessionals al lang vermoeden; dat de gecorrigeerde prijzen van woningen helemaal niet zo hard zijn gestegen als soms wel wordt beweerd. >> Lees deze blogpost hier.

 

Waarom je best het voorschot laat blokkeren als je een woonst koopt

Als je een huis, appartement of bouwgrond koopt vraagt de verkoper bij het tekenen van het compromis meestal om een voorschot. Onze expert Jan Roodhooft geeft je enkele tips mee. >> Lees de blogpost hier.

 

ERA Key One - Immo Wemmel - agences wemmel - vastgoed wemmel