Wonen in de Druivenstreek!

Serres

 

De Druivenstreek is een streek in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en maakt deel uit van de Groene Gordel. De Druivenstreek ontleent haar naam aan de teelt van druiven in het gebied. Toen hovenier Felix Sohie in 1865 zijn eerste druivenserres bouwde in zijn thuisdorp Hoeilaart, vielen zijn streekgenoten massaal voor de zoete smaak van de sappige tafeldruif. De teelt boomde en Hoeilaart, Huldenberg, Overijse en Tervuren werden echte ‘glazen dorpen’, waarvan de serres en zijn tafeldruiven tot op de dag van vandaag het grootste bewijs zijn.

Laat je charmeren door het dorp Hoeilaart

Hoeilaart is één van de prachtige gemeenten uit de Druivenstreek. Ze is 2042 ha 83 a en 94 ca, groot, waarvan 1183 ha door het Zoniënwoud wordt ingenomen en telt meer dan 11.000 inwoners. De naam Hoeilaart is van Gallisch-Keltische oorsprong. ‘Ho-lar’ betekent ‘een hoog gelegen open plaats in het bos’. Het dorp ligt in het versneden gebied van het Brabants plateau (60-127 m) tussen de Zenne en de Dijle. De IJse is een smal onbevaarbaar riviertje dat door de gemeente stroomt.

VRIJE TIJD

Hoeilaart is een bruisende gemeente waar vele activiteiten worden georganiseerd. Je vindt er het GC Felix Sohie, de bibliotheek, vele sportclubs, jeugd en senioren verenigingen.

Het toppunt van het jaar is zonder twijfel het jaarlijkse Druivenfestival in de maand september.

Centrum Hoeilaart
Groenendaal Zoniënwoud

BEZIENSWAARDIGHEDEN

 • Het Kasteel-Gemeentehuis: Een elegant kasteeltje uit de tijd van de romantiek, waarin neostijlen en natuurelementen vermengd zitten, met uitbundige daken, torens en schouwen.
 • De Sint-Clemenskerk: Een imposante neoromaanse kerk met mooie glasramen en uitstekend orgel.
 • De Koninklijke Loge: Van de renbaan van Groenendaal, lange tijd de trots van de Belgische paardensport, blijft nog enkel de Koninklijke Loge over. Ze kan gehuurd worden voor exclusieve events en unieke vergaderingen.
 • Zes beschermde monumenten: het Zoniënwoud, de kasteelhoeve, het station van Groenendaal, de vierkantshoeve Hof ten Trappen, het tramstation en de overblijfselen van de priorij van Groenendaal.
 • De Serristenvilla’s: Dat de druiventelers snel fortuin maakten, blijkt uit de vele serristenvilla's die Hoeilaart rijk is.

ONDERWIJS

In Hoeilaart zijn er 2 basisscholen: Gemeenschapsschool Het Groene Dal en Vrije Sint-Clemensschool. Beiden bieden zowel kleuter als lager onderwijs aan.

Overijse, een parel in de Druivenstreek

De volgende schitterende gemeente is Overijse. Ze telt meer dan 25.000 inwoners en heeft 5 gehuchten: Eizer, Tombeek, Terlanen, Jezus-Eik en Maleizen. Overijse is een uitgestrekte gemeente (4.444 hectare) aan de zuidelijke rand van het Zoniënwoud.  De IJse stroomt ook door deze gemeente.

Overijse kerk zon
Overijse Centrum van uit de lucht

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Het centrum biedt een waaier aan waardevolle historische gebouwen met elk hun eigen verhaal: het gemeentehuis, Justus Lipsiushuis, Den Bonten Os of bezoekerscentrum Dru!f, Sint-Martinuskerk, Begijnhofkapel, De Vuurmolen, de voormalige brouwerij Lootvoet en het tramstation, het kasteel van IJse en de serristenwoningen.

Overijse

ONDERWIJS

In Overijse zijn er verscheidene basisscholen die zowel kleuter als lager onderwijs aanbieden: in het centrum de Gemeentelijke Basisschool en het Kasteeltje (GO!), in Eizer de Sint-Jozefsschool, in Maleizen de Parochieschool en de kleuterschool Lotharingenkruis, in Tombeek de Lanetuin en in Terlanen de wijkschool (enkel kleuteronderwijs). Ook in Jezus Eik kan je 2 scholen vinden: de Vrije Basisschool O.L.V. Jezus-Eik en de Gemeentelijke Basisschool Jezus-Eik.

Overijse heeft ook 2 middelbare scholen: het Sint-Martinuscollege en het GITO.

VRIJE TIJD

Ook in Overijse worden allerlei activiteiten georganiseerd, er zijn verschillende wijkcentra die gehuurd kunnen worden, Kamp Kwadraat, … Het Cultureel Centrum Den Blank, GC Den Bosuil, het Begijntjesbad, de bibliotheek,… het zijn maar enkele van de vrijetijdsmogelijkheden. Ook is Overijse verschillende sportclubs rijk en beschikt het over een prachtig atletiekpark.

Het hoogtepunt van het jaar is ook hier zonder enige twijfel de jaarlijkse Druivenfeesten eind augustus!

Nog meer natuur in de Druivenstreek: Huldenberg

Huldenberg is een plaats en gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. De gemeente telt ruim 9000 inwoners. De gemeente ligt in de landstreek Dijleland en de Druivenstreek. De gemeente telt 4 deelgemeenten: Loonbeek, Neerijse, Sint-Agatha-Rode en Ottenburg en is in totaal 39,95m² groot! De Doode Bemde is een natuurgebied waar u zeker eens door moet wandelen!

VRIJE TIJD

In de Druivenstreek is er altijd wel iets te doen, dus ook in Huldenberg en zijn deelgemeenten. Er zijn verschillende wijkcentra die gehuurd kunnen worden, en verschillende festiviteiten doorheen het hele jaar. En ook hier kunnen de Druivenfeesten niet ontbreken tijdens de maand oktober!

Huldenberg centrum
Velden

BEZIENSWAARDIGHEDEN

 • De Onze-Lieve-Vrouwekerk is een gotische driebeukige kerk in witte zandsteen. Met de bouw werd begonnen in de 13de eeuw. In de gevel van de zuidelijke zijkoor bevindt zich een van de oudste en mooiste zonnewijzers van de streek. Hij dateert uit 1764 en is zichtbaar vanaf het plein.
 • De pastorie is een bakstenen renaissancegebouw uit 1664.
 • De Sint-Rochuskapel een laatbarok gebouwtje uit 1727. Ter gelegenheid van de restauratie in 1919 werd boven de ingang een luifel geplaatst.
 • Het Kasteel van Huldenberg oorspronkelijk Empire (1811), maar grondig verbouwd in Vlaamse neorenaissance (1926-1927). Het is niet toegankelijk voor het publiek.

ONDERWIJS

In Huldenberg heeft elke deelgemeente zijn eigen basisschool met kleuter- en lager onderwijs: Den Elzas in het centrum met tevens een vestiging in Loonbeek, De Letterboom in Ottenburg, Spring in t’veldeke in Sint-Agatha-Rode en De Bolster in Neerijse.

Tervuren, een prachtig dorp nabij Brussel

Tervuren is een plaats en gemeente in de provincie Vlaams-Brabant in België. De gemeente ligt in de Vlaamse Rand rond Brussel en is vergroeid met de Brusselse agglomeratie. Tervuren telt ruim 22.000 inwoners en is 33,58km² groot b. De gemeente ligt in de landstreek Dijleland. De gemeente telt verscheidene deelgemeenten: Duisburg, Moorsel en Vossem.

Tervuren wordt voornamelijk bewoond door Nederlandstaligen. Er wonen veel mensen van verschillende nationaliteiten, onder meer Britten en Amerikanen, dit komt door de lokale Britse school, de BSB (British School of Brussels).

VRIJE TIJD

Ook hier houden ze van folklore: elke deelgemeente heeft zijn eigen dorpsfeesten! In het centrum kan je terecht voor de Reuzenfeesten/HeeTervuren. Verder valt er altijd wel wat te beleven in deze mooie gemeente! Op de site van de gemeente vindt je alle UIT in Tervuren tips.

Centrum Tervuren
Museum Tervuren

BEZIENSWAARDIGHEDEN

 • Het recent gerenoveerde AfricaMuseum is de meest bekende trekpleister van Tervuren. Het is gelegen in het Park van Tervuren. Ook een prachtige plek om te wandelen en te fietsen.
 • Het Zoniënwoud, ook in de gemeente Tervuren ligt een groot deel van dit prachtige bos!
 • In het Geografisch Arboretum van Tervuren zie je meer dan 700 boomsoorten uit de hele wereld.

ONDERWIJS

Alhoewel Tervuren overwegend landelijk is (vooral de deelgemeentes), heeft Tervuren verschillende scholen. Er zijn meerdere lagere scholen: GBS Tervuren, GBS Moorsel, de Mariaschool, de Sint-Annaschool, de Kattensprong, … Er zijn ook drie middelbare scholen: GITO, GO! Atheneum Tervuren (eerder gekend als Koninklijk Atheneum) en het Heilig-Hartcollege.

Er is ook de British School voor de kinderen van de buitenlandse diplomaten. Ook volwassenen kunnen in Tervuren nog terecht voor allerlei cursussen Talen, Mode, Koken en Informatica in het Centrum voor Volwassenenonderwijs (Crescendo CVO) gelegen naast de British School.

Vossem