Investeren in nieuwbouw

Waarom wel of niet investeren in vastgoed?

Dat je spaarboekje je bitter weinig opbrengt, is al langer geweten. Wie meer rendement wil, kan beleggen in aandelen. Maar dat bezorgt de meesten van ons kippenvel. Om dat goed doen, heb je best wat kennis van financiële markten. Je moet er actief mee bezig kunnen zijn en in het ideale geval je aandelenportefeuille zelf beheren.  "Om je spaarcenten te laten renderen, is beleggen in vastgoed een idee."

Hoe kan je in vastgoed investeren?

Voordat je beslist om in vastgoed te investeren, is het belangrijk te weten dat je dat op twee manieren kan doen:

  1. Onrechtstreeks door je geld te beleggen in een vastgoedvennootschap. Je geld wordt door die vennootschap geïnvesteerd in panden, waarvan jij niet eigenaar bent, maar wel een deel van de huurinkomsten krijgt. Je financieel risico wordt gespreid, zoals wanneer je in aandelen belegt via je bank.
    Je rendement is net zoals het risico eerder klein.
     
  2. Je kan natuurlijk ook rechtstreeks in vastgoed investeren. Je koopt een woning, appartement, studentenkamers… en verhuurt die. Je rendement zal hoger zijn en op het einde van de rit heb je er een eigendom bij. Maar je bent verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning en het vinden van een huurder.

Als je beslist om op die laatste manier in vastgoed te investeren, geven we je graag nog enkele pro’s en contra’s mee.

Waarom je wel in vastgoed moet investeren

1.Financiële zekerheid

Beleggen in vastgoed geeft je een financiële zekerheid: je koopt een woning en verhuurt die. Met de huurinkomsten betaal je de hypotheek voor die woning af en wat overblijft is een mooie maandelijkse extra op je rekening.

2.Zekerheid en optimaal rendement.

Daarnaast is beleggen in vastgoed de meest ‘zekere’ belegging met het meest optimale rendement: naast de maandelijkse huurinkomsten, stijgt je woning namelijk jaarlijks in waarde. Als je ooit mocht beslissen om de woning te verkopen, krijg je er allicht meer voor dan dat je initieel betaalde.

3.Voorlopig nog een belasting op reële huurinkomst

Bovendien heeft de regering voorlopig nog geen belastingen op reële huurinkomsten waardoor die dus rechtstreeks in de portemonnee gaan. Kijk zeker na of je je tweede woning kan inbrengen als belegging en of je dat extra fiscaal voordeel kan opleveren.

Wanneer is investeren in vastgoed geen goed idee?

Om een tweede woning te kopen, heb je uiteraard startkapitaal nodig. Dat hoeft niet zo hoog te zijn als je zou denken. Je komt met een bescheiden startkapitaal al een heel eind én een hypothecaire lening kan een interessante hefboom voor meer rendement zijn.. Maar investeren in vastgoed is geen goed idee, wanneer je er je volledige spaarboekje voor plundert. 

Want als je snel geld nodig zou hebben, is die woning niet de bron vanwaar je het zal halen. Met een tweede woning, heb je potentieel een mooie spaarpot op lange termijn, maar op korte termijn kan je niet aan je centen. Hou dus nog wat spaargeld achter de hand voor als je het echt nodig hebt.Hou er ook rekening mee dat je wat budget over hebt om nog werken aan de woning uit te voeren. Als verhuurder moet je een woning hebben die aan de huidige reglementering voldoet, bijvoorbeeld op het vlak van energienormen. Tenzij je investeert in nieuwbouw, zal je centen nodig hebben om dit volledig in orde te brengen.  Ben je geen “handige Harry” ?  Dan zal je de nodige werken moeten laten uitvoeren door een vakman en dus vooraf hiervoor offertes aanvragen, beoordelen en beslissen.

Als je uiteindelijk huurders voor je woning hebt gevonden, ben je officieel een verhuurder en daar hangen niet alleen rechten maar ook plichten aan vast. Dit betekent dat je zal moeten voorzien in het nodige onderhouds- en herstellingswerk. Ook dit vergt tijd en geld en vergt aanzienlijk meer aandacht en geld bij een bestaande woning ten opzichte van nieuwbouw. 

Hou best ook rekening met tijdelijke leegstand, wanneer je even geen nieuwe huurder vindt. En hou er rekening mee dat de ene huurder de andere niet is: niet elke persoon is te goeder trouw of kan zijn huur stipt en correct betalen.  Wel stellen we vast dat de kwaliteit van de huurders recht evenredig evolueren met de kwaliteit van de aangeboden woning.  Ook hier scoort nieuwbouw dus veel hoger en daarom kiezen de meeste beleggers voor een belegging in een nieuwbouwappartement.

Conclusie?

Investeren in nieuwbouw vastgoed is zeker een goed idee wanneer je op een veilige en comfortabele manier meer rendement uit je centen wilt halen. Het is echter zeker geen goed idee om je laatste euro in een tweede bestaande woning te investeren die veel onderhoud of opknapwerk vraagt.

Benieuwd naar de cijfers?

Ook daarbij helpen we je graag. 

We hebben alles in een handig rapport gegoten zodat je een mooi overzicht hebt. 

Contacteer ons gerust voor verdere info.