Welkom in Deurne

Deurne is het vierde grootste district van de stad Antwerpen en heeft als district het tweede grootste inwonersaantal van de stad. De geografie van Deurne wordt gekenmerkt door de centrale ligging van het Rivierenhof. Dit valt samen met de vallei van de rivier Schijn. De buurten ten noorden van de Schijn worden gegroepeerd als Deurne-Noord (Deurne Dorp, Bosuil, Ruggeveld,...); de buurten ten zuiden van de rivier als Deurne- Zuid (Morkhoven, Muggenberg, Kriekenhof,
Driekoningen, Eksterlaar, Boekenberg,...). Het dorp Deurne ontstond aan de noordelijke rand van de Schijnvallei, rond de Turnhoutsebaan. Deze wijk staat vandaag nog steeds bekend als Deurne Dorp.

Mobiliteit

Openbaar vervoer

Het district wordt aangedaan door de tramlijnen 4, 5, 8, 9, 10 en 24. Daarnaast zijn er verbindingen met de bussen van De Lijn naar verschillende buurgemeenten.

Luchtvaart

In het uiterste zuiden van Deurne ligt de Internationale Luchthaven van Deurne welke voornamelijk gebruikt wordt als zakenluchthaven. Daarnaast zijn er enkele vliegscholen en enkele vliegclubs gevestigd, alsook ook het Stampe en Vertongenluchtvaartmuseum.

Natuur

Deurne mag dan wel het dichtsbevolkte deel van de Voorkempen zijn, toch is er heel veel ruimte voor natuur en landschap. Publiekstrekker is ongetwijfeld het Rivierenhof, maar ook het domein Ertbrugge, het Boekenbergpark (met ecologische zwemvijver), de Bremweide en de vallei van het Groot Schijn zorgen dat Deurne het scharnierpunt is tussen de stad Antwerpen en de Voorkempen. Het provinciaal domein Rivierenhof wordt beheerd door de Provincie Antwerpen. Het park heeft een oppervlakte van 132 hectare en is daarmee het grootste park in de stad Antwerpen. We vinden er naast vele wandelpaden ook petanqueterreinen, tennisvelden, minigolf, speeltuin, kinderboerderij, verkeerstuin en niet te vergeten een openluchttheater waar in de zomer diverse optredens bij te wonen zijn.

Cultuur

Deurne is niet alleen een heel groen district met verschillende parken. U kan de boeiende geschiedenis van Deurne aflezen uit de oude dorpskern, de vele kastelen, kerken, musea en monumenten. Op de grens met het district Merksem vinden we de multifunctionele evenementenhal het 'Sportpaleis' waar verschillende evenementen worden georganiseerd, zoals concerten, sportbijeenkomsten, feesten en beurzen. Het gebouw ligt terzijde van de Antwerpse ring. Oorspronkelijk was het gebouw voor sportwedstrijden (vooral baanwielrennen) bedoeld, maar die vinden er tegenwoordig nog maar weinig plaats. Het Sportpaleis is nu vooral bekend door grote optredens van nationale en internationale artiesten. Sinds 1985 vindt er ook jaarlijks de klassieke concertenreeks van de Night of the Proms plaats.

Sport

In Deurne vinden we tevens het Bosuilstadion van Royal Antwerp FC. Het stadion werd ingehuldigd op 1 november 1923. De club werd sinds 1923 viermaal landskampioen en elfmaal vicekampioen. Tevens won de club tweemaal de Beker van België, en eenmaal de Supercup. Momenteel is de voetbalclub terug actief in de Eerste Klasse na veertien seizoenen. Daarnaast is Deurne, meer specifiek de omgeving van de Ruggeveldlaan bekend om zijn schaatsbaan. De ijshockeyclub Phantoms Deurne werd vier keer landskampioen en won negen keer de Beker van België. Op de site waar men vroeger ook de outdoor skipiste op borstels aantrof herreist weldra het recreatieve zwembad 'Groot Schijn' met 25 meter lang sportbad, instructiebad, 4 glijbanen en een spectaculair buitenbad met glazen bodem.