Registratierechten anno 2021

Registratierechten

Welke tarieven gelden voor de registratierechten?

Het raakte wat ondergesneeuwd door de aankondiging van de afgeschafte woonbonus, maar na een eerste vereenvoudiging in juni 2018 kregen de registratierechten die bij de aankoop van een eigen woning van toepassing zijn een nieuwe aanpassing: sinds 1 januari 2020 bedragen ze nog 6%.

Even recapituleren: tot halfweg 2018 bestonden er twee tarieven registratie- of verkooprechten. Die betaalt iedereen die een eigen huis of appartement koopt in het Vlaams Gewest en ze bedragen een percentage van de aankoopsom.

 

Tot halfweg 2018 sprak men van ‘klein beschrijf’ en ‘groot beschrijf’ en hanteerde men in het eerste geval 5% registratierechten en in het tweede 10%. Klein en groot beschrijf verdwenen en maakten plaats voor een standaardtarief van 10%. Waar je vervolgens – mits te voldoen aan acht voorwaarden – nog een stuk kon afdoen, tot 7%. De voornaamste criteria? Je moest er binnen twee jaar gaan wonen en mocht geen ander vastgoed bezitten. Dat het eigenlijk nog steeds verwarrend was? Dat klopt helemaal en dat wist de Vlaamse overheid ook.

 

Vandaar dat ze – als gedeeltelijke compensatie voor de afgeschafte woonbonus – meteen ook de registratierechten naar 6% bracht. Punt.

 

Bijna.

 

  • Een tweede woning of bouwgrond, dat blijft 10%.
  • Voor ‘bescheiden woningen’ – 200.000 euro of 220.000 euro in kernsteden of de Vlaamse rand – bestaat er een vrijstelling op de eerste 80.000 euro.
  • Wie energiezuinig renoveert, binnen vijf jaar na aankoop, kan er ook nog een procentje afdoen. Met een energieprestatiecertificaat en mits een voldoende ingrijpende renovatie.

Indien je voor de aankoop wenst te weten hoe hoog het percentage is bij aankoop van het huis of appartement, kan je voor antwoorden op al je vragen steeds terecht bij je ERA makelaar.