Woonlening, nog nooit zo goedkoop

woonlening era becue

De rente op hypotheekleningen staat momenteel op een historisch dieptepunt. En het ziet ernaar uit dat de rente nog wel even zal blijven hangen op dat lage niveau. Dat zorgt ook voor een stormloop op herfinancieringen.

De gespecialiseerde site spaargids.be berekende het gemiddelde niveau voor de tien voordeligste leningen met een looptijd van 20 jaar, en een vaste rentevoet. Dat gemiddelde zou nu gezakt zijn tot 2,631 procent.

‘Nooit eerder is dit gemiddelde in België zo laag geweest’, zegt Kristof De Paepe van spaargids.be in Het Nieuwsblad. ‘Het dichtst in de buurt naderden we op 2 juni vorig jaar, toen we uitkwamen bij een gemiddelde van 2,817 procent.’ Daarna steeg de rente opnieuw, maar door het uitblijven van sterk economisch herstel is de rente nu weer gezakt.

‘Ook een aantal nieuwkomers beïnvloedt het gemiddelde’, zegt Kristof De Paepe. Hij wijst er wel op dat aan de lage tarieven vaak extra voorwaarden zijn verbonden. Zo is Argenta met een rente van 2,25 procent de goedkoopste, maar eist de bank wel dat de lener er ook een schuldsaldo- en brandverzekering sluit en zijn loon op een rekening van de bank laat storten. Van de grootbanken is KBC momenteel de goedkoopste, met een geafficheerde rente van 2,65 procent.

Herfinancieringen

De lage rentevoeten voor hypothecair krediet deden ontleners in 2015 massaal zoeken naar herfinanciering van hun woonkrediet. Het aantal klanten dat daarbij koos voor een andere bank lag vorig jaar bijna 150 procent hoger ten opzichte van 2014. Dat blijkt uit cijfers van Febel n, de Belgische fede- ratie van de nanciële sector.

In 2013 tekende Febelfin in totaal 24.678 externe herfinancieringen op, of een gemiddelde van 6.170 per kwartaal. In 2014, toen de rentedaling zich sterker begon af te tekenen, waren er al 32.964 externe herfinancieringen. In 2015 liep dat nog verder op tot 81.905 externe herfinancieringen geteld, of gemiddeld 20.476 per kwartaal.

De piek lag vorig jaar in het tweede kwartaal (24.878). Nadien is er een gestage afname tot nog 14.933 externe herfinancieringen in het vierde kwartaal, toen de rente opnieuw aan het stijgen was. ‘Nog steeds een redelijk hoog cijfer, in vergelijking met bijvoorbeeld 2013’, aldus Isabelle Marchand, woordvoerster van Febelfin.

"Nu de rente opnieuw aan het dalen is, kan dit voor sommige mensen het signaal zijn om alsnog hun lening te laten herzien."

Niet iedereen kiest er overigens voor om de lening extern te herfinancieren. Daar moeten immers ook notariskosten op betaald worden. Soms kan het voordeliger zijn om de lening bij de eigen bank te heronderhandelen, ook al is de geboden rentevoet hoger dan die van een concurrerende bank.

08/02/2016 bron : BELGA

Welkom bij ERA Becue

Vastgoed kopen of verkopen? De makelaars van ERA begeleiden u deskundig en resultaatgericht. 
U vindt zeker een ERA makelaar in uw buurt. 
Zelf een ERA makelaar worden? Ontdek het ERA-effect.

Panden in de kijker van ERA Becue