Wonen in Kortrijk

Wonen in het dynamische Kortrijk

Kortrijk is een levendige centrumstad in Zuid-West-Vlaanderen. Voor wie het liever wat rustiger en landelijker mag zijn, kan terecht in een van de 7 deelgemeentes (Rollegem, Kooigem, Marke, Bissegem, Heule, Bellegem en Aalbeke). De stad ligt aan de rivier de Leie en telt ruim 75 000 inwoners.

Kortrijk en omgeving

Kortrijk is een historische stad met een rijk cultureel verleden. Er zijn tal van bezienswaardigheden en musea zoals bijvoorbeeld het Vlasmuseum. De stad staat bekend als "Guldensporenstad" door de Guldensporenslag, die er op 11 juli 1302 plaats vond. Vandaag telt Kortrijk heel wat beschermde monumenten en gebouwen, waarvan er twee, het Belfort en het Begijnhof, zelfs behoren tot Unesco Werelderfgoed. Ook gastronomie ontbreekt niet in Kortrijk. Overal in de stad vindt u diverse cafés en eetgelegenheden. Streekspecialiteiten zijn de graanjenever en streekbieren Bockor en Omer.

Gelegen in de Leiestreek is het bovendien een toffe plek om te genieten van de natuur. De Leie splitst zich ongeveer in het centrum van de stad en komt wat verder weer samen, zodat er een eiland ontstaan is, het Buda-eiland. Om een terrasje te doen bent u in de zomer welkom in Budabeach en binnenkort ook op de verlaagde Leieboorden.

Thuishaven voor jong en oud

Hogescholen en universtiteiten genoeg in Kortrijk. Kulak, UGent Campus Kortrijk, Howest (3 campussen) en Vives vinden hier hun thuisbasis. Wilt u uitgaan? Dan kunt u in de binnenstad bijvoorbeeld terecht in het 'straatje', op de Vlasmarkt of op de Veemarkt. Wist je dat Kortrijk het grootste aantal jeugdhuizen van alle Vlaamse steden heeft?

Wonen in Kortrijk - Verlaagde Leieboorden aan de Broeltorens

Voor de kleintjes onder ons heeft de stad ervoor gezorgd dat er telkens in een straal van 500m een speelruimte voorzien is. Ook de senioren worden niet vergeten in Kortrijk. Zo worden fietstaxi’s en taxibonnen ingezet en wordt er een nieuwe woonzorgcampus gebouwd in Bellegem en Kortrijk.

Omdat Kortrijk op een knooppunt van autosnelwegen (E17, E403 en R8) en belangrijke gewestwegen ligt, is de stad zeer vlot bereikbaar. Via het openbaar vervoer staat u in een oogwenk in Brugge, Gent, Roeselare, Harelbeke, ... De stad ligt bovendien slechts 25 km ten noordoosten van de Franse stad Rijsel. Ook voor wie werkt in Gent of Brugge zijn er rechtstreekse treinverbindingen voorhanden. 

Aangezien Kortrijk enorm leeft, wil men dit niet té belastend maken voor het milieu. Kortrijk wil zich positioneren als Klimaatstad en heeft een meettoestel aangekocht om permanent de luchtkwaliteit te kunnen meten. Om Kortrijkzanen te overtuigen de overstap te maken van auto naar fiets, heeft de stad een fietspremie ingevoerd voor wie zijn nummerplaat inlevert.

Wonen in Kortrijk - HAP festival

Overtuigd dat Kortrijk dé stad is voor u?

Ontdek ook hoe het is om te wonen in Zwevegem.

Welkom bij ERA Becue

Vastgoed kopen of verkopen? De makelaars van ERA begeleiden u deskundig en resultaatgericht. 
U vindt zeker een ERA makelaar in uw buurt. 
Zelf een ERA makelaar worden? Ontdek het ERA-effect.

Panden in de kijker van ERA Becue