Vanaf april wordt het eenvoudiger om woonleningen te vergelijken

Wie vanaf volgend maand een woonlening wil afsluiten, gaat de contracten gemakkelijker kunnen vergelijken. Op 1 april treedt het jaarlijks kostenpercentage (JKP) voor hypothecaire kredieten in werking.

De bankenfederatie Febelfin bevestigt aan onze redactie dat de banken vanaf 1 april het jaarlijkse kostenpercentage van een woonlening moeten bekendmaken. U gaat die informatie terugvinden op het Europees gestandaardiseerd informatieblad (ESIS). Dat is een standaarddocument dat een overzicht biedt van de voorwaarden van de aangeboden hypotheek.

Naast de jaarlijkse kostenpercentage gaat u op het informatieblad onder meer het aantal, de frequentie en de hoogte van al uw afbetalingen kunnen raadplegen en wat de voorwaarden zijn voor een vervroegde aflossing. Bedoeling is dat het voor de consument veel gemakkerlijk wordt om woonleningen te vergelijken. Wie het informatieblad niet van zijn kredietgever krijgt, kan dat alsnog aanvragen.

Op de site van de Europese Unie staat ook te lezen dat een kredietgever de kredietnemer minstens zeven dagen de tijd moet geven om in te gaan op een offerte. De landen geven elk een eigen invulling aan die bedenktijd. In sommige EU-landen is dat de periode waarbinnen u mag nadenken of u op de offerte wilt ingaan. In andere lidstaten is dat de periode waarbinnen u nog mag afzien van een al ondertekende offerte. Sommige landen kiezen voor een combinatie van beiden.

woonlening vergelijken - immokantoor ERA Becue

Plafond dossierkosten woonlening

Daarnaast mogen de banken vanaf volgende maand maximaal nog 500 euro dossierkosten aanrekenen wanneer u een woonlening afsluit. Dat wordt maximum 800 euro voor een combinatie van een overbruggingskrediet en een nieuwe lening. Bij een eerste herfinanciering mag maar de helft van de kosten voor een initiële lening worden gevraagd.

Wie een tweede herfinanciering wil binnen de twaalf maanden betaalt hetzelfde bedrag als bij een initiële lening. De plafonds zijn er gekomen op vraag van Kris Peeters, minister van Consumentenzaken.

"Wie een lening afsluit, moet al heel wat eigen middelen inbrengen. Als daar nog eens hoge dossierkosten bij komen, is dat een onaangename verrassing. Door de dossierkosten wettelijk te plafonneren, brengen we ze terug tot een redelijk niveau", aldus Peeters.

bron: Belga


Keer terug naar de nieuwspagina

Welkom bij ERA Becue

Vastgoed kopen of verkopen? De makelaars van ERA begeleiden u deskundig en resultaatgericht. 
U vindt zeker een ERA makelaar in uw buurt. 
Zelf een ERA makelaar worden? Ontdek het ERA-effect.

Panden in de kijker van ERA Becue