ERA Becue Blog

Waarom je best het voorschot laat blokkeren als je een woonst koopt

Als je een huis, appartement of bouwgrond koopt vraagt de verkoper meestal om een voorschot bij het tekenen van het compromis. In de praktijk komt dat meestal neer op 10% van de verkoopprijs. Zorg dat je dit voorschot zeker niet rechtstreeks overschrijft naar de verkoper (mocht die persoon financiële problemen hebben, dan loop je het risico dat je je geld niet meer terug ziet) Wist je trouwens dat het storten van een voorschot bij het kopen van een huis, bouwgrond of appartement niet verplicht is? Onze expert Jan Roodhooft geeft je enkele tips mee.

  • Laat het voorschot blokkeren bij de vastgoedmakelaar.
  • Of laat het voorschot in bewaring bij de notaris tot bij de ondertekening van de notariële verkoopakte. Hij plaatst het op een rekening die wordt uitbetaald aan de verkoper bij de ondertekening van de akte.
  • Of lever een bankwaarborg af in plaats van een voorschot.
voorschot betalen bij het kopen van een huis

6% btw op nieuwbouw

Op zoek naar een nieuwbouwhuis of nieuwbouwappartement? Dan heb je misschien wel geluk! Dankzij het regeerakkoord van 30 september 2020 zal het verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw van gebouwen vanaf nu gelden voor het hele Belgische grondgebied. Dat betekent concreet dat je bij de aankoop van een nieuwbouwwoning of nieuwbouwappartement slechts 6% i.p.v. 21% btw moet betalen op de constructiewaarde. Hiervoor moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Let op! Deze maatregel is geldig van 1 januari 2021 tot 31 december 2022. Stel je aankoop dus niet te lang uit.

 

6% op nieuwbouw