De vastgoedmarkt is behoorlijk gezond

era becue onderzoek vastgoedmarkt

Het ERA onderzoek

Nauwelijks een jaar geleden vreesden velen dat de Belgische vastgoedmarkt klappen zou krijgen. Met name de gewijzigde woonbonus (waardoor kopers de kosten van hun woonkrediet minder dan voorheen scaal kunnen inbrengen) zou voor prijsdalingen zorgen. Studies van ERA, die recent werden voorgesteld, tonen echter een ander en veel genuanceerder beeld. Wij zetten de opmerkelijkste zaken op een overzichtelijk rijtje aan de hand van 5 eenvoudige vragen.

1. Waarom zijn de analyses van ERA zo betrouwbaar?

ERA baseert zijn Vastgoedbarometer op de vele duizenden verkopen van de 110 ERA kantoren over heel België. Dat zorgt voor unieke informatie: de meeste analyses (ook die van de overheid) zijn gebaseerd op de datum van het verlijden van de akte bij de notaris. ERA kan echter de datum van het sluiten van de compromis tussen verkoper en koper als startpunt nemen, waardoor de ERA Baro- meter de werkelijke marktevoluties weergeeft.

2. Wat is het belang van dit onderzoek voor kopers en verkopers?

Doordat ERA heel nauwkeurige analyses kan maken en actief is over heel België, kunnen de ERA makelaars hun cliënten veel beter advies geven. Zij profiteren van de nationale knowhow van het netwerk, en kennen tegelijk de regionale markt als geen ander. De beste makelaar is immers niet diegene die de hoogste prijs op een woning kleeft, maar wel diegene die de juiste prijs hanteert zodat de woning op een bevredigende termijn goed verkocht of verhuurd wordt. Een vastgoeddeal wordt sneller én beter met een ERA makelaar gesloten.

3. Wat met de prijzen?

Velen – en niet de minsten – gingen er vanuit dat de prijzen in het beste geval stabiel zouden blijven. Men ging eerder uit van een kleine daling in 2015. Dat was echter alleen het geval voor de markt van de appartementen, waar de gemiddelde prijs (over heel België) met 1,2 % zakte. Wat huizen betreft steeg de gemiddelde verkoopprijs vorig jaar met 2,3 %, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. In Brussel stegen de prijzen zelfs met 5,4 %.

4. Goed nieuws voor verkopers dus, maar toch niet voor kopers?

Toch wel. Op de vastgoedmarkt hangt alles met alles samen: fiscaliteit, in atie, beursprestaties, en zovoort. Feit is dat de rente nog steeds heel laag blijft. Sparen brengt niets op en lenen is goedkoop. Dat betekent dus dat hoewel verkopers gemiddeld gesproken ́goed ́ konden verkopen en kopers in 2015 de prijzen zagen stijgen, de maand lasten voor deze laatsten toch hetzelfde bleven. Kortom: wat kopers dus ́verliezen ́ op de woonbonus en de licht stijgende woningprijzen, wonnen ze ruimschoots terug dankzij de enorm lage rente.

5. Wat zijn de vooruitzichten voor de rest van 2016?

De Europese Centrale Bank houdt nog zeker tot 2017 de rente laag. Daarnaast gaat het niet bepaald goed op de beurs. Vastgoed blijft hierdoor een goede belegging voor investeerders (zeker als je naar de beursprestaties kijkt) en ook voor ́gewone ́ kopers die nog steeds profiteren van goedkoop woningkrediet. Daarom verwacht ERA dat er in 2016 minstens evenveel woningen verkocht zullen worden als in 2015. Ook een lichte prijsstijging wordt nog verwacht, maar zoals gezegd wordt die voor kopers gecompenseerd door de lage rente!

U hoeft dus helemaal geen vertrouwen te verliezen. Zoekt u een partner die u helpt voet te zetten in de vastgoedmarkt? Contacteer ons

Welkom bij ERA Becue

Vastgoed kopen of verkopen? De makelaars van ERA begeleiden u deskundig en resultaatgericht. 
U vindt zeker een ERA makelaar in uw buurt. 
Zelf een ERA makelaar worden? Ontdek het ERA-effect.

Panden in de kijker van ERA Becue