Welke tarieven gelden voor de registratierechten?

4 min.
Kopen, Registratierechten
Famille Demaerschalk ERA Cedimmo

Als je een woning of appartement koopt, betaal je een aankoopsom op het verkooprecht. Het tarief voor die registratiebelasting werd doorheen de jaren meermaals herzien en verschilt van gewest tot gewest. Wij geven je graag een actueel overzicht!

Kopen met registratierecht in Vlaanderen 

In 2022 introduceerde de Vlaamse regering een nieuw stelsel voor de registratierechten. Dat was minder goed nieuws voor investeerders. Het standaardtarief voor de registratierechten steeg van 10% naar 12%. Dat standaardtarief is niet alleen van toepassing op de aankoop van een tweede woning of investeringsvastgoed maar evenzeer op handelspanden en bouwgronden.

First time buyers staan er beter voor. Want wie een eerste en enige gezinswoning koopt, betaalt vandaag het tarief van 3% registratierechten. Tegenover de eerdere 6% betaal je dus slechts de helft, wat neerkomt op 7.500 euro in plaats van 15.000 euro wanneer je pakweg een woning van 250.000 euro aanschaft.

Registratierechten meenemen niet meer mogelijk na 2023

Om die tariefverlaging te financieren, wordt de meeneembaarheid afgeschaft op 1 januari 2024. Als je nu je starterswoning wil inruilen voor een grote woning, kan je een deel van je registratierechten meenemen bij je nieuwe aankoop. Dat zal vanaf volgend jaar niet meer mogelijk zijn. Wie de kans nog kan grijpen, heeft wel geluk, want tot 31 december 2023 liggen de tarieven voor meeneembaarheid hoger dan voorheen, met een maximale vermindering met 13.000 euro.

Er geldt eveneens een overgangsregeling: als koper kies je zelf tussen 3% registratierechten of het voordeel van de meeneembaarheid in combinatie met 6% registratierechten. Niet zeker welke optie in jouw situatie het voordeligst uitkomt? Je ERA makelaar adviseert je graag!

Korting als je een bescheiden woning koopt of ingrijpend renoveert

Of je nog steeds minder rechten betaalt bij de aankoop van een ‘bescheiden’ woning? Jawel! Je bent de helft minder registratiebelasting verschuldigd als het om een huis of appartement met een maximale aankoopprijs van 200.000 euro gaat.

Om de aankoop van oudere woningen te stimuleren, geldt er ook een aangepast tarief voor wie een eerste gezinswoning aankoopt om die: ofwel grondig energetisch te renoveren, ofwel te slopen en herop te bouwen. In dat geval betaal je 1% aan registratierechten.Dat kan zo’n 10.000 euro verschil maken als je bijvoorbeeld een huis van 250.000 euro koopt. De belangrijkste voorwaarde? De renovatiewerken moeten tot de hoogste EPC-score leiden.

Wil je het verlaagde tarief voor een ingrijpende renovatie toepassen op een ‘bescheiden woning’? Da’s perfect mogelijk! Zowel de korting die je geniet bij de aankoop van een woning van maximaal 200.000 euro als de 1% aan registratierechten worden dan verrekend.

Kopen met registratierecht in Wallonië

In het Waals Gewest geldt het standaardtarief van 12,5% registratierechten op de aankoop van onroerende goederen. Koop je er je eerste gezinswoning, dan heb je recht op een abattement van 40.000 euro. Op 1 juli 2023 had de overheid besloten de belastingsvermindering te verhogen van 20.000 euro nar 40.000 euro. Dit betekent dat eerste kopers geen registratierechten betalen over de eerste €40.000 wat neerkomt op een besparing van €5.000 op registratierechten.

De voorwaarden om hiervan te profiteren zijn:

  • Het onroerend goed moet zich in het Waalse Gewest bevinden.
  • De maximale prijs moet gelijk zijn aan €350.000.
  • Dit moet jouw eerste aankoop zijn of de verkoop van jouw eigendom binnen het jaar.
  • Er moet gedurende 3 jaar in het pand worden gewoond, en dit binnen 3 jaar na de aankoop.

Dit biedt dus een geweldige kans voor jonge mensen of eerste kopers die geïnteresseerd zijn in vastgoed. Voor een woning van €100.000 zal een eerste koper slechts €9.300 betalen voor de aankoop. Als we bedenken dat banken nog steeds 100% van het quotum financieren voor een hoofdverblijf, is het dus tijd voor jonge mensen om de sprong te wagen. En waarom zouden sommigen het niet zien als een investeringskans die na 3 jaar resulteert in een winstgevende verhuur na de eerste aankoop!

Het principe van de ‘bescheiden woning’ wordt eveneens in Wallonië toegepast. Valt de woning die je aankoopt onder die categorie, dan betaal je slechts 6% registratierechten.

Kopen met registratierecht in Brussel

Op 1 april 2023 trad in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een nieuwe regeling invoege wat de registratierechten betreft. Zo besliste het Brussels Parlement om naast het tarief van 12,5% registratierechten een verhoogd abattement toe te kennen. Voorheen betaalde je geen registratierechten op de eerste schijf van 175.000 euro van het aankoopbedrag. Vandaag word je zelfs vrijgesteld tot 200.000 euro. Dat resulteert in een besparing van 25.000 euro op het totale bedrag dat je moet neertellen. De betreffende woning mag wel niet meer kosten dan 600.000 euro en je hebt drie jaar de tijd om er je hoofdverblijfplaats te vestigen. Deze nieuwe regeling is van toepassing op authentieke akten die op of na 1 juli 2023 zijn ondertekend of op onderhands ondertekende akten die op of na 1 juli 2023 een bepaalde datum hebben gekregen.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Vind de ERA makelaar in jouw buurt of contacteer ons via onderstaand formulier.

lachend-makelaars-aan-een-bureau

Contacteer je ERA makelaar