Home | Blog | Waarom een thuisblijfvakantie zeker nu veel voordelen heeft

Waarom een thuisblijfvakantie zeker nu veel voordelen heeft

In het grote overzichtsboek van zomervakanties wordt 2020 misschien wel het jaar van die eerste staycation? En waarom niet? Hoewel op 15 juni heel wat grenzen terug opengingen, heeft ons land troeven op overschot. De lokale, Belgische economie en horeca zullen je eeuwig dankbaar zijn en het is ook nog eens heerlijk praktisch en super-luxueus.

De Westhoek. Onze kust. Waterloo. Brugge. Limburg. De Leiestreek. De Vlaamse Ardennen. De ‘echte’ Ardennen. Dierenparken, pretparken, musea, steden zoals Luik, Gent en Brussel, de lijst met bezienswaardigheden is lang en absoluut de moeite! Je hoeft echt geen halve wereld af te reizen om een goede bestemming te vinden. Misschien heb je daar momenteel zelfs helemaal niet zoveel zin in? De luchthaven, het vliegtuig, de veiligheidsvoorschriften en de herinnering aan onzekere tijden die nog heel vers is … een staycation lijkt op dit ogenblik best wat troeven te hebben. We lijsten ze graag nog eens op.

Het kost minder

Natuurlijk: je eet, je drinkt en boodschappen doe je op reis ook. Dat is het grote verschil niet. Vliegtuig, péage, duizenden autokilometers aan benzine en een weekhuur die kan tellen, daar hoef je evenwel geen rekening mee te houden tijdens de staycation. Er komt heel wat budget vrij, waarmee je jezelf en je gezinsleden in de watten kan leggen. Ga eens een keertje meer uit eten. Waarom niet? Het is vakantie én de lokale horeca heeft het nodig. Een thuisblijfvakantie betekent bovendien een kleinere ecologische voetafdruk.

Staycation = less stress

Excuseer? Je gaat net op vakantie om te ontstressen, zeg je? Ja hoor: werken tot de laatste dag, holderdebolder vertrekken, starten met een nachtje doorreizen, stress om een andere taal, andere gewoonten en een ander land. Nog meer stress, omdat er overal veiligheidsmaatregelen van toepassing zijn. Heb je alles mee? Ligt alles thuis af? Zeker? Heb je waar voor je (vele) geld? Genieten we hier maximaal? Heerlijk ontstressen, zo’n vakantie.

Thuis zit je in je vertrouwde omgeving. Je doet wat je wil, wanneer je wil en met wie je wil. Ben je een uurtje eerder of een kwartier later, het maakt niets of niemand wat uit. Je bent thuis. Thuis, en op vakantie: beter wordt het niet.

Kan een staycation fout gaan?

Net zoals een vakantie in het buitenland. Elke reis begint met de eerste stap. Ook als je die thuis zet. Is het weer een mogelijke stoorzender? De kans is groot dat het in België net iets minder bakken en braden is dan in het Zuiden maar dat is de laatste jaren net zeer aangenaam. Regenen kan het overal en wie durft vandaag nog uitgaan van ‘zeker goed weer’, waar dan ook?

Een minder dagje is het ideale moment om lekker lang te ontbijten, uitgebreid de krant te lezen of eindelijk aan dat boek te beginnen. Wij kunnen alvast ‘Straffe verhalen van de ERA makelaar’ aanbevelen als leestip voor deze zomer! In je eigen luie zetel, inderdaad. Pas gewoon je activiteiten aan, hou je mindset op ‘vakantie’ en geniet.

Conclusie? Een staycation start in je hoofd

Je mag wel een beetje praktisch helpen: laptop in de kast, telefoon er bovenop en geen lijstjes maken. Vakantie is vakantie. Ook thuis. Zeker thuis, want hier heb je geen extra ‘vakantie-impuls’ door de omgeving. Dat hoeft geen belemmering te zijn, zolang je niet in de val trapt om van je staycation slechts een ‘halve’ vakantie te maken.

Ook al blijf je thuis: vakantie is vakantie. Trek je short aan, hou je sandalen in de buurt en geniet er vooral van! Leer verborgen pareltjes kennen in je eigen regio of ontdek attracties in de andere provincies.

De zomervakantie van 2020 wordt sowieso ‘anders’. Al was het maar omdat we nog steeds rekening moeten houden met een aantal veiligheidsmaatregelen, voldoende handhygiëne en de nodige afstand. Omdat we niet zeker zijn hoe alles evolueert en omdat we in bubbels denken. Anderzijds: waar wil je al die zaken het liefst doen?

Is dit pand niet iets voor jou?