Home | Blog | Vraag het aan een expert: Van wie is de verlichting als je een huis aankoopt?

Vraag het aan een expert: Van wie is de verlichting als je een huis aankoopt?

Van wie is de verlichting als je een nieuw huis koopt? Hoort die bij jouw eigendom?
Of mag de vorige eigenaar de verlichting met zich meenemen?
Ook deze week geeft advocaat Jan Roodhooft advies.

Van wie is de verlichting als je een huis aankoopt?

Wat zegt de wet?

Om te weten wat in de koopprijs is begrepen wordt een onderscheid gemaakt tussen roerende en onroerende zaken. Wat onroerend is, is in de koop begrepen. Roerende goederen zijn integendeel niet inbegrepen. De verkoper kan deze laatste dus meenemen. Roerende goederen zijn bijvoorbeeld de meubelen die zich in de woning bevinden, sierpotten op het terras, losstaande keukentoestellen, gordijnen, de verlichtingsarmaturen die niet echt verankerd zijn in het gebouw enz.

Onroerend op hun beurt zijn bijvoorbeeld de inbouwtoestellen in de keuken, inbouwspots in de plafonds, planten en bomen die in volle grond staan in de tuin, de motor van het tuinhek, radiatoren die aan het verwarmingssysteem zijn gekoppeld enz. Deze goederen moet de verkoper dus achterlaten bij zijn vertrek.

 

Goede afspraken maken goede vrienden

Je kan met de verkoper andere afspraken maken over wat er blijft staan. Zo kan je bijvoorbeeld afspreken dat bepaalde meubels toch blijven staan, dat de gordijnen blijven hangen enz. Zet die afspraken ook op papier.

Je kan ook een lijst opmaken van goederen die de verkoper al dan niet mag meenemen. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven welke verlichting blijft hangen en welke niet, welke kachels blijven staan enz.

Door dergelijke duidelijke afspraken te maken vermijd je alvast achteraf discussies.

Kopen of verkopen? Je ERA vastgoedmakelaar staat voor je klaar met advies op maat, van a tot z.

Is dit pand niet iets voor jou?