Home | Blog | Vraag het aan een expert: hoeveel btw betaal ik op de renovatie van mijn woning?

Vraag het aan een expert: hoeveel btw betaal ik op de renovatie van mijn woning?

Als je straks met een aannemer in een zee gaat om werken te laten uitvoeren dan kan de BTW op je factuur al eens variëren. Maar hoe komt dit nu juist? Advocaat Jan Roodhooft vertelt er meer over.

BTW bij renovatie

Bij welke voorwaarden betaal ik slechts 6% btw op mijn renovatiefactuur?

Het tarief van 6 % geldt alleen als je werken laat doen aan een woning of appartement dat wordt gebruikt als privéwoning. Je kan niet genieten van dit tarief als je de woning voor beroepsdoeleinden gebruikt. Hoogstens mag slechts een bijkomstig gedeelte van de woning dienen om je beroep uit te oefenen.  De woning of het appartement moet bovendien minstens 10 jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen. Verder moeten de werken rechtstreeks aan jou als eindgebruiker gefactureerd worden.

Welke werken komen in aanmerking?

Niet alle werken komen in aanmerking om van het verlaagde BTW-tarief te kunnen genieten. Zo geldt het tarief bv. Niet voor werken die geen betrekking hebben op de eigenlijke woning (zo bijvoorbeeld voor tuinaanleg, de aanleg van een zwembad, enz.). Het voordelige tarief geldt ook niet als je zelf materialen aankoopt bij een doe-het-zelfzaak. Ook in dat geval betaal je 21 %.

Kan ik zo maar overgaan van 6 naar 21%

Voor renovatiewerken aan woningen die meer dan 5 jaar maar minder dan 10 jaar geleden voor het eerst in gebruik werden genomen, bestaat een overgangsmaatregel. Je hebt daar toch recht op het BTW-tarief van 6% als je de aanvraag voor het bekomen van een stedenbouwkundige vergunning of melding ten laatste op 11 februari 2016 hebt gedaan of het contract voor de werken ten laatste op 11 februari 2016 hebt afgesloten. Je aannemer moet bovendien de facturen ten laatste uitreiken op 31 december 2017.

Ga je renoveren? Bekijk dan eerst goed je situatie en bespreek de voorwaarden met je aannemer voor je er aan begint.
Je ERA makleaar kan je ook steeds adviseren.

Immo Vlan

Is dit pand niet iets voor jou?