Home | Blog | Toegankelijke woningen: verhuizen of aanpassen?

Toegankelijke woningen: verhuizen of aanpassen?

Belgen verhuizen niet graag en daardoor blijven we vaak decennialang in dezelfde woning huizen. Wie ouder wordt, heeft kans op een verminderde mobiliteit. Wat doe je in zo’n geval: verhuizen of de woning aanpassen?

Verhuizen

Een optie is verhuizen naar een kleinere woning. Vaak verhuizen 60-plussers naar een appartement in het centrum van een stad of gemeente. Met het oog op een toekomstige verminderde mobiliteit, is het een slimme zet. Je kan gemakkelijk om boodschappen en sociaal contact houden. Een kleinere oppervlakte betekent vaak ook minder onderhoud.

Bij je zoektocht kan je rekening houden met de toegankelijkheid. Is er een lift? Zijn de deuren breed?

Letterlijk aanpassen

Sommige woningen kunnen met enkele ingrepen aangepast worden, zodat je er toch veel langer in kan blijven wonen. Denk aan bredere deuren, aangepaste drempels en een aanrecht waar je met een rolstoel onder kan. Met stopcontacten die op handhoogte staan hoef je niet altijd te bukken. Het kan ook al simpelweg door hulpmiddelen aan te brengen in de badkamer of het toilet. Zoals speciale beugels als je de douche uitstapt.

Zorgdomotica

Zorgdomotica: deze nieuwe technologie maakt het gemakkelijker om langer zelfstandig te blijven wonen. Denk aan een slimme schakelaar waardoor je kan schakelen via een smartphone, tablet en smartwatch. De lichten dimmen, de rolluiken op en neer laten, toestellen aan- en uitzetten, het kan allemaal.

Je hebt technologie die nog een stapje verder gaat. Een smart home bijvoorbeeld, die alle gevaren registreert en je op de hoogte brengt via een melding op je smartphone. Het voordeel? Je kan je huis vanop afstand regelen. En omdat het een intelligente woning is, houdt het ook rekening met de gewoontes van de bewoner(s).

Vanuit de zetel kunnen ouderen en zorgbehoevenden de deur openen voor de thuisverpleger. En als een rolstoelgebruiker op vijf meter van de woning staat, opent de voordeur vanzelf. Dat komt omdat er een server in huis in verbinding staat met de smartphone van de bewoners. De vraag is natuurlijk of de technologische drempel even laag is als de letterlijke?

Wie graag levenslang op dezelfde plek woont, kan het huis aanpassen nog voor hij of zij minder mobiel wordt. Toch liever verhuizen naar een aangepaste woning of toegankelijk appartement? Bekijk ons aanbod even.

Is dit pand niet iets voor jou?