Home | Blog | Tips voor een stralende parketvloer

Tips voor een stralende parketvloer

Met de jaren krijgt een parketvloer heel wat te verduren. Er goed voor zorgen is dan ook geen luxe.
Maar hoe zorg je ervoor dat je parket blijft stralen?

Een verweerde, authentieke vloer mag dan wel zijn charmes hebben, onderhoud is noodzakelijk als je langer van je vloer wil genieten. Je houten parket kan opgedeeld worden in 3 verschillende types, elk met zijn specifieke vereisten:  

Parket boenen

Een mooi geboende vloer ziet er fantastisch uit, maar vraagt ook het meeste onderhoud. Ga wekelijks met een dweil en een onderhouds- en reinigingsmiddel aan de slag. Beperk het gebruik van water en na het boenen, minimaal 2 weken wachten met zeep. Na het opdrogen kan je de vloer opboenen. Dat doe je het best met de originele boenwas en een boenmachine. 

Eén maal per maand je geboend parket polieren en een jaarlijks grondig onderhoud kan wonderen doen. Je krijgt er een geweldig klassieke uitstraling voor in de plaats. 

Parket olieën

Hier is het de kunst om het evenwicht te vinden tussen reinigen en voldoende voedende oliebehandeling. Ga voor olieachtige natuurzepen en wees ook hier zuinig met water. Van overmatig watergebruik kan je vloer omhoogkomen. Door het gebruik van de olieachtige zeep leg je een beschermende film over je parket. Opdrogen doe je vervolgens met een schone dweil. 

Moet je geoliede parket wat steviger aangepakt worden, kies dan voor een intensiefreiniger. Met een geschikte ontvetter krijg je kleine vlekjes en plekken weg. Ga zeker niet te stevig schuren want daar gaat je parket op den duur van verkleuren.  

Geef je vloer ook jaarlijks een groot onderhoud met onderhoudsolie, je parket leeft er van op! Let wel de eerste dagen op, want je parket kan glad zijn en uitschuiven en dat wil je niet. 

Parket vernissen

Bij het onderhoud van je geverniste parket is een polish een must. Dit zorgt ervoor dat je vloer niet mat wordt. Regelmatig een nieuwe vernislaag aanbrengen met de polish zorgt voor de unieke glanzende uitstraling van je parket. 

Stofzuigen en poetsen met een klamme doek en klaar is kees. Boenwas mijden we bij gevernist pakket, deze belemmert de hechting van de polish aan de vloer. Vlekken pak je aan met een klamme doek. Dit is veruit de makkelijkste vloer in onderhoud. 

3 tips om je parket te onderhouden

  • Wil je lang en optimaal genieten van je parket? Geef deze dan best wekelijks een onderhoudsbeurt. 
  • Overvloedig watergebruik is nooit goed. 
  • Krassen zijn onvermijdelijk maar het gebruik van bescherming onder stoelen en tafels kan al wonderen verrichten. 

Met bovenstaand onderhoud en met de nodige voorzichtigheid kan je makkelijk 10 jaar verder voor er een nieuwe afwerkingslaag nodig is. Zo geniet je lang en optimaal van de uitstraling van je parket. 

Is dit pand niet iets voor jou?