Home | Blog | Ode aan de tuin

Ode aan de tuin

‘Is er een tuin?’ moet zowat de vaakst gestelde vraag zijn. We hebben met ons allen zeer zeker een baksteen in de maag maar wat er rond die baksteen ligt, blijft ook belangrijk. Met reden, want een tuin heeft heel wat troeven. Dit is onze ‘ode aan de tuin’.

Wikipedia zegt het volgende: ‘Een tuin is een begrensd stuk grond waarop gewassen worden geplant of verbouwd. Een tuin kan utilitair van aard zijn, een groentetuin, wetenschappelijk, een botanische tuin of een decoratieve siertuin.’

Klopt natuurlijk, al zouden we het zelf net iets minder formeel en wetenschappelijk benaderen. Een tuin is een rustpunt, een streep groen, de plek waar kinderen of kleinkinderen ravotten, waar de hond of kat loopt, waar bloemen bloeien en gras groeit. Een tuin, dat is bessen plukken of de eerste eigen aardappelen oogsten.

Er zijn individuele tuintjes, gemeenschappelijke, gedeelde en openbare. Er zijn ligweides, stadsparken, provinciale domeinen en – te kleine – bossen.

De tuin is synoniem voor gezellig samenzijn, ontspannen of op een leuke manier bezig blijven. Herinneringen, maar net zo goed een dagdagelijkse kalender van de seizoenen. Het is dat schitterende schilderij dat er elke ochtend net een beetje anders uitziet. Een tuin is ook de buurman die zijn gras afrijdt en de kettingzaag wat verderop. Het is het feestje bij de achterburen en geur van barbecue. Een tuin is soms zalig en soms ook gewoon eens zuchten. 

Er zijn zoveel tuinen als er brievenbussen zijn. Kleine, grote, groene, grijze, perfect onderhouden of een beetje wild. Met bloemen, bomen, vissen, vogels, potjes, plasjes of gewoon veel gras. Er zijn jaarlijkse trends en oude tradities. Vijf bloempotten op een terras of een volledig uitgerust verlengstuk van de woonkamer. Parasol, zonnescherm, zwembad of gewoon een pluviometer. Lichtjes, speeltuigen, een verwarmd terras of een complete bar. Een professionele buitenkeuken of een vuurputje waarboven je een worstje zwart kan blakeren. Snoeihout, bladgroen, compost, schors, bodembedekkers, tegeltjes of steentjes. Kippen, konijnen of een egel op bezoek.

Een tuin is leuk. En altijd de grootste ruimte van een huis. Nee? Klein terrasje? Koertje? Ga even in het midden staan en kijk naar boven. Zelfs onder een bewolkte lucht lijkt het kleinste tuintje eindeloos door te lopen …

Een tuin is in de eerste plaats toch wat je ermee doet. Ga buiten zitten. Beleef hem, kijk omhoog. Drink, eet, ruik, luister, speel.

Geniet.

Is dit pand niet iets voor jou?