Home | Blog | Less is more: leven met minder spullen in huis

Less is more: leven met minder spullen in huis

Minder spullen in huis. Het is niet alleen een interieurtrend, het geeft ook rust en maakt je het leven makkelijker! En hoewel het heel eenvoudig lijkt, is het toch voor velen een uitdaging om rommelvrij door het leven te gaan. Wij geven je enkele handige tips & tricks!

leven met minder spullen in huis

Marie Kondo: Japans minimalisme als voorbeeld.

Ze wordt weleens “de meest georganiseerde vrouw ter wereld” genoemd. Marie Kondo is de auteur van “The life-changing magic of tidying up”, een boek dat wereldwijd een hit werd. In dit boek deelt ze haar expertise als Opruimcoach en put ze ook inspiratie uit haar Japanse achtergrond, waar minimalistisch leven een kunstvorm is. Ze gelooft dat iedereen een vrolijker mens wordt met wat minder spullen in huis. En of je nu zelf ook met wat minder wilt gaan leven en je interieur wat meer Zen wilt maken of gewoon voor een verhuis staat en je rommel niet mee wil verhuizen: wat minder kan nooit kwaad. Daarom delen we deze gouden tips van Marie Kondo zelf, waarmee je instant aan de slag kan!

5 Gouden opruimtips van Marie Kondo.

Het doel is niet om zo veel mogelijk weg te doen, maar wel om enkel de dingen bij te houden waar je écht iets aan hebt. Dat moet je goed onthouden. Het is een nuance, maar wel een belangrijke.

TIP 1: Nostalgie is geen maatstaf

Ga door je spullen en vraag je telkens af of je het nog gebruikt in je dagelijks leven én of je er nog blij van wordt. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar volgens Marie Kondo is dat laatste een essentiële vraag bij het declutteren. De financiële waarde van spullen is volgens haar geen maatstaf om dingen bij te houden. Maar nostalgie ook zéker niet: dat kleed waar je 10 jaar geleden gelukkig van werd, maar nu al lang niet meer in past mag ook weg. Het maakt je vandaag niet meer blij, dus hou enkel vast aan de herinneringen, niet aan de materie.

TIP 2: Pak je spullen aan per categorie 

Je instinct zal misschien zeggen om kamer per kamer te werken, maar dat is niet de meest efficiënte methode. Je kan beter per categorie aan de slag gaan. Begin bijvoorbeeld met al je boeken, die kunnen verspreid zijn over verschillende kamers, vervolgens ga je door je kleding, je documenten, enzovoort.

TIP 3: Eerst wegdoen, dan opruimen

Alvorens je de spullen die je wenst bij te houden gaat herorganiseren en opruimen kan je er best voor zorgen dat alles wat weg mag ook effectief weg is! Dit zorgt voor rust in je hoofd volgens Kondo. Anders ga je met twee dingen tegelijk bezig zijn of wie weet wel terug in de zakken voor het containerpark graaien!

TIP 4: Goede opslag maakt goede vreinden

Om ervoor te zorgen dat je huis niet binnen de kortste keren weer op stelten staat, is het belangrijk om de spullen die je bijhoudt een vaste plek te geven. Daarom is het misschien nodig om in opslagruimte te investeren: een nieuwe boekenkast of lade voor je ondergoed. Wees ook creatief. Zo is een oude schoendoos misschien wel een goede onderverdeling voor in je sokkenla.

TIP 5: Het betere vouwwerk

Het lijkt wel Origami, Kondo gaat voor het betere vouwwerk en het werkt! Haar vouwtechnieken kan je online terugvinden. Maar wat het vooral zo bijzonder maakt is dat ze voorstander is om kleding verticaal in schuiven te bewaren. Zo nemen ze minder plaats in én kan je bovendien alles makkelijker terugvinden.

Zo, nu hoef je enkel nog aan de slag te gaan. Heb je nog wat vakantie? Dan is dit misschien wel het ideale moment om er aan te beginnen. Of ga je straks je huis verkopen? Lees dan ook hoe je je huis verkoopklaar kan maken!  Wij wensen je alvast veel succes.

Kopen of verkopen zonder zorgen met de ERA Comfort Garantie

Is dit pand niet iets voor jou?