Home | Blog | Klein maar fijn: compact wonen is de trend

Klein maar fijn: compact wonen is de trend

De Belgische bevolking groeit, en bouwgrond wordt schaarser. Omdat de meerderheid van de Belgen toch nog liefst een eigen woning koopt, wint compact wonen aan belang. Gelukkig gaat compact tegenwoordig hand in hand met comfort en energiezuinigheid.

Goedkoper wonen

Compact wonen is goedkoper wonen. Ten eerste kunnen de aankoopkosten van een kleinere woning lager liggen. Daardoor zal het ook gemakkelijker zijn om de kleine woning terug te verkopen. De materiaal- en loonkosten liggen bij een compacte nieuwbouw ook lager. 

Een kleinere ruimte verwarmt veel sneller. En er kan minder warmte ontsnappen omdat er minder warmteverliesoppervlakte is. Je energiefactuur ligt dus een pak lager dan als je een groot huis moet verwarmen. En de onderhoudskosten? Die zijn ook lager.

Compacte tips

Steeds meer producenten en leveranciers passen zich aan de compacte woonconcepten aan. Om meer plaats te besparen in de keuken, kan je bijvoorbeeld de keukenkasten laten doorlopen tot aan het plafond. Zo creëer je een hippe look en meer ruimte. 
Ondiepe kasten zijn dan weer handig in een kleine badkamer. Benut de ruimte onder het bed als opslagplaats.

Lichte muurverf en veel glaspartijen doen kleinere ruimtes veel groter lijken. En dat is de kunst: kleinere woningen een gevoel van ruimte aanmeten.

Compact wonen is de toekomst, maar heeft ook heel wat voordelen. Een klein, compact huis is onderhoudsarm. Daar komt ook nog eens bij dat compact wonen je ecologische voetafdruk verkleint. Hoe minder oppervlakte er is, hoe kleiner het brandstofverbruik.

Is dit pand niet iets voor jou?