Home | Blog | Interieurtrend: maak van je huis een groene oase

Interieurtrend: maak van je huis een groene oase

Planten brengen niet alleen leven in huis, maar ook vorm en kleur. Deze organische sculpturen zijn dan ook een onmisbaar element geworden in elk modern interieur. Van statement piece tot styling detail er geldt slechts één regel: more is more. Wij geven je groene tips-and-tricks mee!

Interieurtrend: maak van je huis een groene oase

 

GEEF JE INTERIEUR VORM MET GROEN

Planten bieden heel wat mogelijkheden als het op de inrichting van je woonst neerkomt. Je kan ze inzetten als luchtig alternatief voor een kamerverdeler door jouw plantencollectie op een open rek uit te stallen. Zo’n collectie planten staat ook altijd mooi in een vergeten, lege hoek om elke kamer op te fleuren. Wees niet verlegen om een mix en match van verschillende variaties bij elkaar te brengen. Met planten kan je niets mis doen. Hoe meer hoe beter zelfs! Maar je hoeft niet altijd voor een eclectische collectie te gaan. Kies voor één grote, volgroeide plant als krachtig statement piece. Dit werkt vooral in ruimtes met een hoog plafond. Of hou je het liever bij subtiele details? Van vetplantjes op een boekenrek tot een mooie hangplant boven je salon: je heb niet veel nodig om effect te creëren.

De groene favorieten van het moment

Vetplantjes en cactussen voor de niet zo groene vingers

Ze verkopen als warme broodjes. En hoe kan het ook anders? Vetplanten en cactussen zijn nogal vergevingsgezind als je hen vergeet water te geven. Maar vergis je niet: ook deze groene vrienden hebben liefde en aandacht nodig! Zet hen dus niet op vergeten plekjes, maar geef ze voldoende ruimte en zonlicht.

De Pannenkoekplant-rage

De Chinese Muntplant zou niet alleen leven, maar volgens sommigen ook geluk in huis brengen. De vraag naar Pannenkoekplantstekjes is dan ook erg hoog vandaag. Voor je het weet heb je een hele familie in huis: er verschijnen vaak kleine stekjes die je makkelijk kan verpotten.

Tropisch groen met een Gatenplant

Met de Monstera, in de volksmond ook wel eens Gatenplant genoemd, tover je je interieur om in een tropische oase. Dit is niet de plant voor wie opzoek is naar een subtiele hint, maar zorgt eerder voor een indrukwekkend decorstuk.

3 groene tips om je planten te koesteren

Planten zijn eigenlijk een beetje als huisdieren: je moet er voor zorgen, ze voeden en aandacht geven.

1. Water doet leven

Vaak heeft men schrik dat we onze planten te weinig water geven. En toch is een teveel aan water net de voornaamste oorzaak dat planten stuk gaan. Hoe kan je dit vermijden?  

  • Zorg ervoor dat de aarde droog is voor je weer water geeft.
  • Laat je plant niet in te lang in water staan, zodat de wortels niet verzuipen. Je kan je planten water geven in de douche, dat hebben ze eigenlijk nog het liefst, zo kan het water dat niet wordt opgenomen weer wegstromen.
  • Kleibolletjes in de bodem van elke bloempot is ook een aanrader. Deze zorgen ervoor dat het overtollige water opgenomen wordt en langzaam weer vrij komt.

2. Potten en verpotten

Verkies een terracotta-pot boven één van plastiek. Niet alleen voor esthetische redenen, maar ook omdat het aardewerk poreus is waardoor de wortels kunnen ademen. Is het tijd om te verpotten? Schakel dan niet meteen over naar een gigantisch formaat. De wortels hebben tijd nodig om aan hun nieuwe, ruimere omgeving te wennen. Als de pot te groot is verdrinken de wortels sneller.

3. Licht is essentieel

Elke plant heeft andere noden wat lichtinval betreft. Zo moet je een vijgenboom niet in een donker hoekje plaatsen. De Monstera groeit in de richting van de zon, dus die moet je af en toe roteren zodat er de bladeren overal gelijkmatig groeien. Een Varen doet het dan wel weer goed in de schaduw. Het is vaak gewoon kwestie van logisch nadenken. Maar heb je toch je twijfels, dan is het zeker aangeraden om wat online zoekwerk te doen over je nieuwe huisgenoot.

Planten zijn een levend stuk van je interieur. Met wat zorg en liefde krijg je heel wat terug!

 

 

Is dit pand niet iets voor jou?