Home | Blog | Hou je huis tiptop in orde met deze kalender

Hou je huis tiptop in orde met deze kalender

Een frisse geest krijg je in een goed onderhouden huis. Elke maand van het jaar valt er wel iets te gebeuren. Maar welke taak plan je wanneer? De ideale planning vind je hieronder.  

De eerste helft…

Januari
Tijd om op te ruimen! Het kerstgerief mag terug de doos in en het is dé periode om het huishouden te organiseren. Welke overbodige dingen mogen weg? Profiteer meteen ook van de solden om je interieur wat op te vrolijken met leuke decoratiespullen.

Februari
In februari verdwijnt het interieur van het huis vaak naar de achtergrond. Daarom is het de ideale tijd om te sorteren wat je op zolder, in de kelder of in de garage bewaart. Check meteen ook of er geen lekken in de leidingen zitten en of je nergens waterschade bespeurt.

Maart
Hopla, tijd voor de grote lenteschoonmaak. Laat de frisheid van de lente in huis. Stel een lijst op van wat schoongemaakt moet worden en haal de juiste materialen en producten in huis.

April
Voor het tuinseizoen echt helemaal uit de startblokken schiet kan je de grasmaaier, haagschaar en ander tuingereedschap een onderhoudsbeurt geven.

Mei
De dagen zijn langer en de temperatuur aangenamer. Ideaal om de buitenkant van het huis op te frissen. Denk aan hekken of luikjes die geverfd moeten worden of een goede schrobbeurt voor het terras.

Juni
Na al dat harde werk in de eerste helft van het jaar is het even ontspannen geblazen. Geniet van barbecues en het zoete buitenleven. En wie groene vingers heeft, vindt vast wel een tuinkarweitje.

En daarna…

Juli
Waarschijnlijk heb je weinig zin om je met huishoudelijke taken bezig te houden. Toch is het nuttig om de installaties -boilers, de schoorsteen, de verwarmingsketel- in je huis te laten nakijken.

Augustus
De vakantieperiode is ideaal om de inhoud van de kleerkasten en laden te sorteren. Als je kinderen hebt die binnenkort terug naar school gaan, is het handig dat alles klaarstaat om een nieuw schooljaar met volle moed te starten.

September
De herfst is in het land. Tijd om de tuin op te ruimen en de tuinmeubelen binnen te zetten.

Oktober
De bladeren beginnen te vallen van de bomen. Zorg ervoor dat de dakgoten niet verstopt geraken en er niet te veel bladeren op het dak blijven liggen. Zo bescherm je je huis tegen schade door regen en winterse kou.

November
Breng kwetsbare planten naar binnen of bescherm ze tegen vorst. Het is ook een goed moment om bloembollen die in de lente bloeien zoals krokussen en tulpen te planten.

December
Deze maand start de winter echt en het is een van de maanden waarin de verwarmingsfactuur hoger oploopt. Bekijk daarom eens hoe je energie kan besparen. Soms kunnen enkele eenvoudige aanpassingen al een mooi verschil opleveren.

Opruimen en schoonmaken, we stellen het vaak uit. Toch heeft het grote voordelen als je je huis goed onderhoudt. Materialen gaan langer mee en je voorkomt al grotendeels problemen. Lees nog andere praktische tips.

Is dit pand niet iets voor jou?