Home | Blog | Hoe zou het nu echt zijn aan zee ? Vast goed!

Hoe zou het nu echt zijn aan zee ? Vast goed!

De kust is de voorbije weken en ondertussen zelfs maanden amper weg te denken uit het nieuwsoverzicht. Eerst mocht niemand er komen, maar ondertussen ontpopt ons Noordzeestrand zich tot de beste optie voor een vakantie in eigen land. Je moet er dan wel een tweede verblijf hebben, of toch niet? En willen de locals die ‘binnenlanders’ nog wel?

De situatie wijzigt nog vrijwel dagelijks, maar ondertussen hebben de ERA makelaars aan onze kust het behoorlijk druk. Terecht natuurlijk, want ten eerste is de 67 kilometer Noordzeekust altijd de moeite en, ten tweede, de kust mist stilaan de binnenlanders. En omgekeerd. 

Elke dag lijken nationale grenzen weer wat verder open te gaan, en steeds meer landen hopen (een deel van) hun toeristische sector zuurstof te geven, maar laat ons eerlijk zijn: dit is hét moment om onze eigen kust te herontdekken. Omdat je er de voorbije twee maanden niet naartoe kon, of omdat de toekomst onzeker blijft en vakantie in eigen land misschien nog even de beste optie is.

“Iedereen is welkom!”

Vincent Beuten, ERA makelaar en zaakvoerder van ERA Servimo, is een geboren en getogen ‘kustboy’ die graag meteen een misverstand de wereld uithelpt. “Zoals alle locals ben ik opgegroeid tussen de dagtoeristen en de tweedeverblijvers. Taal, land, cultuur … eenmaal aan zee draaide het om ravotten, beachvolleyballen, zwemmen en zich amuseren. We missen onze vrienden uit het binnenland, laat dat dus duidelijk zijn. Alleen politici doen aan politiek. De kustbewoners kijken vooral uit naar een min of meer zo normaal mogelijke zomer en daar maakt toerisme deel van uit. Iedereen is welkom dus.”

Dat toerisme kreeg net voor de paasvakantie, traditioneel de start van het seizoen, een uppercut van jewelste. “We hebben vrijwel alle vakantiehuurders een alternatief kunnen bieden, hoor. Een ander moment of een latere datum bleken geen probleem voor de talrijke vakantiegangers waarmee we sowieso al jaren een hele goede band hebben. Die mensen missen de zee natuurlijk ook gewoon, wat perfect normaal is.”

Vakantieverhuur aan de kust …

Gelukkig ziet de zaakvoerder van ERA Servimo – met kantoren in Nieuwpoort, De Panne, Oostduinkerke, Sint-Idesbald en Koksijde – dat de kustgemeentes zich ondertussen volop voorbereiden op een veilige terugkeer van hun tijdelijke bezoekers en verblijvers. Winkelstraten, de zeedijk en het strand zullen er misschien een tikkeltje anders bijliggen, maar de vraag naar vakantie in eigen land is zeker niet gering. Vincent Beuten: “We merken dat gezinnen met kinderen uitkijken om een ruim appartement of een vakantiewoning te huren. Ook meer koppels willen eens uit de ondertussen misschien een beetje té vertrouwde omgeving weg. De zeelucht opsnuiven, een strandwandeling, fietsen aan de kust, het zijn altijd goede opties en nu zeker. De lengte van de boekingen wijst er trouwens op dat de kustvakantie voor veel families de hoofdvakantie zal zijn dit jaar. En wij doen er als erkend vakantieverhuurkantoor alles aan om zowel op kantoor als in de vakantiewoning de veiligheid van onze klanten voorop te stellen.”

Bekijk hier ons actueel aanbod ‘vakantieverhuur aan de kust’: misschien kriebelt het ondertussen ook bij jou om lekker te gaan uitwaaien aan de Belgische kust?

… of liever een tweede verblijf?

De voorbije weken bedachten veel mensen dat investeren in een tweede verblijf aan de kust geen slechte optie is. Nu niet, en misschien de komende jaren ook niet. Het zorgt er voor dat de voorbije zaterdagen best druk waren voor de ERA makelaars. “De vraag naar een budgetvriendelijk appartement of een studio is gestegen, dat klopt.” Karine De Roeck van ERA At Sea in Wenduine en Blankenberge bevestigt. “Het gaat daarbij vaak over vastgoed dat iets verder van de zee ligt, maar waar je nog steeds het kust- en vakantiegevoel blijft hebben. Die vraag is voor ons eigenlijk relatief nieuw en komt er nu bij, naast de villa’s en appartementen met zeezicht. Het zorgt voor een gezellige drukte en dat is na tien weken gedwongen rust heel aangenaam voor iedereen.”

Een compleet en altijd actueel ‘aanbod voor een tweede verblijf’ is via deze weg altijd te raadplegen bij onze ERA makelaars aan de kust.

Een attest om te komen kijken

Voor wie er graag werk wil van maken: dit is het ideale moment. Aktes kunnen nog verleden worden, vakanties krijgen vorm en de vraag naar bezichtigingen neemt weer toe. Zowel voor verkoop als vakantieverhuur. Mag je dan zomaar naar zee rijden als kandidaat-koper of -huurder? “Ja, hoor. Veel klanten zijn er zich niet van bewust, maar een bezoek aan een vakantiewoning is perfect toegestaan met een attest dat de zakelijke bedoeling van hun rit naar de kust bevestigt. We sturen dat attest vooraf naar de klant in kwestie op en die mag vervolgens zorgeloos afreizen. Dat zorgeloze is altijd een synoniem voor de kust, dus waarom zouden we daar van afstappen?”

Is dit pand niet iets voor jou?