Home | Blog | Hoe kan je optimaal genieten van daglicht in je woning?

Hoe kan je optimaal genieten van daglicht in je woning?

Gemiddeld brengen we 90% van onze tijd binnenshuis door. Wist je ook dat voldoende daglicht positieve effecten op je lichaam en geest heeft? Denk dus goed na over hoe je dat natuurlijke licht genoeg in de woning kan brengen.

Van donker naar licht

Waar kan je rekening mee houden?

  • Het aantal ramen ligt voor de hand, maar ook de grootte en de oriëntatie ervan. Licht binnenhalen is goed, maar denk ook na over een goede verdeling van dat licht. Oriënteer de ramen richting zon of in het verlengde van de looprichting. Een witte en lege vensterbank zorgt voor een betere reflectie van het licht.

  • Gebruik lichte verf bij het schilderen van de muren. Kies voor wit of pasteltinten als kleuren. Lichte kleuren reflecteren namelijk het licht, terwijl donkere kleuren het licht net absorberen.

  • Ga voor lichte meubels. Heb je thuis donker meubilair? Dat kan je opschuren en een nieuw likje verf geven. Het maakt een wereld van verschil!

  • Gebruik transparante en reflecterende interieurelementen zoals spiegels. Plaats ze op een strategische plaats. De kamer zal niet enkel lichter, maar ook groter lijken. Geen ramen in de kamer? Licht van lampen kan ook weerkaatst worden.

  • Vervang zware en donkere gordijnstof door een dunne stof zoals linnen. Dat zal meer licht doorlaten.

  • Glas is een van de beste opties als je een lichtrijke woning wil. Denk aan glazen deuren of glazen wanden met harmonicadeuren. Zo kan je zelfs licht creëren in een ruimte waar geen natuurlijk licht kan binnenvallen. Een dakraam, dakkoepel of lichttunnel is ook een aangename optie.

  • Bovenstaande tips hebben minder effect als je een donkere vloer hebt. Lichte tegels of een lichte, houten vloer brengt meer licht in de woning.

  • Een veranda: het is niet voor elke woning weggelegd, maar het vormt wel een ruimte waar je veel licht kan binnenlaten.

Visualiseer het effect

Verder kan je er natuurlijk ook nog voor zorgen dat er voldoende verlichting in de woning aanwezig is. Heb je plannen om te bouwen, verbouwen of renoveren? Dan kan de MyDaylight-app misschien van pas komen. De gratis applicatie visualiseert het effect van daglicht in de kamers, zodat je een ideaal verlichte woning kan ontwerpen.

Meer licht in je woning creëren kan je op verschillende manieren. Vind je je woning toch wat te donker en werkt het op het gemoed? Ga dan aan de slag met bovenstaande tips. Energie gegarandeerd!

Is dit pand niet iets voor jou?