Home | Blog | Geef uw woning de glamour die het verdient - het héle jaar door

Geef uw woning de glamour die het verdient - het héle jaar door

Tijdens de eindejaarsdagen wordt uit haast elk huis of appartement het maximum gehaald. Kerstbomen en decoratie worden aangesleept, gezelligheid en feestelijkheid zijn troef. Maar waarom zou u uw woonst niet het hele jaar door de glamour bezorgen die het verdient? 4 handige tips, die uw levenskwaliteit verhogen én u bij een eventuele verkoop meerwaarde kunnen bezorgen.

1. MAAK KOMAF MET CLUTTER

Merkwaardig toch, dat we vooral tijdens de eindejaarsfeesten onze woning met andere ogen bekijken en ze herinrichten om meer sfeer, gezelligheid en dus levenskwaliteit te creëren. Heel vaak krijgt de woonkamer een andere opstelling om plaats te maken voor de kerstboom of feesttafel. We aarzelen niet: alles wat overbodig is, gaat eruit of krijgt een andere plaats. En ook gevel, voordeur en inkom krijgen extra allure. 

Tip: Stel u – nu u toch met meubels aan het schuiven bent – simpelweg de vraag wat anders en beter kan. ´Minder is meer´ geldt als goede raadgever voor de meeste interieurs. Moeten alle voorwerpen die u weghaalde of verplaatste om plaats te maken voor de eindejaarsdecoratie, écht wel terug? En zo ja: probeer dan al uw kleinere interieuritems als fotokaders, bloempotten en souvenirs eens anders te groeperen. Vaak zijn ze verspreid over de hele woonkamer. Maar wist u dat wanneer u voorwerpen die qua stijl of kleur goed bij elkaar passen dicht op elkaar plaatst, dit net voor een groter ruimtegevoel zorgt? En als er iets is waar kopers van houden, is het dat wel.

2. LAAT HET LICHT SCHIJNEN

Pas tijdens de donkere dagen merken we hoe belangrijk licht is. Met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht gaan we creatief aan de slag met kaarsen en allerlei andere sfeerverlichting en valt het ons op wat voor een verschil vers gelapte ramen maken. Niets zo zalig als achter glas genieten van een heerlijk winterzonnetje, toch? 

Tip: Maak van de eindejaarsperiode gebruik uw verlichtingsplan te optimaliseren. Vervang gewone lampen door energiezuinige led-lampen, die tegenwoordig verkrijgbaar zijn in allerlei warme tinten en het natuurlijke daglicht sterk benaderen. Zorg ook voor voldoende dimbare lichtbronnen: regel één is dat u harde schaduwen zoveel mogelijk moet vermijden: ze zuigen de sfeer uit zelfs de gezelligste woning.

3. LAAT U INSPIREREN DOOR DE KERSTKLEUREN

Dieprood, goud, zilver en groen: dat zijn de feestkleuren bij uitstek. Ze zorgen voor een warme sfeer en bovendien hebben de kleuren van edelmetaal als bijkomend voordeel dat ze licht reflecteren, dus: vermenigvuldigen. Bovendien zijn deze kleuren op een stijlvolle manier tijdloos en laten ze zich makkelijk combineren: waarom zou u ze geen permanente aanwezigheid in uw woonst gunnen? 

Tip: Aarde- en dieprood (marsala), koperoranje, mosgroen maar ook metaalkleuren laten zich fantastisch combineren met elke stijl. Bovendien zijn ze volgens trendwatchers helemaal terug van weggeweest én voor nog vele jaren, want duurzaamheid is eveneens een trend. In elk geval is een accentmuur in een mum van tijd geschilderd en wanneer u echt niet van blingbling houdt kunt u een rijke sfeer perfect oproepen door met zilver-, koper- of goudkleurige interieuraccessoires te werken. Die passen overigens perfect bij de andere trendkleuren voor het nieuwe jaar: Serenity (zacht hemelsblauw) en Rose Quartz (oudroze). Twee natuurlijke kleuren, die het gevoel van een zomerse zonsondergang in de vrije natuur oproepen. Daarover gesproken:

4. HAAL DE NATUUR NAAR BINNEN

Temperaturen van 14° Celcius in december, wie had dat ooit gedacht? En het is duidelijk dat de winters er niet meteen kouder op zullen worden. Dat, en samen met het feit dat we compacter gaan leven, zorgde er de jongste jaren al voor dat tuin en terras reeds als een soort extra ´woonkamer´ worden bekeken. Winterbarbecues en buitenkeukens zijn heus niet langer exotisch. 

Tip: Trek volop de kaart van de natuur, want onderzoek leert dat ´een nestgevoel´ voor broodnodige rust zorgt in onze hightech omgeving. Veel heeft u er niet voor nodig: met natuurlijke, grovere materialen als ruw linnen, riet en (goedkoop!) gevlochten koord geeft u uw huis een heel natuurlijke sfeer. Overigens: heel veel materialen zullen de volgende jaren aaibaar worden – zelfs behang, dat een schorsachtig effect krijgt. En natuurlijk zijn planten – ook erg grote – helemaal terug. Ze zijn goedkoop, zorgen voor sfeer, gezonde lucht én verliezen geen naalden!

Is dit pand niet iets voor jou?