Home | Blog | Fiscaliteit is geen monster onder je bed

Fiscaliteit is geen monster onder je bed

Koop jij straks je eerste woning? Dan schrikt het fiscale aspect jou misschien wat af.  Daarom ging ERA voor jou enkele cruciale vragen stellen aan een fiscaal adviseur.

Fiscaliteit is geen monster onder je bed

Een huis kopen? De veelgestelde vragen.

Wie een huis of appartement wil kopen, zet best op voorhand al een budget opzij. Maar met welke kosten moet je juist rekening houden?

Als je een huis wil kopen, is het inderdaad aangewezen om al een deel van de kosten opzij te hebben staan. Dit budget dient vooral om de kosten rond de aankoop van je woning te betalen. Hou hierbij rekening met de kosten van registratie, notariskosten en de kosten van je hypotheek.

Tot hoeveel van je inkomsten kan je besteden aan de terugbetaling van een hypotheeklening?

De gouden regel is dat 1/3 van je inkomsten kan gaan naar het terugbetalen van een lening. Zorg er dus zeker voor dat je hier niet over gaat om terugbetalingsproblemen te voorkomen. Wil je graag een simulatie maken? Dan kan dit bijvoorbeeld hier.

Waar moet ik nog aan denken als ik mijn budget opstel?

Verlies ook vaste, terugkerende kosten niet uit het oog! Denk aan de onroerende voorheffing, verzekeringspremies en ook gemeenschappelijke lasten indien je een appartement koopt. Ook de water- en elektriciteitsfacturen mag u niet vergeten.

Heb ik nog recht op de woonbonus ?

Een eigen huis is nog altijd een goed gegeven. Dat je daardoor ook minder belastingen betaalt, is vanaf 1 januari 2020 niet langer zo. De geïntegreerde woonbonus - en vooral de afschaffing ervan door de nieuwe Vlaamse regering - is onderwerp van veel nieuwsitems en nog meer meningen. De woonbonus laat je - of liet je - toe de betaalde intresten, kapitaalaflossingen en premies voor de schuldsaldoverzekering fiscaal in te brengen. Wie de woonbonus al geniet, blijft die genieten. Vooral nieuwe - jonge - toekomstige kopers zullen het dus voelen. “In ruil voor de afschaffing van woonbonus” verlaagt Jambon I wel de registratiekosten van 7 naar 6 procent.

De afschaffing geldt niet voor tweede woningen (dat is federale materie) en strikt genomen is ook een herfinanciering ‘een voortzetting van de oorspronkelijke lening’. Een wederopname daarentegen (het opnieuw aanvullen van het al terugbetaalde kapitaal bij een verbouwing) geldt wel als een nieuwe lening en valt onder het nieuwe fiscale regime. Wie een nieuwe woning koopt, kan via een ‘pandwissel’ zijn oude lening dan weer laten doorlopen.

Wil je meer weten over de afschaffing van de Vlaamse woonbonus, leer dan hier.

Hoe zit het in Wallonië of Brussel? Heb ik daar nog voordelen als ik een huis koop?

In Wallonië heet de woonbonus eigenlijk "wooncheque" of "chèque habitat". Die wordt berekend op uw inkomen en het aantal kinderen ten laste en dus niet op uw kredietaflossingen.

In Brussel is de woonbonus al in 2017 afgevoerd. Dus ook daar kan u uw hypothecaire lening niet meer inbrengen in uw belastingaangifte. Maar in Brussel is daar een korting op de registratierechten voor in de plaats gekomen.

Wil je meer weten over de situatie in Brussel en Wallonië, lees dan hier.

4 fiscale tips om zeker rekening mee te houden

Tip 1: doe de nodige research

Bij het kiezen van een bank voor je hypotheeklening is het aangeraden om niet het eerste bod te aanvaarden dat op je pad komt. Weeg al je opties af en ga op gesprek bij verschillende banken. De bank waar je je zicht- of spaarrekening bij hebt is daarom niet de voordeligste bank om mee in zee te gaan.

Tip 2: voer de concurrentiestrijd wat op

Het klinkt een beetje als next level onderhandelen, maar het is niet ongewoon om verschillende banken tegen elkaar uit te spelen. Gezonde rivaliteit kan nooit geen kwaad. Het is een gangbare praktijk en het zorgt ervoor dat een bank haar tarieven afstemt op het aanbod van de concurrentie. Wat alleen maar in jouw voordeel kan werken.

Tip 3:  weeg ook je andere opties af

Wie weet kom jij wel in aanmerking voor een sociale lening. Meer en meer mensen maken hier gebruik van en het laat je toe om aan een voordelig tarief te lenen. Zeker de moeite dus om ook dit pad even na te kijken.

Tip 4: hou het hele kostenplaatje in gedachten

Vergeet bij het opstellen van je budget niet om rekening te houden met verborgen kosten. Zo zijn er onder andere de notariskosten die je mee in de rekening moet nemen. Maar ook eventuele renovatiekosten moet je mee in de som nemen.

Eigenlijk is het qua fiscaliteit dus helemaal niet zo eng. Het is gewoon een kwestie van goed geïnformeerd te zijn. Wij wensen je veel succes bij het vinden van jouw droomwoning. Onze makelaars staan alvast klaar om je hierbij te helpen.

Ontdek nu een makelaar bij jou in de buurt.

Is dit pand niet iets voor jou?