Home | Blog | Fiscaliteit is geen monster onder je bed

Fiscaliteit is geen monster onder je bed

Koop jij straks je eerste woning? Dan schrikt het fiscale aspect jou misschien wat af.  Daarom ging ERA voor jou enkele cruciale vragen stellen aan een fiscaal adviseur.

Fiscaliteit is geen monster onder je bed

Een huis kopen? De veelgestelde vragen.

Wie een huis of appartement wil kopen, zet best op voorhand al een budget opzij. Maar met welke kosten moet je juist rekening houden?

Als je een huis wil kopen, is het inderdaad aangewezen om al een deel van de kosten opzij te hebben staan. Dit budget dient vooral om de kosten rond de aankoop van je woning te betalen. Hou hierbij rekening met de kosten van registratie, notariskosten en de kosten van je hypotheek.

Tot hoeveel van je inkomsten kan je besteden aan de terugbetaling van een hypotheeklening?

De gouden regel is dat 1/3 van je inkomsten kan gaan naar het terugbetalen van een lening. Zorg er dus zeker voor dat je hier niet over gaat om terugbetalingsproblemen te voorkomen. Wil je graag een simulatie maken? Dan kan dit bijvoorbeeld hier.

Waar moet ik nog aan denken als ik mijn budget opstel?

Verlies ook vaste, terugkerende kosten niet uit het oog! Denk aan de onroerende voorheffing, verzekeringspremies en ook gemeenschappelijke lasten indien je een appartement koopt. Ook de water- en elektriciteitsfacturen mag u niet vergeten.

Wat is de woonbonus juist? En aan welke voorwaarden moet ik voldoen om er recht op te hebben?

Sluit jij straks een hypothecaire lening af om een woonst te kopen? Dan heb ook jij recht op een belastingvermindering, ook wel de woonbonus genaamd. Hoeveel deze woonbonus juist bedraagt hangt niet alleen af van gewest tot gewest, maar ook van jouw netto belastbaar inkomen.

In het Vlaams gewest gelden volgende voorwaarden:

  • Tot 2016 was de woonbonus enkel geldig als het huis je enige én eigen woning was. Sinds 1 januari 2016 is een woonbonus ook geldig voor meerdere woningen.
  • Het geld dat je geleend hebt moet dienen voor de aankoop, bouw of renovatie van de woning.
  • De lening moet over minstens 10 jaar gaan en gewaarborgd zijn door een hypotheek.

In het Waals gewest wordt de woonbonus enkel toebedeeld als je maar één eigendom bezit en daar ook effectief woont. In het Brussels gewest werd de woonbonus afgeschaft, in de plaats daarvan krijgen kopers van een woning een hogere korting op hun registratierechten.

4 fiscale tips om zeker rekening mee te houden

Tip 1: doe de nodige research

Bij het kiezen van een bank voor je hypotheeklening is het aangeraden om niet het eerste bod te aanvaarden dat op je pad komt. Weeg al je opties af en ga op gesprek bij verschillende banken. De bank waar je je zicht- of spaarrekening bij hebt is daarom niet de voordeligste bank om mee in zee te gaan.

Tip 2: voer de concurrentiestrijd wat op

Het klinkt een beetje als next level onderhandelen, maar het is niet ongewoon om verschillende banken tegen elkaar uit te spelen. Gezonde rivaliteit kan nooit geen kwaad. Het is een gangbare praktijk en het zorgt ervoor dat een bank haar tarieven afstemt op het aanbod van de concurrentie. Wat alleen maar in jouw voordeel kan werken.

Tip 3:  weeg ook je andere opties af

Wie weet kom jij wel in aanmerking voor een sociale lening. Meer en meer mensen maken hier gebruik van en het laat je toe om aan een voordelig tarief te lenen. Zeker de moeite dus om ook dit pad even na te kijken.

Tip 4: hou het hele kostenplaatje in gedachten

Vergeet bij het opstellen van je budget niet om rekening te houden met verborgen kosten. Zo zijn er onder andere de notariskosten die je mee in de rekening moet nemen. Maar ook eventuele renovatiekosten moet je mee in de som nemen.

Eigenlijk is het qua fiscaliteit dus helemaal niet zo eng. Het is gewoon een kwestie van goed geïnformeerd te zijn. Wij wensen je veel succes bij het vinden van jouw droomwoning. Onze makelaars staan alvast klaar om je hierbij te helpen.

Ontdek nu een makelaar bij jou in de buurt.

ERA Open Huizen dag

Is dit pand niet iets voor jou?