
Energiezuinig wonen: tips van architect Jonas Van Acker
Energiezuinig wonen, je kan er niet langer om heen. Niet alleen om onze Planeet te sparen, maar ook je portefeuille vaart er wel bij. Niets dan voordelen dus. Maar hoe begin je eraan? Architect en Energie-expert Jonas Van Acker geeft tips.

“Energiezuinig wonen heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Toch blijft het voor sommigen een grote stap, terwijl het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.”
Waarom ging jij je specialiseren in Energiezuinig bouwen en verbouwen?
Het was eigenlijk al duidelijk vanaf het moment dat ik Architectuur ging studeren dat dit mijn pad zou zijn. Het is gewoon de toekomst, we kunnen er niet langer om heen. Ik vind het ontzettend boeiend om creatief om te gaan met groene oplossing. Het is elke keer weer een uitdaging.
Wie is je grootste inspiratie?
De visionair Jacque Fresco is één van mijn helden. Deze architect en ontwerper keek met een futuristische blik naar de toekomst van wonen. Hij tekende hele steden uit die op een vooruitstrevende manier natuur en technologie combineren. Het heeft best iets van Science Fiction, maar zijn visie is volgens mij relevanter dan ooit.
Staat iedereen die bij jou komt open voor Energiezuinige oplossingen?
Meer en meer mensen gaan opzoek naar manieren om “groener” te wonen. Het heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Toch blijft het voor sommigen een grote stap, terwijl het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Net daarom komen klanten naar mij, ik kijk samen met hen hoe ik van hun droomwoonst een energievriendelijke omgeving kan maken. In tegenstelling tot wat velen denken hoef je niet in te boeten in comfort.
12 HANDIGE TIPS OM ENERGIEZUINIG TE WONEN
- TIP 1: Vervang alle gloei- en halogeenlampen door ledverlichting. Door 15 peertjes te vervangen bespaar je jaarlijks al zo’n 65 euro op je elektriciteitsfactuur.
- TIP 2: Zet de thermostaat gemiddeld een graadje lager. Met de opwarming van de aarde mag het al eens een graadje minder.
- TIP 3: Breng radiatorfolie achter je radiatoren aan, zo verliest je minder warmte via buitenmuren.
- TIP 4: Zet elektrische apparaten na gebruik niet op stand-by maar volledig uit. Laat een timer ’s nachts je modem en tv-decoder automatisch uitschakelen. Komaf maken met alle sluipverbruik levert je algauw 65 euro per jaar op.
- TIP 5: Ontdooi regelmatig je diepvriezer, want door de ijsvorming verbruik je meer energie.
- TIP 6: Hang je wasgoed zoveel mogelijk aan een lijn te drogen. Je droogkast minder gebruiken scheelt algauw 45 euro, en zo gaat het toestel ook langer mee.
- TIP 7: Heb je die tweede oude koelkast of diepvriezer echt nodig? Oude exemplaren verbruiken ontzettend veel en kosten je makkelijk 80 euro per jaar. Apparaten die eigenlijk totaal versleten zijn, kunnen verantwoordelijk zijn voor 20% van je elektriciteitsverbruik! Investeren in nieuwe, energiezuinige toestellen is dus echt een aanrader.
- TIP 8: Gebruik een spaardouchekop en verbruik aanzienlijk minder water. Je portefeuille zal ook blij zijn, je bespaart jaarlijks bijna 120 euro.
- TIP 9: Plaats een timer in je douche, zodat je niet onnodig water verspilt. En verkies baden douches nemen boven baden.
- TIP 10: Tochtstrippen maken naden en kieren aan deuren en ramen winddicht. Twee voordelen: u ergert zich niet meer aan tocht en je verbruikt minder energie bij het opwarmen van je woning.
- TIP 11: Was op lage temperatuur, liefst met een kort programma. Met de nieuwe wasproducten is je wasgoed even proper, maar moet je minder verbruiken.
- TIP 12: Energiezuinige toestellen kunnen echt lonen. Misschien werkt die oude plasma-tv nog prima, maar met een led-exemplaar bespaar je heel wat energie.