
Duurzaam wonen: van tips tot cradle to cradle
Duurzaam bouwen, verbouwen en wonen: je wordt met de term ‘duurzaam’ rond de oren geslagen. Maar hoe maak je een woning zo milieuvriendelijk mogelijk? En hoe zit het met het cradle-to-cradleprincipe, waardoor je materialen eindeloos kan hergebruiken?

Duurzame woning
Tal van mogelijkheden bestaan er om een woning duurzaam te maken. Goed isoleren -zodat de warmte beter behouden blijft- is een logische en noodzakelijke stap. Met een groendak sla je twee vliegen in één klap: het isoleert en planten zorgen voor gezonde lucht omdat ze CO₂ omzetten naar zuurstof. Ook door hernieuwbare energie -zoals zonnepanelen, warmtepompen, warmtenetaansluitingen- te gebruiken kan je de woning op de duurzamere weg helpen.
Elk huis is anders, en daardoor is de beste ecologische keuze vaak maatwerk. Maar je kan ook moeiteloos inzetten op duurzame energie zonder dat het veel hoeft te kosten.
Door bijvoorbeeld groene stroom te kopen en de ruimtes in je huis goed te oriënteren. Als je de leefruimtes aan de zuidkant van je huis plaatst en de slaapkamers aan de noordkant maak je gebruik van een natuurlijke energiebron: de zon. Gevolg: minder verwarmen!
Uiteraard zijn er ook nog vele andere woontips waarmee je meteen aan de slag kan. Een waterbesparende douchekop en de verlichting enkel opzetten als je in de ruimte bent. Of je diepvries minstens een keer per jaar ontdooien, zodat die optimaal werkt.
Een stapje verder
Cradle to cradle -letterlijk: van wieg tot wieg- betekent dat je materialen eindeloos kan hergebruiken. Oude producten worden nieuwe producten of vormen er de grondstof voor. Denk aan composteerbare t-shirts.
Het principe is vooral bekend bij bedrijven, omdat zij het zijn die hier effectief mee aan de slag gaan. Bij consumenten leeft het nog minder, hoewel ook zij hun rol in het verhaal hebben. Als klanten bij bedrijven aandringen om cradle-to-cradleproducten sturen ze die een duurzame richting uit. Het is een kwestie van vraag en aanbod.
Een wettelijk kader voor het cradle-to-cradleverhaal in de bouwsector bestaat nog niet. Als consument is het niet vanzelfsprekend om te weten welke aannemers of architecten ermee werken.
Wat je als consument wél al kan bekijken, is een lijst van alle cradle-to-cradleproducten.