Home | Blog | Do’s en don’ts tijdens een huizenbezichtiging

Do’s en don’ts tijdens een huizenbezichtiging

Op huizenjacht gaan kan heel plezierig zijn, zo ook op onze ERA Open Huizen Dag. Niet alleen kan je woningen bezoeken die jou het meest interesseren, maar kan je ook vrijblijvend vragen stellen aan de bewoners of makelaars die aanwezig zijn. Toch sommen we graag nog even enkele punten op waarmee je best rekening houdt tijdens zo’n huizenjacht.  

Do: Weet waarop je moet letten

Als je voor de eerste keer een huis of appartement koopt, hebben kopers soms de neiging om voornamelijk op hun eerste indruk af te gaan. Toch is het belangrijk om jezelf enkele kritische vragen te stellen:

  • Voldoet de woning wel aan jouw eisen?

  • Is er vocht, schimmel of barsten in de muur?

  • Zijn er oplossingen voor deze gebreken?

  • Wat met isolatie en vergunningen?

  • Hoe is de staat van de sanitaire voorzieningen en/of de aanwezige keukenapparatuur?

Belangrijk is dus om, naast de positieve kanten van het huis of appartement, ook de negatieve kanten te bekijken en ze even te overleggen met de aanwezige makelaar. Hij of zij zal jou ongetwijfeld de nodige raad kunnen geven. Zo ook over de ERA Comfort Garantie waarmee mechanische installaties worden gedekt en waarover elk huis beschikt.

Extra tip: Voor bijkomend advies kan je ook altijd terecht bij onze ERA makelaars. Sommigen van hen zijn namelijk gediplomeerd binnenhuisinrichters of werken samen met specialisten om jou beter te kunnen bijstaan.

Don’t: Bestudeer enkel het pand

Een nieuw huis, een nieuw hoofdstuk. Dat gaat uiteraard verder dan alleen het pand waarin je wil wonen. Let tijdens je bezoek dus niet alleen op de woning zelf, maar ook op de omgeving en de ligging ervan. Kennis over de nabijheid van het centrum, je werk, de school van de kinderen en winkels is dus handig meegenomen.

Ook de oriëntatie van het huis of appartement vormt voor velen een belangrijke factor. Met een huis of appartement gericht naar het zuiden ben je immers zeker dat je woning voldoende zonlicht binnen krijgt.

Extra tip: Om een beter inzicht te krijgen in de omgeving van je favoriete woning, vind je op onze website onderaan per pand een landkaart terug met buurtinformatie zoals openbaar vervoer, voorzieningen, parking en scholen. Handig!

Do: Hou een plan B achter de hand

Ook al denk je dat je reeds het ideale huis of appartement gevonden hebt, is het nog steeds essentieel om een plan B achter de hand te hebben. Merk je tijdens de bezichtiging of het aankoopproces dat de woning van jouw voorkeur toch niet aan de juiste wensen voldoet, dan is de teleurstelling minder groot als je nog een alternatief hebt.

Don’t: Blijf bij slechts één bezoek

Je hebt op onze ERA Open Huizen Dag de woning van je dromen gezien en je bent helemaal verkocht. Prima, maar bedenk ook dat zo’n eerste bezoek best overweldigend kan zijn. Laat alle informatie die je hebt opgedaan dus eerst even bezinken en bedenk of alle vragen die je had werden beantwoord en of dat er geen nieuwe vragen zijn opgedoken.

Zodra je daarmee klaar bent, bezoek je de woning best nog een tweede keer. Niet alleen kan je op deze manier je bijkomende vragen stellen, maar kan je ook even nagaan hoe de woning er uitziet op een ander tijdstip. Ziet de woning en omgeving van je voorkeur er bijvoorbeeld nog steeds zo fijn en gezellig uit als het wat donkerder is?

Do: Hanteer een goede prijs

Zodra je effectief kiest om dat ene huis of appartement te kopen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Ga na wat je maximaal aankunt, hou rekening met de prijzen van huizen uit de omgeving en wees ervan bewust dat mogelijke gebreken de waarde van het huis kunnen beïnvloeden. Zo kan je beter inschatten of je bod niet te laag of juist te hoog is.

Tijdens het verkoopgesprek zelf leg je best niet al je kaarten op tafel. Hoe enthousiaster je overkomt over de woning in kwestie, des te meer dat de verkoper immers zal proberen om het bod op te drijven. Aan de andere kant wil je ook niet te bot overkomen, gezien de verkoper vooral het huis zal willen verkopen aan iemand met wie hij een klik heeft.

Wees dus geduldig en hap toe op het juiste moment. Zodra jij zeker bent dat de juiste prijs en voorwaarden voor beide partijen uitgedokterd zijn, laat er dan geen gras overgroeien en bevestig de deal met een mailtje naar de makelaar. Op deze manier ben je zeker dat er geen misverstanden meer kunnen opduiken.

Extra tip: Hanteer een marge om een bod uit te brengen om er zeker van te zijn dat je niet boven je budget gaat maar nog op zeker kunt spelen. Verkopers zelf hebben immers ook een prijsvork waartussen ze willen verkopen.

 


Beter scoren in de vastgoedsector?

Schrijf je nu in op de ERA nieuwsbrief voor professionals.
Je ontvangt 2 keer per maand praktische tips die je helpen groeien.


 

Is dit pand niet iets voor jou?