Home | Blog | Dikketruiendag met klimaatflandriens

Dikketruiendag met klimaatflandriens

Kopman Frank Deboosere trekt het peloton op een lint naar aanleiding van de 15e editie van Dikketruiendag. De ‘klimaatflandriens’ staan op 12 februari centraal, want wie fietst, stoot minder CO2 uit, vervuilt niet en produceert amper lawaai. Of je moet heel hard op je tanden bijten.

De jaarlijkse Dikketruiendag behoeft weinig uitleg. Zet de verwarming een graad lager, trek een trui aan en sta even stil bij welke impact dat heeft op vlak van klimaat en energie. Deze keer kies je bovendien ook de fiets als ‘vervoermiddel van de dag’. Kopman Frank Deboosere zet de klimaatflandriens voor de gelegenheid extra uit de wind.

De fiets is vandaag zowat het beste alternatief voor koning auto. Je rijdt ermee van voordeur naar voordeur, hoeft geen parkeerplaats te zoeken en staat niet in de file. Met vlotte pedaalslag beperk je mee de CO2-uitstoot én je arriveert ook nog eens fris en monter op je bestemming.

Wat? Te koud? Te nat? Teveel wind? Je bent flandrien of je bent het niet natuurlijk. In tijden van speedpedelecs, elektrische ondersteuning en lichtgewichtfietsen zijn er eigenlijk amper nog excuses. Ooit zag je elke zondag bontgekleurde wollen koerstruien in elke Vlaamse parochie. Toen tubes nog over de schouders gedragen werden en ‘een toerke’ minstens 350 kilometer lang was. Toen het hele tactische plan eruit bestond gewoon zo hard mogelijk op die pedalen te stoempen. Toen koers nog simpel was: “Ge moe zere rien oie zere moe rien, en ojje nie zere moe rien moej’je nie zere rien*.”

Zo extreem hoef je het op 12 februari niet te maken. Laat duidelijk zijn dat Dikketruiendag in de allereerste plaats een dag van bewustwording is. Zeker in tijden van klimaatmarsen, lijkt het zaak van minstens die ene dag even stil te staan bij wat je zelf kan doen. De verwarming een graad lager zetten. Een dikke trui aantrekken. De fiets nemen. 

Geniet van de frisse lucht!

 

 

*Briek Schotte: “Koers is simpel. Je moet snel rijden als je snel moet rijden. En wanneer het niet nodig is, dan niet.”

Is dit pand niet iets voor jou?