Home | Blog | De woningpas in 2021: het paspoort van je huis bevat steeds meer informatie

De woningpas in 2021: het paspoort van je huis bevat steeds meer informatie

In het najaar van 2018 werd de woningpas gelanceerd, een digitaal paspoort met alle overheidsinformatie over je woning. Intussen bereikt het platform de peuterleeftijd en dus luidt de vraag: hoe bekend is de woningpas?

De resultaten in absolute cijfers suggereren dat er nog werk aan de winkel is vooraleer elke huiseigenaar of betrokkene vlot gebruikmaakt van dit gratis digitaal paspoort. Met ongeveer 175.000 unieke bezoekers loopt de site niet meteen het risico overbelast te raken. Bovendien worden vooral de algemene informatiepagina’s het vaakst bezocht. Nochtans vermindert de hele administratieve mallemolen een pak met de woningpas als je een woning (ver)koopt, (ver)huurt of renoveert.

Wat is de woningpas precies? 
Dankzij het platform staan alle beschikbare data en attesten van de woning online en kan je ze als (mede-)eigenaar raadplegen waar en wanneer je wil. Bovendien kan je alles makkelijk delen met je makelaar, notaris, architect of een toekomstige koper of huurder.

Je kan je woningpas bekijken door je aan te melden op woningpas.vlaanderen.be met de Itsme-app, je e-id of een federaal token. Gedaan met het kwijtraken van papieren of het hollen naar verschillende instanties als je een huis wil (ver)kopen, (ver)huren of renoveren. In de toekomst raadpleeg je gewoon het online paspoort van je woning.

Welke informatie vind je in de woningpas? 
De gegevens zijn afkomstig van vier overheidsinstanties die samenwerken aan het digitale paspoort: het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap, het Departement Omgeving, Wonen Vlaanderen en OVAM. De eerste versie van het digitale paspoort bevatte algemene informatie over het gebouw, de bodemkwaliteit en de gebruikte energietypes.

Sindsdien wordt de bundeling regelmatig uitgebreid met nieuwe informatie, handige functies en koppelingen met andere databanken. Zo kreeg het vernieuwde energieprestatiecertificaat (EPC) in januari 2019 een plaats. Daarnaast vind je er ook aangevraagde en toegekende vergunningen, mogelijke premies, een overzicht van de rechten en plichten en een aantal praktische tips terug.

Sinds december 2020 bevat je woningpas ook een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken. Het gaat om alle energetische renovaties waarvoor de netbeheerder sinds 2012 een premie toekende.

Nieuw in 2021: gebruiksvriendelijke digitale kluis 
Sinds 25 juni 2021 is er ook een digitale kluis beschikbaar waar je als eigenaar zelf documenten over je woning kan opladen en bewaren. Het is een handige en veilige online verzamelplaats voor je plannen, attesten, keuringen, verslagen, onderhoudsdocumenten, foto’s en facturen van uitgevoerde werken. Zo blijft je woningpas steeds up-to-date.

Evolutie van het digitale paspoort 
De woningpas is ontworpen als een dynamisch systeem. Ook de komende maanden zal het platform dus blijven evolueren. De Vlaamse overheid overweegt bijvoorbeeld om de gegevens van de digitale gas- en elektriciteitsmeters toe te voegen. Ook documenten over het onderhoud van de woning toevoegen, zal in de toekomst kunnen.

Ook de mogelijkheden voor appartementen worden uitgebreid. Voorlopig bestaat de woningpas alleen voor nieuwbouwappartementen. Bij deze nieuwe woningen zijn de adresgegevens bij het kadaster correct tot op het busnummer. Dat is niet het geval voor veel oude appartementen. Tegen eind 2021 komt daar voor eigenaars van een appartement die het pand ook bewonen verandering in.

Ten slotte wil de overheid tegen 2050 het systeem uitbreiden tot collectieve woongebouwen, studio’s, andere woonvormen en gebouwen met een vennootschap als eigenaar. Ook bedrijven zullen vroeg of laat een soort ‘gebouwenpas’ krijgen.

Is dit pand niet iets voor jou?