Home | Blog | De hypotheekrente blijft historisch laag

De hypotheekrente blijft historisch laag

De aankoop van een huis of appartement blijft een belangrijke stap in het leven van mensen. Voorlopig lijkt daar – bakstenen in de maag – geen verandering in te komen. Het belang van de aankoop, vaak ‘once in a lifetime’ wordt nog versterkt door het financiële element dat erbij komt kijken.

En dan is er goed nieuws: de hypotheekrente is zowat op het laagste punt uit de geschiedenis aanbeland. Al even, en het lijkt ook niet meteen te veranderen.

Wat betekent een lage hypothecaire rente?

Concreet: doorgaans leent iemand geld – minstens een deel van het totale bedrag – om de aankoop van een woning te financieren. Bij gebrek aan voldoende eigen middelen, maar bijvoorbeeld ook om de uitgave te spreiden of omwille van fiscale voordelen. En op wat men leent, betaalt men interest. Rente. In het geval van een woninglening: hypothecaire rente. En die staat dus historisch laag. Het maakt het lenen van een (aanzienlijk) bedrag voor de aankoop van dat droomhuis op dit moment heel interessant.

Een lage rentevoet betekent meteen ook dat meer mensen hun lening effectief kunnen blijven betalen en dat de prijzen van vastgoed dus ook niet meteen een duik naar beneden gaan nemen. In tijden van geldkostende zicht- en spaarrekeningen blijft vastgoed dus absoluut een interessante investering. De beurs, aandelen … daar blijft een zekere drempel aan verbonden. Een drempel die bij vastgoed alleen letterlijk aanwezig is en veel lager.

Is alleen de rentevoet van belang?

Nee dus. Je onderhandelingsvaardigheden en het groter geheel zijn minstens even belangrijk. Het aandeel van de eigen spaarcenten – en dus meteen ook het totaal geleend bedrag – is een factor, maar net zo goed zijn eventuele extra kredieten die je bij een bank hebt lopen of wil afsluiten. Eventuele verzekeringen die in het totaalpakket vervat zijn. Zelfs de manier waarop je de eerste afspraak maakt, speelt een rol.

Wie tot hier gelezen heeft, merkt natuurlijk dat de lening en de daarbij horende rentevoet voer voor speculatie zijn. Echt, en in theorie. Ze zijn onderwerp van debat. Eén element in een economisch systeem en zelfs politieke beslissingsvorming.

Het zo eenvoudig voorstellen dat alles op één pagina past, is dus te kort door de bocht. Aan de andere kant: banken en kredietverstrekkers starten vandaag met een hypothecaire rentevoet die historisch laag staat. Iets wat laag is nog een klein beetje lager krijgen is over het algemeen makkelijker dan goede deals uit de brand slepen bij hoge interesten. De mindset is anders en dat is positief voor wie de lening aangaat in dit geval.

De ERA makelaars kunnen, willen en zullen immers heel wat op hun schouders nemen om het huis van je dromen te vinden, maar de eerste stap in de richting van de bank moet je nog steeds zelf zetten.

Is dit pand niet iets voor jou?