Home | Blog | De 9 vragen die je best stelt als je een woning koopt

De 9 vragen die je best stelt als je een woning koopt

Een huis of appartement kopen, dat is uiteraard niet hetzelfde als pakweg een brood kopen. Zo’n aankoop doe je liever weloverdacht. Maar waar let je best op als je een huis koopt? Stel deze vragen en bespaar jezelf een hoop ellende achteraf.

De 9 vragen om de juiste woonst te vinden

 1. In welke omgeving ligt het?
  Ligt het pand in een natuurrijke omgeving of net naast de luchthaven? Is er overstromingsgevaar? De omgeving bepaalt natuurlijk mee de prijs van de woning.
   

 2. Buigt de vloer door?
  Als de vloer doorbuigt als je erop springt, dan moet die verstevigd worden. Dat is een arbeidsintensief karwei waarvan de kosten kunnen oplopen.
   

 3. Is er een bewijs van de elektriciteitskeuring?
  Sinds 1981 moet alle elektrische bedrading verplicht gekeurd worden. Als er geen bewijs van keuring is, dan moet je dat zelf laten doen binnen de 18 maanden na de aankoop.
   

 4. Zijn de muren stevig?
  Speur naar vochtplekken en let op barsten. Is de bepleistering in orde of komt ze los als je zachtjes op de muur klopt? Bij oude woningen zal je waarschijnlijk de bepleistering moeten vervangen.
   

 5. Welke soort verwarming is er aanwezig?
  Centrale verwarming met thermostaten is vaak de beste keuze. Elektrisch verwarmen is duur en als je verwarmt met stookolie moet de ketel gekeurd zijn.
   

 6. Hoe lang zitten de ramen erin?
  Informeer altijd even hoe oud de ramen zijn, zelfs al steekt er dubbel glas in. Check ook even of de ramen vlot openen en sluiten en of er geen barsten of vocht te zien zijn.
   

 7. Welke waterleidingen lopen er?
  In oudere huizen liggen soms nog loden leidingen. Die zijn giftig en moet je vervangen. Let ook op de geur en kalksporen als je een woning bezichtigt.
   

 8. Is het dak geïsoleerd?
  Een niet-geïsoleerd dak betekent hogere stookkosten. Gelukkig is isoleren niet moeilijk en kan je er premies voor krijgen. Check ook of de dakbalken schimmel of vocht vertonen.
   

 9. Zijn alle bouwvergunningen in orde?
  Kijk na of alle bouwvergunningen goedgekeurd zijn. En of de bodem verontreinigd is. De kans is klein dat dat zo is, maar anders draai je op voor de kosten.

Een woning kopen is een belangrijke beslissing. Schat daarom tijdens je zoektocht naar een nieuwe woonst al gebreken in. Daardoor kan je mogelijke kosten inschatten en de juiste prijs bieden. Lees nog andere praktische tips.

Is dit pand niet iets voor jou?