
De 5 alternatieven voor een open haard
Een knisperend vuur in de open haard terwijl het buiten vriest dat het kraakt: best gezellig in deze donkere periode. Maar is het ook de slimste keuze? We lijsten enkele alternatieven op.

Een 10 voor sfeer en gezelligheid
Het haardvuur blijft nog steeds populair onder de Belgen. Het is enorm sfeervol om aan een open haard te zitten, maar het is niet de meest energiezuinige verwarmingsbron te noemen. Slechts één vijfde van de warmte rendeert: een open haard heeft veel zuurstof nodig om het vuur goed te laten branden. Daarom trekt er veel koude lucht van buiten de woning naar binnen en die koelt de woning af.
Maar er bestaan nog andere opties dan de open haard:
- Houtkachels kunnen een rendement tussen 60 en 80% halen.
- Accumulatiehaarden absorberen warmte en geven die langzaam terug af. Heel energiezuinig dus: enkele uren stoken is voldoende voor een hele dag warmte.
- Inbouwhaarden op hout of gas hebben een degelijk rendement en zijn ook compacter en veiliger dan vrijstaande kachels.
Safety first
Bij verbranding komen er altijd gassen vrij.
- Wie daar gevoelig aan is, gaat best voor een toestel op basis van stralingswarmte. Denk aan een tegel- of speksteenkachel of haardsystemen op bio-ethanol. Die laatste categorie geeft een gecontroleerde verbranding en je hebt er geen schoorsteen voor nodig. Perfect dus voor in een appartement.
- Liever een haard die vooral zorgt voor een decoratief element? Kies dan voor een elektrische sfeerhaard.
Wist je trouwens dat gashaarden beter controleerbaar zijn dan houtvuren? En als je liever geen vonken ziet, schaf je beter een accumulatiekachel aan.
Wie echt op veilig wil spelen, neemt preventieve maatregelen zoals een regelmatige reiniging van de schoorsteen en een co-melder. Die geeft een signaal als de co-concentratie een bepaalde waarde overschrijdt.