Home | Blog | Bespaartips: welke (ver)bouwpremies kan je aanvragen?

Bespaartips: welke (ver)bouwpremies kan je aanvragen?

Wie bouwt of renoveert weet dat je vaak een grote som geld investeert. Maar gelukkig krijg je er wel een mooi stuk vastgoed voor in de plaats en bieden de overheid en netbeheerders verschillende steunmaatregelen aan. We maken je wegwijs door de premiejungle.

Jagen op premies

Zowel bij de Vlaamse, provinciale en lokale overheid en je netbeheerder kan je subsidies aanvragen. Ben je aan het renoveren of aan het verbouwen? Kijk dan of je in aanmerking komt voor volgende premies:

  • De Vlaamse renovatiepremie krijg je als je grondige renovatiewerken uitvoert. De facturen mogen maximaal twee jaar oud zijn.
  • Bij kleine verbeteringswerken met facturen van maximum een jaar oud kom je in aanmerking voor een Vlaamse verbeteringspremie.
  • Renoveer je een woning die je verhuurt? Dan heb je bovendien recht op een belastingvermindering.
  • Renoveer je een woning die ouder is dan tien jaar? Informeer dan zeker of je btw-tarief niet kan verlagen naar 6%.
  • Als je ingrijpende energiewerken uitvoert, krijg je een korting op de onroerende voorheffing.

En dan zijn er ook nog de specifieke premies voor elektriciteit, sanitair, muur- en vloerisolatie. Ook voor ramen, zonneboilers, dakisolatie en een condensatieketel kan je subsidies aanvragen.

Via de site van premiezoeker krijg je een overzicht van alle subsidies. Ook vind je er de meest recente informatie over de voorwaarden, het premiebedrag en de aanvraagprocedure op. 

Beloning voor energiezuinig bouwen

Ben je van plan een nieuwe woning te bouwen? Dan kan je aanspraak maken op premies voor energiezuinig bouwen. Bij een laag E-peil -de score die aangeeft hoe energiezuinig de woning is- kan je een vermindering van de onroerende voorheffing aanvragen.

Milieuvriendelijke alternatieven zoals een warmtepomp of een zonneboiler kunnen ook rekenen op steun van de overheid. Wist je trouwens dat je ook de gratis Verzekering Gewaarborgd Wonen kan afsluiten? Je hebt recht op deze tegemoetkoming als je aan enkele voorwaarden voldoet. Als je plots werkloos of ziek wordt, krijg je tijdelijk financiële hulp om je lening af te betalen.

 

Bouwen en renoveren, het blijft een goede zet. Bovendien krijg je in vele gevallen steun van de overheid en netbeheerders. Hou de site van premiezoeker in het oog en kijk of je recht hebt op bepaalde premies.

Is dit pand niet iets voor jou?