Home | Blog | Bescherm je leidingen tegen koning winter

Bescherm je leidingen tegen koning winter

Ook jouw huis heeft last van winterkwaaltjes. Zo kunnen bij koudere temperaturen je leidingen bevriezen. Niet echt fijn en een loodgieter kost je gauw al wat geld. Maar je kan het ook voor zijn!
Wij geven je 4 gouden tips.

4 tips om bevroren leidingen te voorkomen

Tip 1: vermijd koude lucht

Houd ijskoude lucht buiten en dicht alle tochtopeningen netjes af. Vaak komen deze leidingen in de kelder binnen, zorg daar dus voor voldoende warmte. Herstel gebroken kelderramen en ook deuren sluit je maar beter netjes af. Tocht is de grootste boosdoener. 

Tip 2: leidingen inpakken

Een beetje ouderwets maar de leidingen inpakken met een deken kan wonderen doen. De leidingen isoleren is nog efficiënter. Islotiemateriaal vind je in de doe-het-zelf-zaak. 

Tip 3: laat ongebruikte leidingen leeg

Leidingen die je niet gebruikt laat je maar beter leeglopen. Vooral deze in de tuin, die al gevoelig zijn, niet vergeten. Draai de kraan ook zeker dicht!  

Tip 4: check je thermostaat geregeld

Draai je thermostaat niet volledig uit. Laat de thermostaat altijd op de laagste stand staan, volledig uitdraaien is bij vriestemperaturen geen optie. Zorg er ook bij voorkeur voor dat de temperatuur niet onder de 7 graden zakt. 

Stappenplan voor als het noodlot toch toeslaat

Heeft het toch niet mogen baten en zit je met bevroren leidingen? Volg dan dit stappenplan:

Check eerst of het geen algemeen probleem is. Als iedereen zonder water zit, situeert zich het probleem waarschijnlijk ergens anders.  

  • sluit in elk geval de hoofdkraan af. 
  • het probleem situeert zich meestal op de koudste plekken. Soms volstaat het de verwarming warmer te draaien. Anders kan een elektrische kachel of verwarmen met de haardroger vaak soelaas bieden. Gebruik nooit open vuur! 
  • let er op dat ontdooide leidingen kunnen beginnen lekken. Als je weet dat de leiding is gescheurd, wacht dan op de loodgieter voor het opendraaien van de hoofdkraan. Houd in elk geval een aantal emmers achter de hand.  

De meeste loodgieters staan niet onmiddellijk op je stoep. Houd dus de hoofdkraan gesloten maar zet de leidingen open, tot de hulp arriveert!

Met deze tips komen je leidingen de winter door!

Is dit pand niet iets voor jou?