Bepaalt de Mobiscore straks de waarde van je woning?
De Mobiscore of mobiliteitsscore haalde in de tweede helft van juni 2019 zowat elke dag de krant. Ze zorgde voor wrevel bij de één, nachtmerries bij de ander en een glimlach bij wie zijn of haar woning goed zag scoren. Wat zijn de vooruitzichten?
“Het is een cliché als een huis maar er zijn in vastgoed drie zaken heel belangrijk: locatie, locatie en locatie.” Johan Krijgsman, CEO van ERA, laat er geen twijfel over bestaan: “Drie keer ‘locatie’, voor drie verschillende invullingen. Een stad als Knokke is duurder dan Wenduine of De Haan. Ukkel, Sint-Martens-Latem … de naam alleen heeft een prijskaartje. Een tweede element is de populariteit van een wijk of een stadsdeel. Een stad evolueert constant en straten of wijken worden hip, aantrekkelijker, gewilder en dus ook waardevoller. Of omgekeerd. De derde locatiepijler is vooral praktisch van aard: de aanwezigheid van een school, van winkels, van een station maar bijvoorbeeld ook een beschermd uitzicht bepalen mee de prijs.”
Wie het nog niet deed: op www.mobiscore.be zie je in enkele seconden hoe goed je huis scoort. Voor wat dat waard is, want de score is uitsluitend sensibiliserend. Fiscale of financiële gevolgen zijn er op vandaag niet aan verbonden. Maar … zo begon ook de EPC-waarde ooit en ondertussen is die voor een generatie nieuwe kopers wel degelijk van belang. Op een schaal van 1 tot 10 geeft de Mobiscore aan hoe goed (of slecht) een woning scoort op vlak van mobiliteit, bereikbaarheid, mogelijkheden om te voet of met de fiets naar school, station, winkel of ziekenhuis te trekken. Is dat – in tijden met gemiddeld drie wagens voor elke garage – relevant?
De Vlaamse overheid vindt duidelijk van wel en hoopt geïnteresseerde kopers juist te informeren over de mobiliteitsimpact van hun toekomstige woning. Duurzaamheid op vlak bereikbaarheid, uitgedrukt in punten, en op termijn zal dat inderdaad een factor zijn waar kopers vaker rekening mee houden. Dat gebeurt nu al trouwens, want thuis op een kwartier, drie uur op een trein of twee uur in de file, in de drukke levens die we vandaag leiden, betekent het een wereld van verschil.
Beetje kritiek
Er waren meteen na de lancering van mobiscore.be enkele puntjes van kritiek … Nou, eigenlijk emmers vol. Vooral veel matige scores liggen aan de basis daarvan. Anderzijds: de Mobiscore drukt de gemiddelde milieukost voor de verplaatsingen uit. Let daarbij op het woord ‘gemiddeld’ en durf ook te erkennen dat we op dit stukje wereld gewoon niet goed scoren wat betreft de milieukost van onze collectieve verplaatsingen.
De Mobiscore is een logische halte in een veranderende maatschappij. Zeker correct? Perfect? Wellicht nog niet. Vandaag worden evenwel nog heel weinig eigenaars vrolijk van de energieprijzen en is de EPC-waarde voelbaar in je achterzak. Op vlak van mobiliteit hebben we daar met ons allen nog niet op die manier bij stilgestaan maar de kans is groot dat de generatie voor wie ‘mijn auto’ niet langer onvoorwaardelijk ‘mijn vrijheid’ is, wel degelijk al geboren is. De Mobiscore wordt logischerwijs geïntegreerd in de Vlaamse Woningpas en die krijgt als gevolg daarvan steeds meer invulling.
Al blijft het tegelijk ook relatief: wie nog even terug naar boven scrolt en de woorden van CEO Johan Krijgsman erop naleest, zal merken dat de Mobiscore eigenlijk alleen de derde locatiepijler in rekening brengt. Tal van andere criteria bepalen mee de uiteindelijke waarde van een woning. De eerste twee locatiepijlers, om te beginnen, maar ook de grootte van een huis, of het al dan niet instapklaar is, hoe het eruit ziet, de nabijheid van ouders en schoonouders, een tuin, garage en … tegenwoordig ook de EPC-waarde.