Home | Blog | Afbreken en nieuw bouwen aan verlaagd btw-tarief van 6%

Afbreken en nieuw bouwen aan verlaagd btw-tarief van 6%

Vanaf 1 januari 2021 geldt voor de afbraak en heropbouw van een privéwoning tijdelijk een nieuw, verlaagd btw-tarief van 6% in heel België. Was dat al niet het geval? Nou, in 32 centrumsteden bestaat er inderdaad een aparte regeling en dat blijft zo.

Waarom is een ander btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw dan nog nodig? Een terechte bedenking, maar het doel van deze nieuwe maatregel – die voorlopig tot en met 31 december 2022 geldt –  is drievoudig.

  1. Het geeft de bouwsector maar ook de belastingplichtige koper een serieuze fiscale injectie. Afbraak en heropbouw aan een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van de traditionele 21%, het scheelt een pak.
  2. Een goedkopere woning bouwen, daar varen burgers en gezinnen goed bij en tegelijk vult het de leeggelopen orderboekjes van de aannemers opnieuw. De economie heeft nood aan lucht en zuurstof na 2020. 
  3. Wellicht had je het al gemerkt, maar we zitten ook volop in een ecologische transitie. Iedereen moeten ondertussen BEN kennen en zijn, er is de bouwshift en dit verlaagde btw-tarief zal voor een snellere vernieuwing van ons verouderde woningpatrimonium zorgen.

Voldoende goede redenen dus om de btw-verlaging naar 6% in te voeren voor afbraak en heropbouw.

Maar er was dus al een dergelijke regeling?

Klopt: in 32 zogenaamde 6%-steden gaat men op deze manier al veel langer leegstand en verloedering te lijf. Bovendien was er nog iets: renovatiewerken aan alle andere woningen, ouder dan 10 jaar, konden ook al aan een verlaagd btw-tarief van 6%.

De definitie van ‘renovatie’, daar valt evenwel geen ‘afbraak en heropbouw’ onder. De nieuwe, tijdelijke btw-verlaging opent die mogelijkheid nu wel.

Kleine kanttekening: de bestaande regelingen blijven net zo goed bestaan. Dat lijkt een opeenstapeling te gaan worden maar in de praktijk komt het er vooral op neer dat vrijwel elk ‘afbraak- en heropbouwproject’ via één of andere weg het verlaagde tarief kan genieten. En dat is – zie de drie redenen om het btw-tarief van 6% in te voeren – best een goede zaak.

Aan welke voorwaarden moet een project voldoen?

Er moet iets ‘oud’ verdwijnen en plaats maken voor iets ‘nieuw’, dat is duidelijk.

Oud 
Wat er precies afgebroken moet worden om aanspraak te kunnen maken op het verlaagde tarief, is niet helemaal afgebakend. Het woord ‘significant’ wordt gebruikt: de afbraak moet dus voldoende de moeite zijn. In de praktijk hangt dat af van een administratieve beslissing. Onder andere omdat in de 32 stadsgebieden al heel wat uiteenlopende voorbeelden zijn – en daar vrijwel geen bezwaren gemaakt worden om bezwaren te maken – lijkt dat, hoewel dus subjectief, behoorlijk goed te lopen.

Nieuw 
Wat er in de plaats mag komen, is wel beschreven. Het einddoel moet altijd één van twee mogelijkheden zijn: 

(1) een natuurlijk persoon die zelf de nieuwe woning zal bewonen (5 jaar, als enige, eigen woning)

(2) een rechtspersoon of natuurlijke persoon die de nieuwe woning zal verhuren in het kader van het sociaal beleid gedurende minstens 15 jaar.

Die twee resultaten kan je bekomen via een bouwonderneming als tussenstation. Want – en dit is nieuw! – een belangrijke aanvulling in deze regeling is dat het verlaagde 6% btw-tarief nu ook geldt voor verkoop van afgebroken en heropgebouwde gebouwen. Dat is in de eerdere regeling voor de 32 centrumsteden niet voorzien.

De nieuwe woning mag maximaal een oppervlakte van 200 m² hebben. In geval van een meergezinswoning is dat de maximale oppervlakte per appartement. 

Zijn we er dan?

Bijna.

De leverancier van de woning  moet een aantal administratieve verplichtingen vervullen vóór er gefactureerd wordt. Het verlaagde btw-tarief gaat in vanaf 1 januari 2021 maar ook lopende projecten kunnen nog in aanmerking komen als de nodige verklaringen voor 31 maart 2021 ingediend worden. De FOD Financiën voorzag een FAQ met daarin meteen alle nodige documenten die ingevuld moeten worden.

Het blijft wetgeving, dus laat je vooral goed bijstaan door de juiste mensen. Je lokale ERA makelaar zal met zeer veel plezier en nog meer enthousiasme alles in goede banen leiden en kan je dus vanaf januari 2021 inderdaad een nieuwbouwproject verkopen aan 6% btw.

Hou dus zeker het aanbod op onze nieuwbouwsite in de gaten of blader eens door ons ERA Nieuwbouwmagazine.

Is dit pand niet iets voor jou?