Home | Blog | 9 tips die jou helpen bij de lenteschoonmaak

9 tips die jou helpen bij de lenteschoonmaak

Het weer begint stilaan te beteren, het ideale moment om uw huis klaar te maken voor de zomer. Voor sommigen is dit een hele klus en niet iedereen kijkt hier even hard naar uit. Wij verzamelden 9 tips die jou kunnen helpen:

1. Bepaal op voorhand wanneer je het ganse huis grondig onder handen gaat nemen

Het is verstandig om op voorhand een datum te prikken en dus te bepalen wanneer je grondig gaat opruimen. Blokkeer deze datum in je agenda en bereid je hier op voor. Zoek uit wat je nodig hebt (bv. vuilzakken, dozen, opbergbakken, kledingzakken ...) en zorg dat je dit in huis hebt. Bekijk wanneer je terechtkan in het containerpark en voorzie een grote wagen of een aanhangwagen. Heb je hulp nodig? Vraag familie, vrienden en/of kennissen ruim op voorhand om te komen helpen en maak er een gezellige dag van. Voorzie voor hen ook iets lekkers en dan kan opruimen best nog leuk zijn. Ga in iedere ruimte door alle kasten en durf spullen weg te gooien. 

Vergeet je kleerkast niet. Dikke truien, mutsen, sjaals en sneeuwbotten ga je niet meer nodig hebben. Tenzij je natuurlijk nog een skivakantie hebt gepland. Berg deze spullen op in een box en zet ze netjes aan de kant. Kleren die je de afgelopen zomer niet hebt gedragen, ga je dit jaar ook niet dragen. Zijn de kleren nog in een goede staat? Dan kan je er anderen ongetwijfeld heel blij mee maken. Heb je echt plaats te kort? Dan kan je overwegen om winterkledij vacuüm te verpakken. Dat neemt minder plaats in beslag en er kan niets mee gebeuren. 

2. Neem de slaapkamer onder handen

Draai je matras om, reinig de kussen of vervang deze indien nodig. Berg flanellen lakens op en haal je zomers bedovertrek boven. Fleur de kamer op door eventueel een accentkleur te laten terugkomen in accessoires. 

3. Muren, plafonds, houten vloeren en lederen zetels verdienen ook aandacht

Als je een ruwe muurbekleding hebt, dan kan stof zich daar makkelijk aan vast hechten. Ga dit stof te lijf met de stofzuiger. De keukenmuren kunnen bovendien erg vettig zijn, deze pak je aan met ontvetter. Kuis alle plafonds af en behandel houten vloeren en lederen zetels.

4. Ramen

Kuis uw ramen grondig aan zowel de binnen- als de buitenkant. Heb je een woning met te veel glas of kan je er niet goed bij? Laat dan iemand komen die dit grondig kan doen tegen een betaalbare prijs. Doe dit niet op een te zonnige dag want dan krijg je de strepen er gratis bij.  

5. Was uw gordijnen uit

Het zou jammer zijn vuile gordijnen te laten hangen, zeker als de ramen mooi glanzen. Was deze uit. Ook als de gordijnen niet vuil lijken, je zal achteraf zien dat het toch nodig was om dit te doen. 

6. Stofzuig en reinig tapijten

Tapijten vergaren heel wat stof, daarom is het belangrijk om ze grondig te reinigen. Eerst en vooral kan je met de stofzuiger al heel wat werk verzetten. Vervolgens kan je de tapijten reinigen met een industriële reiniger, deze zijn meestal te huur in een doe-het-zelfzaak. Voor decoratieve tapijten, zoals Oosterse exemplaren, doe je best beroep op de droogkuis.

7. Stof uw huis af en poets grondig

Stof alles af, maar echt alles! Vergeet geen details. Poets je huis nadien heel grondig.

8. Herstellingen? 

Ben je zaken tegengekomen die nood hebben aan herstelling? Plan in wanneer je dit doet of laat doen. Contacteer de nodige mensen hiervoor. 

9. De tuin en het terras

Nu je binnen klaar bent met de lenteschoonmaak, kan de zomer voor jou beginnen! Buiten eten op terras met een glaasje wijn, geef toe... Dat klinkt niet slecht. Dit kan je echter pas doen als ook de tuin en het terras onder handen is genomen. Schrob alle vuil, zoals aanslag van de regen of mos, met een schuurborstel en een mengeling van water met natriumpercarbonaat (de zachte versie van bleekmiddel). Neem ook het tuinmeubilair onder handen, mocht je de tafel en stoelen tijdens de winter niet binnen genomen hebben. 

Niet meteen de leukste klus, maar wel een heel belangrijke! Kijk jij ernaar uit dit te kunnen doen? Of is de lenteschoonmaak voor jou de verschrikkelijkste opdracht van het jaar? Wij wensen je in ieder geval veel succes toe!

Is dit pand niet iets voor jou?