Home | Blog | 9 stappen om je voor te bereiden op verhuren

9 stappen om je voor te bereiden op verhuren

Een woning verhuren is financieel een interessante zet. Maar om van verhuren een succesverhaal te maken is een goede voorbereiding belangrijk. Daarom geven we je 9 tips om je daarbij te helpen.

Goed voorbereid verhuren

  1. Veiligheid eerst
    Wist je dat het verplicht is om rookmelders te hangen in het huis dat je verhuurt? Los daarvan kan je nog andere veiligheidsmaatregelen treffen zoals bijvoorbeeld een blusdeken in de keuken leggen.
     

  2. Repareer de gebreken
    Als een huis leeg staat, zie je gemakkelijker problemen opduiken. Herstel barsten of onregelmatigheden nog voor de huurder in de woning trekt en voorkom frustraties.
     

  3. Maak alles proper
    Een huurder verhuist natuurlijk graag naar een schoon appartement of huis. De vloer, ramen en vloer: maak het allemaal proper. Schilder meteen ook de muren in een neutrale kleur. Als je zelf het huis proper achterlaat, is er meer kans dat de huurder dat ook doet als hij of zij de woning verlaat.
     

  4. Wie beheert het huis?
    Ga je zelf het huurhuis beheren? Of geef je het uit handen? Een vastgoedmakelaar kan het eerste aanspreekpunt zijn voor de huurder. Die zorgt dan voor de ideale huurder, de betaling van de huur en dat kleine herstellingen uitgevoerd worden.
     

  5. Vaststellen van de huurprijs
    Hoeveel je kan vragen voor de woning hangt af van verschillende factoren. Vergelijkbare woningen zijn een goede indicator. De beste verhuurperiodes zijn vanaf maart tot juni en van september tot oktober.
     

  6. Vergroot je online zoekkans
    Een online advertentie vergroot de kans dat je snel een huurder vindt. Duidelijke foto’s en een goede beschrijving van de woning helpen daarbij.
     

  7. Breng je verzekeringsmaatschappij op de hoogte
    Woonde je eerst in het pand? Vanaf het moment dat je niet meer in de woning verblijft, stel je best de verzekeringsmaatschappij daarvan op de hoogte. Die zal je dan een aangepast contract opmaken.
     

  8. De mogelijke huurders
    Maak een lijst van alle kandidaat-huurders en win informatie in over hen. Om te weten of de huurder de huur kan betalen, mag je bewijspapieren opvragen. Denk aan een loonbrief of een bewijs dat de huur altijd tijdig betaald werd. Je hoeft je niet indiscreet te voelen, want zulke informatie opvragen is wettelijk. Discriminatie op basis van leeftijd, seksuele geaardheid, taal of andere kenmerken mag niet.
     

  9. Neem de tijd
    Overhaaste beslissingen zijn meestal geen goede. Neem tijd om na te denken over de potentiële huurders en geef hen ook even de tijd. Bij wederzijdse toestemming kan je het huurcontract ondertekenen.

Haast en spoed is zelden goed. Dat geldt ook voor als je een woning wil verhuren. Een goede voorbereiding helpt om van je verhuurplannen een succesverhaal te maken. Ben je benieuwd naar andere immotips? Ontdek ze hier.

Is dit pand niet iets voor jou?