
6 vastgoedtrends voor 2021
Een glazen bol hebben we niet, wel kennis van zaken, tonnen expertise en meer dan 150 ERA makelaars die – telkens met hun team – volop in de dagdagelijkse realiteit staan. En dan kan een goed gefundeerde toekomstvoorspelling niet ontbreken in de eerste maand van 2021.

We komen uit een – op zijn minst – raar jaar maar we houden het positief en kijken met ambities vooruit.
1. De smaak in vastgoed verandert
Als corona iets heeft gedaan, dan wel de zin in een eigen huis doen toenemen. En niet zomaar het zoveelste huisje in de rij. Als het even kan, mag er een streep groen achteraan, of het ligt minstens in de buurt van een aangenaam stadspark. De waarde van een eigen woning, een eigen stek, is meer dan ooit herontdekt en ook de omgeving speelt daarin een belangrijke rol.
Die eigen plek moet bovendien multifunctioneel zijn, nu we massaal ontdekten dat thuiswerk, kinderen, een hobby, een warme zomer en een opgelegde lockdown voor een aantal stevige uitdagingen zorgen. De trend? Ruimer, een beetje groter – met die extra werkkamer – en voorzien van een tuintje.
2. De rente blijft laag
Dat kan, onder andere dankzij de lage rentevoet die zichzelf ergens in de kelder heeft vastgeklonken. Het blijft voorlopig interessanter om geld te lenen dan om het op een spaarrekening te parkeren. Begin 2016 moest je nog op net geen 2% rekenen, ondertussen is de symbolische grens van minder dan 1% bereikt. Elk jaar wordt gezegd dat de rentevoet niet kan blijven zakken … en elk jaar zakt die verder. Er zijn weinig signalen dat het in 2021 anders zal zijn.
En wat maakt een daling van 0,1% dan uit? Op een maand, niet veel. Op een jaar al iets meer. Over tien jaar blijkt het toch wat op te lopen en op een looptijd van twintig jaar is het meer dan de moeite.
3. Het blijft betaalbaar en toch stijgt de prijs
De huizenprijzen zijn in 2020 met 5,93 procent gestegen en dat is meteen de grootste stijging sinds 2006. De zesde op rij ook. Ondertussen zijn appartementen gemiddeld 4,86 procent meer waard geworden in 2020, en aan de Belgische kust mag je zelfs op een meerwaarde van 7,01 procent rekenen. Lees hier meer over in onze ERA Barometer.
Goed nieuws voor investeerders, iets minder voor kandidaat-kopers?
“Nee, hoor”, aldus Johan Krijgsman, CEO van ERA. “De betaalbaarheid van onze woningen hangt van zóveel meer af dan enkel de ‘droge prijs’ van een woning. Het is niet omdat een prijs netto stijgt dat de betaalbaarheid in gevaar komt. Je moet alles in rekening nemen om daar zinvolle uitspraken over te doen.”
Punt 1. en punt 2. uit deze lijst vastgoedtrends spelen daarin een rol maar ook het gegeven dat de Belgen ondertussen een haast mythische berg spaargeld hebben uitstaan, is belangrijk. Net zoals loonstijgingen of een ander uitgavenpatroon.
Johan Krijgsman: “De waarheid is veel complexer dan een simpele boodschap als ‘de huizenprijzen stijgen’ of ‘de huizen worden duurder’. Technisch gezien klopt dat uiteraard maar over ‘betaalbaarheid’ zegt het weinig. Bekijk dus altijd alles in het juiste perspectief, met de juiste nuances en vergeet het onnodige doemdenken. Woningen in Vlaanderen blijven – tot op vandaag alleszins – behoorlijk betaalbaar.” Bekijk in het opiniestuk wat Johan Krijgsman daar verder over vertelt.
4. Nieuwe regelgeving betekent altijd nieuwe impulsen
De bouwshift – ook bekend als de betonstop – is sinds 1 januari 2021 ingezet en ondertussen zou iedereen stilaan BEN moeten zijn. Het zal ook de komende jaren een terugkerend fenomeen zijn in vastgoedtrends: de beschikbare ruimte efficiënter, beter, slimmer gebruiken wordt de opdracht.
Elk nieuw jaar brengt ons dichter bij deadlines, klimaatambities en maatschappelijke evoluties, of we dat nu willen of niet. Regels en wetten passen zich aan, en dat gebeurt doorgaans net iets trager dan punt 5. hieronder.
5. Meer mens, meer milieu, meer samenleving … slimmere optimalisatie
De samenleving beweegt namelijk ook. Een crisisperiode, in dit geval een pandemie, stemt bovendien altijd tot nadenken. Mensen gooien het roer om, overwegen nieuwe opties of zetten stappen die ze lang uitstelden. Ook op vastgoedterrein.
Het jaar 2020 leerde ons een en ander over steden en de manier waarop we die bewonen. Wellicht leidt dat sneller tot ingrepen die onze woon- en leefomgeving zo aangenaam en functioneel mogelijk maken. Nieuwe, slimme steden waar alles geanalyseerd wordt aan de hand van big data kunnen daar absoluut aan bijdragen. Duurzame mobiliteit, minder uitstoot, minder afval, efficiënter water- en energiegebruik, een betere luchtkwaliteit … het zijn stuk voor stuk rechtstreekse gevolgen van slimmer omgaan met beschikbare informatie en technologie.
6. De ERA makelaar wordt nog beter
Dit is niet zozeer een voorspelling maar een zekerheid. Ze waren al top en ze worden elk jaar beter. Net als bij ERA zelf ligt een constant werken aan verbeterpunten daarvan aan de basis. We hebben in coronatijden niet stilgezeten en de omstandigheden daagden ons regelmatig uit om nieuwe oplossingen te zoeken én te vinden. De ambitie is altijd dezelfde: de woonwensen van onze klanten vervullen.
Niet voor niets hebben we in 2020 ruim 5500 woningen verkocht en 3500 verhuurtransacties gerealiseerd.
Een crisisperiode leidt altijd tot verandering. In dit geval verbetering.