Home | Blog | 5 vastgoedtrends voor 2020, aan de hand van 5 vastgoedvragen

5 vastgoedtrends voor 2020, aan de hand van 5 vastgoedvragen

Vlaanderen is verstedelijkt, Brussel is een grootstad en Wallonië koppelt stad aan platteland. Dé overkoepelende trends opsommen is dan ook geen evidentie. En toch … Aan de hand van vijf vragen overlopen we de vastgoedtrends en -verwachtingen voor 2020.

Vraag 1. Zal de vastgoedprijs dalen in 2020?  

Nou … alle afgeschafte woonbonussen en verlaagde registratierechten ten spijt, valt dat toch nog heel erg af te wachten. Wat de politici er ook van willen maken. Vlamingen houden van bakstenen, vastgoed blijft een goede investering – zeker als spaargeld op een bankrekening zetten geld kost – en de hypotheekrente lijkt niet meteen hard te gaan stijgen.

Dat vastgoedprijzen niet aan een gelijkaardig tempo blijven klimmen, valt te verwachten. Dat ze plots een duik gaan nemen, is eerder onwaarschijnlijk. In vaktermen heeft men het dan over “een dempend effect”.

Wie in Brussel werkt en woont, ontloopt de ochtendlijke verkeersellende. Veel factoren bepalen met andere woorden de prijs van vastgoed: locatie, omgevingsfactoren, schaarser wordende mogelijkheden, demografische tendensen … Dat maakt vergelijken niet eenvoudig. Grote steden – Gent, Brugge, Antwerpen, Genk, Kortrijk, Brussel, Luik – vertonen bovendien onderling ook grote verschillen. Daarom werkt ERA al 15 jaar samen met KU Leuven aan de ERA Barometer, waardoor we een correct beeld krijgen van evoluties en verwachtingen.

Vraag 2. Zal vastgoed kleiner en compacter worden?

Zowat vijftien jaar geleden was de gemiddelde woning op de vastgoedmarkt 11 vierkante meter groter dan vandaag. Ja dus, kleiner en compacter is een logisch gevolg van minder beschikbare ruimte, minder open ruimte en veranderende budgetten.

Generaties verleggen bovendien hun prioriteiten: een villa met een grote tuin of kleiner wonen en met het gezin vaker op reis, kiezen is altijd een beetje verliezen. Of net niet, want compacter wonen is echt wel een trend die zich verder doorzet.

Vraag 3. Worden nieuwbouwwoningen duurder in 2020?

Hoe strenger de regels, hoe strikter de eisen, hoe meer budget er nodig is. Het is een logisch gevolg. Een hutje – met vier houten muren en een plank als dak – kost een heel pak minder dan een nieuwbouwwoning met dubbel glas, rookmelders, zonnepanelen en dakisolatie.

Het E-peil, een S-peil … ze maken nieuwbouwwoningen in geen geval goedkoper.

Toch blijft nieuwbouw populair én een goede keuze. ERA lanceerde speciaal hiervoor een nieuwbouwwebsite, waar potentiële kopers over heel België nieuwbouwprojecten kunnen bekijken.

Vraag 4. Is reconversie de toekomst?

Het draagt er in elk geval aan bij: ‘reconversie’ betekent ‘herbestemmen’ of ‘omvormen’. Onze steden staan vol oude gebouwen.

Kantoren, woningen en fabriekspanden uit andere tijden, toen fabrieken nog in stadscentra lagen en mobiliteit nog niet hetzelfde betekende als elke dag twee uur in de file staan. De ruime villa’s van weleer worden op die manier kangoeroewoningen en de vastgoedwereld verandert.

Het aantal reconversieprojecten in stads- en dorpskernen piekt, maar bijvoorbeeld ook de herbestemming van oude boerderijen en schuren overal ‘ten lande’ illustreert dat ons patrimonium zich aanpast aan de noden en verwachtingen van de huidige tijd.

De kans is groot dat de Brusselaar van vandaag zijn stad binnen 15 jaar amper herkent.

Vraag 5. Ziet iemand door de vele bakstenen nog het huis?

Het is inderdaad geen evidentie om door het bos aan nieuwe regels en wetgeving nog de bomen te zien. Gelukkig houdt ERA iedereen graag en correct op de hoogte.

  • Heb je bijvoorbeeld aan de plaatsing van rookmelders gedacht? Sinds 1 januari 2020 zijn die in Vlaanderen verplicht. Brussel en Wallonië hadden al een aangepaste regeling, zoals in de blog te lezen is.
  • Eigenaars van appartementen mogen zich in 2022 aan nieuwe EPC-verplichtingen voor de gemeenschappelijke delen verwachten en kunnen daarvoor nu al de nodige attesten laten opstellen door een energiedeskundige.
  • Bouw en verbouwprojecten moeten vanaf 2020 voldoen aan een lager E-peil: een grondige energetische renovatie mag E70 scoren, een nieuwbouwwoning E35.

Vastgoed in 2020: vraag het aan ERA

Met Vlaanderen, Brussel en Wallonië hebben we drie profielen, elk met een eigen regelgeving, richtlijnen en wetgeving. We hebben een Vlaamse regering, een Waalse en negen maanden na de verkiezingen vooralsnog geen federale. Lokale besturen en provincies mogen maatregelen opleggen. Er zijn veranderende maatschappelijke tendensen.

Laat je in ieder geval bijstaan door je lokale ERA makelaar. Hij of zij volgt alles op de voet en doet er alles aan om die droomwoning of goede belegging te vinden. Wist je dat ze dat al 25 jaar doen, trouwens?

Is dit pand niet iets voor jou?