Home | Blog | 2020 Open Monumentendag: een historisch pand in de ERA portefeuille, waarom niet?

2020 Open Monumentendag: een historisch pand in de ERA portefeuille, waarom niet?

Voor ieders gemak wordt de Open Monumentendag dit jaar gespreid over Wallonië (12 en 13 september), Vlaanderen (13 september) en Brussel (19 en 20 september). Op die manier hoef je helemaal niks te missen. Maar … wellicht hoeft dat sowieso niet, want in de database van ERA staan verrassend veel interessante ‘monumenten’, vraag ernaar bij de ERA makelaar van je buurt.

Een monument is in dat geval een geklasseerd gebouw, een pand met geschiedenis en een verhaal, of onderdeel van een historische belangrijke stad of wijk. Natuurlijk, statige justitiepaleizen, schouwburgen en kathedralen zijn de ususal suspects als we aan monumenten denken, maar het hoeft echt niet zo’n vaart te lopen.

We passeren met ons allen elke dag kleine monumenten. Huisjes, plaatsjes, pleintjes die heel wat kleine geschiedenis in zich dragen. Plaatsen die nieuwsgierig maken. Waar een verhaal aan vasthangt. Soms zien ze er echt uit als monumenten, veel vaker gaan ze gewoon op in hun omgeving. Interessant zijn ze allemaal. 

Soms krijgen oude histories op die manier een nieuwe, hedendaagse invulling, zoals op de Grote Markt in Sint-Niklaas, waar Huis Myle (uit 1896 en sinds 1996 beschermd als monument) niet alleen gerenoveerd wordt. In de achtertuin komen vijf luxe-nieuwbouwappartementen in ‘Park Myle’, met een zachte doorsteek naar het Jef Burmpark. Soms gaat het om moeilijk te missen monumenten zoals deze kerk in Diksmuide, die onlangs een nieuwe eigenaar vond. Veel vaker gaat het om plekjes die vooral lokaal bekendheid genieten en waar de charme in grote plassen vanaf drupt. ’t Boeregat in Houtem is er zo eentje. Eentje waar een beetje renovatie bij komt kijken, maar wie kiest voor veel geschiedenis en een verhaal, weet vooraf waar hij of zij aan begint. Dat kan ook gezegd worden van dit stadshuisje in Wemmel, waar wel meer gevels een beschermde status genieten.

Het verleden is dan vaak één zaak, wat je daarmee doet, iets anders. Binnen dit voormalig abdijcomplex ten zuidwesten van Groot-Bijgaarden ligt behalve een prachtig parkdomein ook de plaatselijk bekende ‘infirmerie’, die in de toekomst nog vele doelen kan dienen. Dat geldt net zo goed voor dit authentieke, statige handelspand-met-woonst in het centrum van Menen. Of voor dit beschermde herenhuis met magazijn in Ieper met typische vooroorlogse trappengevel.

Een monument is vaak wat je er van maakt. Of nog van wil maken. Misschien zie je jezelf wel wonen en/of werken in een geklasseerde woning? Wil je een beschermde woning kopen en restaureren? Dan kan je van bepaalde steunmaatregelen en fiscale voordelen genieten. Onze ERA makelaars geven je hierover graag meer uitleg.

Renoveren en restaureren

Wie een historische woning koopt, heeft een voorliefde voor authenticiteit en schoonheid. Soms komt er wel wat renovatiewerk aan te pas, maar je houdt op het einde van de rit een prachtige immoparel over. Gelukkig ziet ook de overheid in dat we mooie elementen uit het verleden best zo goed mogelijk bewaren. Een beschermde woning zomaar restaureren of verbouwen gaat dus niet. 

Hoe weet je of het pand waar je interesse in hebt een beschermd monument is? Het Agentschap Onroerend Erfgoed registreert alle beschermde monumenten, stads- en dorpsgezichten. Als je een woning bezoekt, kan de ERA makelaar je dat ook vertellen of je vraagt een afschrift bij het gemeentebestuur. Bezoek vrijblijvend de ERA makelaar in je buurt en ontdek de geklasseerde pareltjes in het portefeuille van het ERA netwerk. 

Is dit pand niet iets voor jou?