Home | Blog | 2019 Open Monumentendag: ontdek de historische parels van ERA

2019 Open Monumentendag: ontdek de historische parels van ERA

Open Monumentendag, dan denken we met ons allen vaak aan statige gebouwen die eeuwen hoogdravende geschiedenis in zich dragen. Zaken waar je afgelopen zomer in binnen-of buitenland misschien zelf naar ging kijken. Nochtans hoeft het niet altijd groot-groter-grootst.

Op zondag 8 september zetten opnieuw honderden monumenten in heel Vlaanderen de deuren gratis open, tijdens de 31e editie van Open Monumentendag. Spontaan komen beelden van statige justitiepaleizen, schouwburgen en kathedralen met bombastische voorgevels bij ons op. Open Monumentendag is inderdaad de ideale gelegenheid om werk te maken van een heropfrissing van de geschiedenis. Het kan zeker geen kwaad om de buiten- en binnenzijde van een heus monument van nabij te ontdekken. We kunnen het alleen maar iedereen aanraden.

Misschien zie je jezelf wel wonen en/of werken in een geklasseerde woning? Wil je een beschermde woning kopen en restaureren? Dan kan je van bepaalde steunmaatregelen en fiscale voordelen genieten. Onze ERA makelaars geven je hierover graag meer uitleg.

Kleine geschiedenis 

Laat u evenwel niet misleiden: ongetwijfeld passeert ieder van ons zo goed als elke dag kleine monumentjes. Huisjes, plaatsjes, pleintjes die heel wat kleine geschiedenis in zich dragen. Klein, maar daarom niet minder belangrijk. We hebben het niet over ‘persoonlijke geschiedenis’, nog iets anders en zeker zo cruciaal, maar over stukjes stad of landschap waarvan het belangrijk is dat ze binnen tien, twintig, vijftig of honderd jaar nog bestaan. Al was het soms maar in uitzicht, zoals in Wemmel, waar ze het karakter van dit stadswijkje graag willen behouden door de voorgevels van de huisjes te beschermen. Of puur omdat ze er knap uitzien, zoals dit herenhuis in Kontich of dit indrukwekkende rijhuis in Deurne. Het kan echt ‘historie’ zijn, zoals bij dit Kortrijkse klooster, al gaat het vaak om minder opvallende gebouwen. Een pand in Nethen, een historisch gebouw in een Dilbeeks park, een karaktervol café in Lier, een uniek handelspand in Menen, een charmant penthouse of deze schitterende historische appartementjes … het zijn stuk voor stuk monumenten uit voorbije tijden. Oké, er is niet overal een wapenstilstand in ondertekend en er zijn geen veldslagen beslist, maar ze hebben een rol gespeeld in de kleine geschiedenis van een straat, een wijk, een dorp, een stad … en dus zijn het – elk in hun recht – volwaardige monumenten. Getuigen van iets wat voorbij is, aanleidingen om herinneringen op te halen of de basis voor een verhaal.

Natuurlijk springen de – letterlijk – grote dingen meer in het oog. Wellicht zullen die op 8 september meest volk over de vloer krijgen. Maar, wie het kleine niet eert … Een monument is vaak wat men ervan maakt. Niets start een leven als monument. Pompeii ligt in puin en is precies daarom een monument. Net zoals Ieper (waar in 1918 amper nog een muur overeind stond) dat helemaal in de originele middeleeuwse staat heropgebouwd werd. Door de burgers en tegen de zin van de Britten die de ruïnes als een ‘modern Pompeii’ wilden bewaren. Uiteindelijk kregen de burgers het laatste woord en in ruil mochten de Britten met de Menenpoort het grootste van alle Britse oorlogsmonumenten bouwen.

O ja, de Wapenstilstand na WO I werd getekend in een treinwagon. Waterloo is beslist in een boerderijtje, de leeuw kwam pas veel later. Een monument is vaak wat men ervan maakt. Klein of groot.

Renoveren en restaureren

Wie een historische woning koopt, heeft een voorliefde voor authenticiteit en schoonheid. Soms komt er wel wat renovatiewerk aan te pas, maar je houdt op het einde van de rit een prachtige immoparel over. Gelukkig ziet ook de overheid in dat we mooie elementen uit het verleden best zo goed mogelijk bewaren. Een beschermde woning zomaar restaureren of verbouwen gaat dus niet. 

Hoe weet je of het pand waar je interesse in hebt een beschermd monument is? Het Agentschap Onroerend Erfgoed registreert alle beschermde monumenten, stads- en dorpsgezichten. Als je een woning bezoekt, kan de ERA makelaar je dat ook vertellen of je vraagt een afschrift bij het gemeentebestuur. 

Bezoek vrijblijvend de ERA makelaar in je buurt en ontdek de geklasseerde pareltjes van het ERA netwerk.

Is dit pand niet iets voor jou?