Home | Blog | 2018 Open Monumentendag: ontdek de historische parels van ERA

2018 Open Monumentendag: ontdek de historische parels van ERA

Open Monumentendag is het ideale moment om kennis te maken met de monumenten die ons Belgenland rijk is. Op 1 dag kan je verschillende historische woningen bezoeken. Wat nog leuker is? Erin wonen! Bij ERA kan je het hele jaar historische droompanden kopen.

Historisch aanbod

Beschermd onroerend erfgoed is prachtig om in te wonen of werken. Stel je voor dat je elke ochtend de gordijnen opent in je kasteel. Inclusief: een prachtige inkomhal, hoge plafonds en genoeg ruimte om je vrienden en familie te laten overnachten. 

Maar het hoeven niet alleen grootse monumenten zoals kastelen te zijn. Er bestaan ook andere prachtige woningen die geschiedenis uitademen. 
Zoals dit authentieke huis aan de kerk van het pittoreske Damme. De woning uit 1834 was vroeger een dorpscafé en het is nog steeds in handen van de familie die het oorspronkelijk bouwde. Of deze herenwoning in Tielt die -toegegeven- wel een kasteelgevoel bezorgt. 

Misschien kan dit 18e-eeuwse burgerhuis in Veurne of deze tot in de puntjes afgewerkte loft in Kortrijk je bekoren? Of lijkt een van deze prachtige burgerwoningen je wel wat. Of woon je liever dicht bij een groene trekpleister zoals in deze hoekwoning gelegen nabij het Warandepark in Diest
Wie het immogeluk in Antwerpen zoekt, wordt gegarandeerd verliefd op dit herenhuis met grandioze tuin en retro keukenvloer in Balen! Of verkies je een prachtig verzorgd herenhuis in het centrum van Zwevezele

Af en toe kan je een authentiek koopje scoren, zoals met Kapel Het Mariaheem in het hartje van Beauvoorde. Het pand is -met liefde voor de geschiedenis- volledig gerestaureerd. Of deze gezellige tentoonstellingsruimte van 420 m2 in het historische domein Hof te Hamme.

Renoveren en restaureren

Wie een historische woning koopt, heeft een voorliefde voor authenticiteit en schoonheid. Soms komt er wel wat renovatiewerk aan te pas, maar je houdt op het einde van de rit een prachtige immoparel over. Gelukkig ziet ook de overheid in dat we mooie elementen uit het verleden best zo goed mogelijk bewaren. 

Een beschermde woning zomaar restaureren of verbouwen gaat dus niet. 
Hoe je weet je of het pand waar je interesse in hebt een beschermd monument is? Het Agentschap Onroerend Erfgoed registreert alle beschermde monumenten, stads- en dorpsgezichten. Als je een woning bezoekt, kan de ERA makelaar je dat ook vertellen of je vraagt een afschrift bij het gemeentebestuur. 

Soms is een volledig gebouw opgenomen als beschermd onroerend erfgoed. Andere keren gaat het om een deel van het pand. Zoals bij dit huis met schuur in Harelbeke. De gevel van deze schuur is beschermd. 

Wil je een beschermde woning kopen en restaureren? Dan kan je als eigenaar van beschermde woningen bepaalde steunmaatregelen en fiscale voordelen genieten.

Bij ERA is het elke dag Open Monumentendag. Over heel het land staan prachtige, authentieke gebouwen te koop: gaande van kastelen en authentieke villa’s tot burgerwoningen.

Is dit pand niet iets voor jou?