Blog

Huis verkopen na scheiding

Jammer genoeg is er niet altijd een ‘happily ever after’. Sommige sprookjes blijven niet duren… Wat met de gezinswoning als jullie uit elkaar gaan? Kies je ervoor om deze te verkopen en de opbrengst te verdelen of blijft een van jullie in het huis wonen en wordt de andere uitgekocht? Wij  vertellen je kort hoe beide situaties in zijn werk gaan en waar je rekening mee moet houden.

Een van jullie blijft wonen en koopt dus de (ex)-partner uit

Je wilt in je woning blijven wonen, ook na de echtscheiding? Kom dan samen een prijs overeen, rekening houdend met de huidige waarde van het huis. De markt zit er op dit moment anders uit dan toen jullie de woning gekocht hebben én er dient ook rekening gehouden te worden met eventuele investeringen, renovaties, verbouwingen, … jullie hebben gedaan.

Om tot een goede waarde te komen, kan je rekenen op een eerste vrijblijvend advies van ons. Heb je, bijvoorbeeld voor de bank, een schattingsverslag nodig in de echtscheidingsprocedure dan gaan we je doorverwijzen naar een beëdigd schatter.

Let wel op! Wanneer je je partner uitkoopt dan komen er vaak meer kosten kijken dan enkel de helft – afhankelijk van jouw initiële inbreng – van de woningprijs. Er moet ook een nieuwe akte gemaakt worden, de lening moet worden aangepast, …

Gezinswoning verkopen

Indien het financieel niet mogelijk is om de woning over te nemen of wanneer er teveel herinneringen vasthangen aan de gezinswoning, kan je ook beslissen om het huis te verkopen en een nieuwe start te maken op een andere locatie. Beide partijen moeten instemmen met de verkoop én er moet een overeenkomst bereikt worden over de verkoopprijs.

Of je de verkoop in gang zet voor, tijdens of na de scheiding maakt eigenlijk weinig uit. De notaris legt hoe dan ook al jullie afspraken vast in een regelingsakte, die de basis vormt voor een echtscheidingsvonnis. De uiteindelijke slotakte regelt zowel de scheiding als de verdeling van de woning.

Wil je graag wat meer informatie en heb je een vrijblijvende schatting nodig? Vraag hem hier aan.

Op zoek naar een nieuwe woning na een relatiebreuk?

  • Je vindt hier onze panden te huur.
  • En hier onze panden te koop.

___________________________________________________________________________________________________________

HET LEVEN NA DE LOCKDOWN: DOE MIJ MAAR EEN GROTER HUIS!

De huizenjacht naar het perfece pand draait intussen al enkele weken terug op volle toeren. En met de lockdown achter de rug, verloopt die zoektocht naar een woning duidelijk anders dan voorheen. Een fenomeen dat we onderzochten met onze ERA Vastgoedenquête bij 2.000 Vlaamse huizenjagers. Daarbij gaf één op de drie Vlamingen aan dat ze nu beduidend meer waarde hechten aan een grote woonoppervlakte, dan voor de coronacrisis. Niet geheel verrasend natuurlijk, als je net 2 maanden in hetzelfde kot 'opgesloten' zat. Op zo'n moment is wat extra ruimte geen overbodige luxe!

"Meer dan de helft van de Vlamingen die van mening zijn veranderd, was voor de lockdown nog op zoek naar een appartement. Terwijl hun eerste voorkeur nu uitgaat naar een rijhuis, een halfopen bebouwing of een vrijstaande woning. Goed nieuws dus voor wie zijn huis wil verkopen - zeker als het een grotere woonoppervlakte heeft."

Johan Krijgsman, CEO ERA Belgium

Wit huis modern zonnig ERA

En waar moet dat grote huis dan gelegen zijn? Liefst ergens waar er genoeg groen in de buurt is! Tijdens de lockdown zijn we met z’n allen meer beginnen wandelen, lopen, fietsen, skaten, steppen, ... noem maar op. Kwestie van toch af en toe uit ons kot te kunnen. Iets waar de Vlaming dan ook duidelijk van genoten heeft: meer dan de helft (53,8 procent) van de huizenjagers vindt de nabijheid van een park of natuur nu beduidend belangrijker dan voor de lockdown. De mogelijkheid om vlakbij huis een frisse neus te kunnen halen is dus een cruciale vereiste geworden.

___________________________________________________________________________________________________________

LIEFST 3 OP DE 4 VLAAMSE HUIZENJAGERS WIL ENKEL NOG WONING MET TUIN OF APPARTEMENT MET TERRAS.

Sinds 11 mei is ons immokantoor - na 8 weken lockdown - terug open, en de Belgische huizenjagers zijn er meteen terug volle gas tegenaan gegaan. En wat daarbij vooral opvalt: deze lange periode in 'quarantaine' heeft duidelijk zijn impact gehad op de noden en wensen van de huizenjagers. Dat zie je ook in de resultaten van onze enquête, die we afnamen bij 2.000 Vlaamse huizenjagers gedurende twee weken na de herstart.

___________________________________________________________________________________________________________

Waarom een thuisblijfvakantie zeker nu veel voordelen heeft

In het grote overzichtsboek van zomervakanties wordt 2020 misschien wel het jaar van die eerste staycation? En waarom niet? Hoewel op 15 juni heel wat grenzen terug opengingen, heeft ons land troeven op overschot. De lokale, Belgische economie en horeca zullen je eeuwig dankbaar zijn en het is ook nog eens heerlijk praktisch en super-luxueus.

De Westhoek. Onze kust. Waterloo. Brugge. Limburg. De Leiestreek. De Vlaamse Ardennen. De ‘echte’ Ardennen. Dierenparken, pretparken, musea, steden zoals Luik, Gent en Brussel, de lijst met bezienswaardigheden is lang en absoluut de moeite! Je hoeft echt geen halve wereld af te reizen om een goede bestemming te vinden. Misschien heb je daar momenteel zelfs helemaal niet zoveel zin in? De luchthaven, het vliegtuig, de veiligheidsvoorschriften en de herinnering aan onzekere tijden die nog heel vers is … een staycation lijkt op dit ogenblik best wat troeven te hebben. We lijsten ze graag nog eens op. 

Het kost minder

Natuurlijk: je eet, je drinkt en boodschappen doe je op reis ook. Dat is het grote verschil niet. Vliegtuig, péage, duizenden autokilometers aan benzine en een weekhuur die kan tellen, daar hoef je evenwel geen rekening mee te houden tijdens de staycation. Er komt heel wat budget vrij, waarmee je jezelf en je gezinsleden in de watten kan leggen. Ga eens een keertje meer uit eten. Waarom niet? Het is vakantie én de lokale horeca heeft het nodig. Een thuisblijfvakantie betekent bovendien een kleinere ecologische voetafdruk. 

Staycation = less stress

Excuseer? Je gaat net op vakantie om te ontstressen, zeg je? Ja hoor: werken tot de laatste dag, holderdebolder vertrekken, starten met een nachtje doorreizen, stress om een andere taal, andere gewoonten en een ander land. Nog meer stress, omdat er overal veiligheidsmaatregelen van toepassing zijn. Heb je alles mee? Ligt alles thuis af? Zeker? Heb je waar voor je (vele) geld? Genieten we hier maximaal? Heerlijk ontstressen, zo’n vakantie. 

Thuis zit je in je vertrouwde omgeving. Je doet wat je wil, wanneer je wil en met wie je wil. Ben je een uurtje eerder of een kwartier later, het maakt niets of niemand wat uit. Je bent thuis. Thuis, en op vakantie: beter wordt het niet. 

Kan een staycation fout gaan?

Net zoals een vakantie in het buitenland. Elke reis begint met de eerste stap. Ook als je die thuis zet. Is het weer een mogelijke stoorzender? De kans is groot dat het in België net iets minder bakken en braden is dan in het Zuiden maar dat is de laatste jaren net zeer aangenaam. Regenen kan het overal en wie durft vandaag nog uitgaan van ‘zeker goed weer’, waar dan ook? 

Een minder dagje is het ideale moment om lekker lang te ontbijten, uitgebreid de krant te lezen of eindelijk aan dat boek te beginnen. Wij kunnen alvast ‘Straffe verhalen van de ERA makelaar’ aanbevelen als leestip voor deze zomer! In je eigen luie zetel, inderdaad. Pas gewoon je activiteiten aan, hou je mindset op ‘vakantie’ en geniet.

 

Conclusie? Een staycation start in je hoofd

Je mag wel een beetje praktisch helpen: laptop in de kast, telefoon er bovenop en geen lijstjes maken. Vakantie is vakantie. Ook thuis. Zeker thuis, want hier heb je geen extra ‘vakantie-impuls’ door de omgeving. Dat hoeft geen belemmering te zijn, zolang je niet in de val trapt om van je staycation slechts een ‘halve’ vakantie te maken. 

Ook al blijf je thuis: vakantie is vakantie. Trek je short aan, hou je sandalen in de buurt en geniet er vooral van! Leer verborgen pareltjes kennen in je eigen regio of ontdek attracties in de andere provincies.

De zomervakantie van 2020 wordt sowieso ‘anders’. Al was het maar omdat we nog steeds rekening moeten houden met een aantal veiligheidsmaatregelen, voldoende handhygiëne en de nodige afstand. Omdat we niet zeker zijn hoe alles evolueert en omdat we in bubbels denken. Anderzijds: waar wil je al die zaken het liefst doen?

___________________________________________________________________________________________________________

 

6 TIPS VOOR WIE ZIJN OF HAAR WONING VERKOOPT IN DE ZOMER

Verkoop je je woning deze zomer? Dan hebben we goed nieuws: potentiële kopers bezichtigen graag woningen als het goed weer is. In de zomer is het langer licht, dus speel zeker de troeven van je woning uit.

Verzorg de tuin 
Heb je een tuin? Dan spreekt die kandidaat-kopers in de zomer nog meer aan dan anders. Zorg wel dat je tuin piekfijn in orde ligt. Rij het gras af, wied het onkruid en raap dode takjes op. Een verzorgde tuin geeft een goed gevoel en is een belangrijk pluspunt. 

Maak het terras schoon 
Heb je een terras? Maak er een gezellige plek van die uitnodigt om te genieten. Verwijder groenaanslag en maak de tuinmeubels mooi. Zet planten en plaats kaarsjes op de tafel. Toekomstige bewoners krijgen er een huiselijk gevoel door. 

Mest het tuinhuis uit 
Een tuinhuis is vaak een synoniem voor een rommelhok met allerlei materiaal dat je amper gebruikt. Is dat bij jou ook het geval? Dan doe je er goed aan om het tuinhuis op te ruimen. Wie weet ontdek je nog verborgen schatten? 

Depersonaliseer je interieur 
Vakantiefoto’s en zomerse familiekiekjes vormen leuke blikvangers in je huis, tenzij je de woning wil verkopen. Geïnteresseerde kopers die je woning bezoeken willen hun eigen meubels en levensstijl visualiseren. Hoe kan jouw huis hun thuis worden? Ga voor een neutralere sfeer en haal je vakantiefoto’s van de muur. 

Lap de ramen 
Zonlicht is aangenaam, maar doordat er meer en langer daglicht is vallen stof en vuil ook meer op. Smerige ramen en deuren zijn een echte afknapper en geven een onverzorgde indruk. 

Zorg voor een gezellige sfeer 
Een zomerse sfeer in je tuin én in je huis brengen is een goede zet. Kleine accessoires zoals kussens kunnen al een wereld van verschil maken. Ook planten en bloemen laten de gezelligheidsfactor stijgen!