Welke stappen moet je doorlopen bij de bouw van je eigen woning?

Stap 1: De ideale plaats vinden

Het eerste waar je moet aan denken indien je een woning wil gaan bouwen is de ligging. Kies je voor het platteland, de stad, een gezellige woonwijk, ...

Stap 2: Geschikte bouwgrond vinden

Nadat je de regio en omgeving gekozen hebt, kan je bouwgrond beginnen zoeken. Je kan je beaseren op open/halfopen/gesloten bebouwing, prijsmarge, oppervlakte van het perceel, ... Het kan aangewezen zijn om na te gaan of het degelijk om een bouwgrond gaat! Informeer ook naar de plaatselijke bouwvoorschriften en ga na of het terrein al dan niet bezwaard is met een erfdienstbaarheid. 

Stap 3: Een bouwplan opmaken

Een bouwplan kan je laten opmaken door een bouwonderneming die samenwerkt met eigen architecten of je kan zelf een architect aanstellen. Zij zullen bestaande plannen voorleggen en aanpassen aan uw wensen of een volledig nieuw plan ontwerpen. Je eigen architect zal een lastenboek opstellen en helpen om de geschikte vakmensen te kiezen voor de bouw van uw woning. 

Stap 4: Je bouwvergunning aanvragen

Om een bouwvergunning te verkrijgen moet je eerst een volledig dossier indienen met het liggingsplan van het terrein, een doorsnedeplan van het terrein, een doorsnedeplan van de constructie en een overzichtsplan van de bouwwerken. De uitvoering van de werken mag pas beginnen indien je in het bezit bent van een bouwvergunning.

Nieuwbouw, stappen eigen woning bouwen, bouwgrond kiezen

 Stap 5: Een bouwbedrijf kiezen

Hierbij heb je de keuze om te gaan voor een sleutel-op-de-deurwoning of een bouw in twee fases. Een sleutel-op-de-deurwoning zal wellicht duurder zijn maar zal minder tijd in beslag nemen. Een bouw in twee fases (ruwbouw en daarna verschillende vakmensen voor de afwerking) zal daarentegen wellicht goedkoper zijn maar iets meer tijd in beslag nemen. Alles hangt dus af van jou eigen wensen en voorkeuren.

Stap 6: Je project financieren

Naast de aankoop van de bouwgrond en bouwkosten zelf moet je rekening houden met een aantal bijkomende kosten (bvb. grondoverschotten, aansluiting riolering, aansluiting elektriciteitsnet, ...)

Stap 7: De bouw zelf

Tijdens de bouw zijn er verschillende etappes: de ruwbouw, de funderingen, de kelders, de muren en wanden, de dakstructuur, het dak, ramen en deuren, waterbeheer, ...

Stap 8: Werfbezoeken

Bezoek regelmatig de werf zodat je kan opvolgen of de planning wordt nageleefd. Het kan hierbij handig zijn dat je steeds een fototoestel bij de hand hebt. Als de werken niet vorderen zoals voorzien, dan kan je altijd terugvallen op het contract. Mocht de werf veel sneller vorderen dan voorzien, kan dit ook verdacht zijn.

Stap 9: Toezien op de conformiteit van de uitgevoerde werken

Indien de woning gebouwd is, wil je waarschijnlijk in al je enthousiasme onmiddellijk de woning betrekken. Hierbij kan het aangewezen zijn om te controleren of alle punten van de bouw conform zijn. Hiervoor kan je je laten bijstaan door een expert om de eventuele gebreken vast te stellen. Als je geen beroep doet op een expert, heb je 8 dagen de tijd om je voorbehoud te formuleren.

Stap 10: Je woning verzekeren

Om je woning te beschermen tegen allerhande schadegevallen, kan je uw woning verzekeren. De verzekeringspremie is afhankelijk van de kostprijs van je woning en van de gekozen dekking. Je kan je woning onder andere verzekeren voor schade door storm en hagel, natuurrampen, glasbreuk, elektriciteit, diefstal, ...

Stap 11: Genieten van je nieuwe woning!

Het is tijd om op adem te komen en eindelijk te genieten van je nieuwe woning. We wensen je veel geluk in je nieuwe thuis!

 

bron: immoweb

Bienvenue chez ERA Becue

Acheter ou vendre ? Les agents immobiliers ERA donnent des conseils professionnels et axés sur les résultats. 
Vous trouverez certainement un agent immobilier ERA près de chez vous. 
Devenez agent immobilier ERA ? Découvrez l'effet ERA.

Biens en vedette de ERA Becue