Hoe hou ik mijn huis koel op warme dagen?

Op 22 juni kregen we officieel te horen dat we met een hittegolf te kampen hebben in België. Zomerweer en heerlijk genieten van een terrasje tot in de late avonduren, is de droom van alle liefhebbers van de zomer. Doch is er een kleine keerzijde aan het warme weer; we halen ook een deel van de warmte in huis, waardoor het moeilijk wordt om verkoeling te vinden. Vooral 's nachts kan dit een ware hel worden met amper frisse plekjes om even te kunnen verpozen. Daarom geven wij jullie graag een aantal bruikbare tips mee, om jullie woning zo koel mogelijk te houden! 

Tips om je woning koel te houden. Advies ERA Becue, immo ERA

TIP 1 Zorg voor voldoende ventilatie in de ochtend. 

Het is een misopvatting van heel wat mensen dat je best je raam open zet in de avond/nachtperiode. De minima worden helemaal niet gehaald na middernacht! Zeker voor mensen die wonen in een drukbevolkt gebied (stad en/of groter) is deze optie uitgesloten. Je hebt namelijk nog altijd last van stralingswarmte die wordt afgegeven door de muren van de gebouwen.

Deze kunnen overdag namelijk netjes opwarmen om na zonsondergang hun warmte opnieuw af te geven aan de omgeving. Je zal dan maar met je raam wagenwijd open slapen en vaststellen dat het in de kamer nog altijd niet te doen is van de warmte…Daarom adviseren wij om de ramen pas te openen tussen 07:00 en 10:00 om zo maximaal te profiteren van de laagste temperatuur. Open enkel de ramen aan de noordelijke kant en sluit gordijnen in het oosten om zo maximaal te ventileren zonder dat zonneschijn het huis opnieuw kan opwarmen. Creëer tenslotte tocht door meerdere ramen/deuren open te zetten. 

TIP 2 Wacht niet te lang met de warmte te weren

Als je weet dat het de komende dagen 30°C zal zijn of meer, maar dat het vandaag nog maar 20°C, kan je de bovenstaande tip al toepassen om je huis zo koel mogelijk te maken voor wanneer de warme dagen er aankomen. Zo kan je de warmste dagen met een fris huis starten. 

TIP 3 Uw dak goed laten isoleren

Isolatie is niet alleen een must in de winter, om de warmte binnen te houden, maar ook in de zomer, om de warmte buiten te houden. Vooral als uw slaapkamers zich onder het dak bevinden kan dit snel een aantal graden verschil maken, om 's nachts goed te kunnen slapen. Warmte heeft namelijk de eigenschap om te stijgen. Als je daarnaast een dak hebt, zonder of met lichte isolatie, zal de warmte van de brandende zon op je dak er ook voor zorgen dat deze kamers opwarmen. 

TIP 4 Uw gevel een lichte kleur geven

We willen nu natuurlijk niet zeggen dat iedereen massaal zijn gevel dient te schilderen, maar het is een feit dat de licht gekleurde gevels de zon beter weerkaatsen en dus minder warmte absorberen. Het is niet voor niets dat vele huizen in het zuiden wit geschilderd zijn, kijk naar naar de typische Griekse witte huisjes (zie foto). 

TIP 5 De energiefactuur van uw airconditioner drukken 

Een ventilator in huis gehaald? Goede zaak, maar minder goed voor de energiefactuur. Deze dingen verbruiken veel energie waardoor een periode met hitte redelijk wat centjes kan kosten. Nu, alles voor de goede/frisse zaak. Bijkomende tip die we iedereen willen geven is om voor de ventilator een emmer met fris water en/of ijsblokjes te zetten. De koelere lucht wordt dan nog beter verspreid binnenskamers.

Witte woning, ERA Becue, Advies ERA Becue, immokantoor
dak isoleren, immo becue, ERA Becue, advies

TIP 6 Pleeg een aanslag op je waterreservoir...

Niet echt natuurlijk, maar naar het schijnt werkt ook deze tip! Sproei de muren en het dak na zonsondergang goed nat. De temperatuur van de muren neemt af en de stralingswarmte dus ook. In combinatie met een beetje wind in het eerste deel van de nacht lijkt deze tip nog niet eens zo dom! Misschien even proberen. Warning, enkel voor diegenen met voldoende watervoorraad, want verkwisting van stadswater is NOT done! Luister ook naar het advies van België, als er gevraagd wordt om geen water te verspillen of zwembaden te vullen omdat men vreest voor een waterschaarste, mag je uw gevel ook niet meer afsproeien. 

TIP 7 Schakel elektrische toestellen uit

Je zou het niet meteen denken, maar zelfs in stand-by geven elektrische toestellen warmte af. Schakel deze uit om de extra warmte te voorkomen en uw energiefactuur zal ons ook dankbaar zijn. Daarnaast kan het een goede tip zijn om zo weinig mogelijk lichten te laten branden. Deze lampen zijn namelijk echte warmtebronnen. Je moet maar een proberen om een lamp uit te draaien als die een paar uur gebrand heeft. Je zal snel voelen hoeveel warmte die afgeeft!  

Als je met deze 7 tips rekening houdt  zal je woning een stuk koeler aanvoelen en zal je beter kunnen genieten van uw welverdiende nachtrust! Het laatste advies dat we u nog willen meegeven is ... geniet van de zomer, de zon en de terrasjes! 

Bienvenue chez ERA Becue

Acheter ou vendre ? Les agents immobiliers ERA donnent des conseils professionnels et axés sur les résultats. 
Vous trouverez certainement un agent immobilier ERA près de chez vous. 
Devenez agent immobilier ERA ? Découvrez l'effet ERA.

Biens en vedette de ERA Becue